Rozchodový manuál. Jak se rozejít v klidu a neudělat zbytečné chyby? Zkuste rady odborníků

Přestala vám vonět, začínáte nesnášet její názory, postoje, chování i ji celou jako takovou. Asi je čas na rozchod. Jak jí takovou zprávu podat a proč s ní krátce po rozchodu nespat? Zvolte tu méně bolestnou cestu!

rozchod

Rozchody jsou běžnou součástí životů, čehož si všimli zvlášť Američané, kteří na nich postavili byznys. Za velkou louží totiž existují agentury, které se s vaším protějškem rozejdou místo vás – pochopitelně za poplatek. Vybrat si přitom můžete z několika možností. Myslíte, že vaší bývalé lásce bude stačit pouhý dopis či e-mail, nebo je nutné rovnou objednat dražší košík s dobrotami, květinami, sklenicemi na víno a notebookem? Volba je na vás a vaší aktuální finanční situaci.

Vztahy něco stojí – na začátku i na konci

Mimochodem, podobně si počíná i jistý Angličan, kterému firma na rozchody ročně vynáší doslova balík. No a v Japonsku podobné situace dokonce řeší profesionálním rozeštvávačem, který svede a odloudí kohokoli, kdo mu přijde do cesty. Už i u nás s tímto nápadem začalo pár smělých koketovat, ale úroveň tuzemských služeb se zatím nejeví jako příliš profesionální. Nezbývá tedy, než se v českých vodách rozcházet postaru.

Jak se ale ze vztahu vykroutit tak, aby nedošlo ke zbytečným přestřelkám? Podle odborníků na vztahy, ke kterým patří třeba Američanka Sarah Jones, je nutné ctít několik pravidel – bez ohledu na kontinent, charakter rozchodu a délku trvání vztahu.

Nechte ji, aby se cítila příjemně

I když ani dokonalé prostředí drahé restaurace či luxusní dárek nemusí ztlumit dopady špatné zprávy, vynasnažte se, aby se dotyčná chvíli před vaším oznámením cítila co možná nejlépe. Pokud zrovna menstruuje a vrhla na vás zlý pohled hned ve dveřích, rozhodně na rozchod není vhodná doba! Radši den, dva počkejte.

Udělejte to osobně!

Samozřejmě, že pokud vaše bývalá láska bydlí v Kanadě nebo v masajské vesnici kdesi v Keni, bude rozchod problematičtější. V těchto výjimečných případech postačí hovor přes skype nebo messenger. Podle zmíněné koučky Sarah Jones je však slušné sdělovat informace o rozchodu osobně, pokud to aspoň trochu jde. Žijete v civilizovaném světě, tak se podle toho chovejte!

Vyjmenujte, proč a čím vás zaujala

Ať už vás k rozchodu vede cokoli, nelze popřít, že vaše dosud ještě partnerka má i pozitivní vlastnosti. Jinak byste si s ní nezačali! Vyzdvihněte je. Používejte fráze typu: vážím si, jsem rád za tuhle zkušenost, oceňuji tvoji loajalitu i povahu, jsi báječná…. Poukážete tím na svoji zralost a slovům dodáte patřičnou váhu přes punc úcty. Zároveň tu naproti vám nezakopete do země – nějakým nepatřičným způsobem. Buďte si jistí, že to je pro všechny zúčastněné výhodné!

Poté, co jí sdělíte, jak je úžasná, klidným hlasem proneste, že váš vztah nemůže pokračovat – a sdělte konkrétní důvod. Vyhněte se otřepaným frázím, na ty už jsou holky zvyklé! „Víš, ještě nejsem na vztah připravený. A taky stále myslím na bývalou.“ Nebuďte trapní, mluvte narovinu. „Nějak to mezi námi vyprchalo, zjistil jsem, že chci radši být sám.“

Nastiňte, jak budou vypadat další dny

U vztahu trvajícího několik týdnů nebo měsíců je snadné sbalit si jen svetr, trenky a zubní kartáček, v opačném případě vás čeká klasické stěhování, dělení financí, vyřešení věcí okolo hypotéky a tak dále. Řekněte jí svůj plán a prokažte, že vám záleží i na jejích citech a osobním pohodlí.

„Pochopitelně, že ti auto můžu další měsíc nechat – dokud si nezařídíš vše potřebné.“ Díky tomuto přístupu se můžete vyhnout škodolibostem a případnému ničení vašich osobních věcí. Všichni víme, jak jsou ženské hysterické, když jim jde do tuhého. Nedrážděte kobru bosou nohou, ale zároveň neprodlužujte nevyhnutelné!

Nenechte se vykolejit

Sarah Jones varuje, že skoro každý rozchod doprovází slzy, hněv, výčitky či sarkasmus. Zůstaňte silní ve svých vlastních přesvědčeních a hranicích, nenechte se zviklat a v případě potřeby (jejího rozrušení) nabídněte rameno. Jste přece gentleman a chcete se rozejít v přátelském duchu, no ne? Štiplavé poznámky radši spolkněte a taky nezvyšujte hlas, to ničemu nepomůže.

Nespěte s ní – už jen ze zásady

Nejdůležitější rada na závěr? Odolejte nutkání s ní spát krátce po rozchodu. Z dlouhodobého hlediska to může způsobit víc škody než užitku. Dotyčná bude zmatená a začne vás opět považovat za svého přítele. Rozum do hrsti! Jakmile se pro rozchod rozhodnete, nechte ji odejít, aby se s ním vyrovnala. Podle odborníků na každý rok, který se svým partnerem strávíte, je po rozchodu potřeba měsíc na zotavení. Aspoň víte, jak dlouho se jí vyhýbat.

A jak se rozcházíte vy? Popište nám svůj nejhorší zážitek!

Autor: Kristýna Vágnerová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Alkohol a emoce. Je libo víno, vodku nebo whisky? Výzkum odhalil, který nápoj vám pomůže sbalit holku a který dodá kuráž!

Jak souvisí porno a rozvodovost? Víc, než se zdá!