Jak se rozejít s přítelkyní? Hlavně ne přes SMS

Pokud vám to ve vztahu drhne, zamilovanost se vytratila a s ní i vše, co vás k partnerce táhlo, je to obvykle začátek konce. Uvědomit si to znamená ušetřit si spoustu problémů. Jakou formu byste si měli vybrat pro rozchod s partnerkou?

jak se rozejít s přítelkyní

Když láska jako trám vyšumí

Na začátku to bývá velká láska, pocity naplnění a štěstí. Na konci pak převládá hlavně to, že nejste spokojeni a že tudy cesta ke zdravému partnerskému vztahu nejspíš nevede. Jak se v takové chvíli rozejít s přítelkyní?

Za nespokojenost ve vztahu můžou například různá očekávání, nenaplněné sny i to, že jste potkali někoho jiného. I to se v životě stává. Pokud nejsou ve vztahu děti, rozchod sice bolí, ale není tak náročný.

Co byste při rozchodu určitě dělat neměli

Jestliže víte, že se rozejít chcete, protože udržovat vyhořelý vztah při životě je nad vaše síly, měli byste si najít vhodný okamžik to partnerce oznámit. Pochopitelně udělat tento rázný krok je náročné a spousta mužů nenajde v sobě sílu osobně do očí přítelkyni sdělit, že s ní končí.

Je to zejména proto, že se obávají záplavy slz a výčitek, kterými pak obvykle budou zavaleni. A tak si vyberou tu nejjednodušší cestu – oznámení rozchodu přes Facebook, e-mail, Messenger nebo SMS. Je to rychlé, pohodlné, ale nesolidní.

Vaše přítelkyně si zaslouží, abyste jí důvod rozchodu oznámili osobně při vhodné příležitosti. Zasadit jí ránu, když právě dostala výpověď ze svého zaměstnání, není tím nejlepším způsobem, jak se rozejít.

I když to k tomu svádí, nesvalujte vinu za krach vztahu jen na přítelkyni. Klidně přiznejte svůj podíl viny, je to serióznější a lépe to zní. Nakonec je to většinou i pravda, protože na vztahu pracují oba. Snad jen v případě, že vaše přítelkyně byla velkou kamarádkou návykových látek, mohou za rozchod právě drogy.

Neslibujte nemožné

Co byste rozhodně dělat neměli, je slibovat přítelkyni, že zatím zůstanete přáteli a možná někdy – kdo ví, třeba se k sobě vrátíte. Možná to bude sama vaše přítelkyně, která navrhne, abyste zůstali alespoň přáteli. Neslibujte však kamarádství, pokud se s ní již nikdy vídat nechcete.

Falešné naděje bolí, když se přijde na to, že se nikdy nesplní. A vás by jednou stejně čekalo jen další vysvětlování daného stavu.

Jakmile se jednou s přítelkyní rozejdete, nevyužívejte ji jako kamarádku s výhodami, protože se vám momentálně lepší možnost nenaskytla. Když rozchod, tak raději definitivní bez postranních kliček. Udržovat vztah-nevztah by vás stál zbytečné síly, a prodlužovala by se tak zbytečná agonie, která ale nikam nevede.

Nepomlouvejte

Možná vaše nyní už bývalá přítelkyně nebyla podle vás vzor všech ctností, v posteli za moc nestála a vařit také neuměla a její užvaněnost vám lezla na nervy. Nyní její chyby vidíte o to zřetelněji. Ale není třeba před přáteli ze sebe dělat chudáka, který to všechno musel trpět. Vy jste si ji dobrovolně vybral a chtěl jste ji, takže určitě v něčem vám učarovala.

Proto svou bývalku nepomlouvejte. Nejlépe je se o minulém vztahu s nikým nebavit. Ani vám by se určitě nelíbilo, kdyby se vaše bývalá přítelkyně zmínila svým kamarádkám, jak moc jste ji naštval a že jste se bál pavouků a výšek a bez doporučení své maminky si nekoupil ani tričko.

Každý rozchod bolí

Nejbolestivější rozchod je ve vztahu, kde jsou již děti. Není to tak jednoduché si sbalit zubní kartáček a pyžamo a odejít. S partnerkou totiž budete muset vyřešit, jak se budete na péči o děti podílet, stanovit výživné, rozdělit majetek.

Přitom musíte počítat s tím, že vaše bývalá přítelkyně z vašeho života nikdy navěky nezmizí, protože skrze děti s ní budete muset být stále v kontaktu. I tak se dá rozchod zvládnout tak, aby se z vás nestali nesmiřitelní nepřátelé.

A jak jste zvládli rozchod s přítelkyní vy? Nebo se našimi tipy „jak se rozejít s přítelkyní“ budete teprve inspirovat?

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rozchodový manuál. Jak se rozejít v klidu a neudělat zbytečné chyby? Zkuste rady odborníků

Jak se přenést přes tvrdý rozchod? Osvojte si několik tipů