Jak si vybrat počítač a co nám přinese PC budoucnost? Exkluzivně s manažerem společnosti Microsoft Petrem Klementem

Chystáte se koupit počítač, ale tápete, co všechno byste si měli promyslet před samotnou koupí? Přinášíme vám exkluzivní rozhovor s manažerem společnosti Microsoft, který nám odpověděl na všechny záludné i ménězáludné otázky. Dal nám i pár osobních tipů a prozradil, co chystá Microsoft do budoucna. Konečně budete mít jasno.

Základní otázka zní: Jak si mám vybrat nový počítač, abych za chvíli nelitoval?

Na trhu je obrovské množství modelů od mnoha výrobců. Je dobré si uvědomit, že nákup počítače je investice, která bude sloužit uživateli několik dalších let. Základní otázkou, kterou by si každý měl položit, je, k čemu chci počítač používat a jaký mám rozpočet. Potřebuji výkonný stolní počítač do domácí pracovny nebo budu většinu času trávit na cestách nebo třeba ve škole a potřebuji snadno přenosné zařízení s dlouhou výdrží na baterie? Podle potřeb konkrétního uživatele a vyhrazeného rozpočtu dává smysl se následně podívat na nabídku modelů, která je aktuálně dostupná. Osobně doporučuji vybrat si zařízení s dotykovou obrazovkou. Proč? Dotyk umožňuje dělat spoustu činností, jako je surfování na internetu nebo procházení fotkami, pohodlnějším a přirozenějším způsobem.

Není to risk nakupovat na e-shopu? Je lepší si notebook předem vyzkoušet?

Některé internetové obchody nabízí fyzický showroom, kde si můžete řadu zařízení před nákupem vyzkoušet a případně se i poradit s proškoleným prodavačem. Zda zvolíte nákup v klasické kamenné prodejně nebo na internetu, je na osobních preferencích konkrétního zákazníka. V posledních letech však sledujeme výrazný nárůst nákupů uskutečněných právě přes internet.

Na jaké parametry bychom se měli tedy podle Vás zaměřit?

Mezi nejdůležitější parametry z pohledu uživatele patří úhlopříčka displeje, hmotnost a výdrž na baterii. Po technické stránce se pak jedná také o výkon procesoru, velikost operační paměti, typ úložiště a jeho velikost. Podstatná je i podpora dotykového ovládání. Já osobně asi největší rozdíl ve výkonu vidím při pořízení SSD disku místo klasického pevného disku.

Acer Switch 12 Alpha

Acer Switch 12 Alpha

Prozradíte nám, jaké počítače byly hitem letošních Vánoc?

Hitem letošních Vánoc byla dotyková zařízení 2v1 a 3v1. Jedná se o zařízení, která lze používat jako klasický notebook, ale zároveň mají oddělitelnou nebo otočitelnou klávesnici. Fungují tedy zároveň jako i tablet. Například pokud si chcete přečíst nějaký článek na internetu, jednoduše oddělíte displej od klávesnice a máte v ruce lehký tablet s dotykovou obrazovkou.

Potřebuji nutně herní počítač, když si chci občas zahrát nějakou hru, nebo vystačím i s nějakým levnějším kouskem?

Každý moderní počítač s Windows 10 má dostatek výkonu pro hraní alespoň základních her. Řada takových her je například k dispozici zdarma v obchodě Windows Store. Pokud si však chcete zahrát nějakou náročnější hru, samozřejmě bude potřeba výkonnější počítač. Výrobci her vždy uvádějí minimální hardwarové a softwarové požadavky – pomocí nich můžete jednoduše zjistit, zda váš počítač danou hru zvládne, nebo ne. Windows 10 navíc podporuje streamování her z Xboxu One do počítače – zařízení tak můžete používat jako obrazovku, na které hrajete hru, ale hra ve skutečnosti běží v Xboxu a nezatěžuje počítač.

Existuje nějaké minimum, co by měl umět počítač pro běžného uživatele, který brouzdá na netu, pouští si videa, stříhá fotky a hraje hry typu Minecraft?

Prakticky každý počítač s Windows 10 v současné době umožňuje uživateli provádět zmíněné činnosti. Podle hardwarové výbavy se však samozřejmě liší rychlost a zkušenost uživatele.

Notebook, tablet nebo stolní PC na doma? Co byste pořídil, kdy a proč?

Každé zařízení má své výhody a nevýhody. Stolní počítače nabízejí vysoký výkon pro hráče a profesionální uživatele, nejsou ale mobilní. Notebooky jsou pro většinu uživatelů dostatečně výkonné a snadno přenosné. Tablety mají příjemné dotykové ovládání a jsou určeny především ke konzumaci obsahu. Jak jsem zmiňoval už u jedné z předchozích otázek, osobně jsem si oblíbil zařízení 2v1 a 3v1, které lze používat jako notebook a jednoduše z nich udělat i tablet odtržením nebo překlopením klávesnice.

Prozradíte nějaké vize, trendy v PC do budoucna? Co nás podle Vás čeká v dalších letech? Kam se podle Vás počítače a tato technika posunou?

Nedávno jsme představili některé nové funkce, které se objeví ve velké aktualizaci označované jako Windows 10 Creators Update. Velkým tématem je podpora 3D. Skoro každý z nás se s 3D objekty setkává na monitoru například při hraní her. Díky Windows 10 bude moci každý uživatel tohoto systému 3D objekty sám jednoduše vytvářet. 3D objekty úzce souvisí se smíšenou realitou, kterou budou podporovat nové typy zařízení, jako jsou například brýle. Dá se tedy říci, že kromě vylepšených stolních počítačů, notebooků a tabletů se staneme uživateli zcela nových typů elektroniky. Rozšíří se i více 3D tisk – za několik let bude běžné, že si vytisknete na 3D tiskárně třeba náhradní díl do sekačky

Jako manažera zodpovědného za Windows se nemohu nezeptat – Windows 7, nebo Windows 10?

Jednoznačně Windows 10. Windows 7 byl v době uvedení na trh skvělý operační systém, ale v současné době je již hodně zastaralý. Přestává stačit aktuálním potřebám uživatelů a organizací – ať už se jedná o bezpečnost, správu, možnosti nasazení nebo podporu nového hardwaru. Naopak Windows 10 je moderní systém připravený na současný svět plný přenosných zařízení. Díky konceptu Windows jako služba navíc dostává uživatel Windows 10 zdarma po dobu podporované životnosti zařízení aktualizace funkcí systému, které reagují na aktuální trendy.

Díky za zajímavý rozhovor.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 zásadní důvody, proč je nejvyšší čas koupit si nový počítač!

Dobrodruh, nebo geek? Víme, jaký počítač se hodí právě k vám!