Jak se správně obléct na pracovní pohovor? Dejte si pozor na detaily

Ne nadarmo se říká, že šaty dělají člověka. S blížícím se pracovním pohovorem na vás stoprocentně padne nervozita a dlouhé přemýšlení o tom, co si vzít na sebe. 

jak se obléct na pohovor

Muži to v tomto ohledu mají o dost jednodušší než ženy. Přesto byste si měli dát pozor na několik velmi častých chyb, které by vás ve výsledku mohli stát vysněné pracovní místo. Dress code je zejména u nadnárodních a prestižních společností velice přísný. Jak se správně obléct na pohovor? 

Černý oblek je stoprocentní jistota

Pokud si na pracovní pohovor vezmete matný černý oblek, neuděláte vůbec žádnou chybu. Na personalistu naopak budete působit jako seriózní a ambiciózní muž, který dbá o svůj zevnějšek, což je zejména u prestižnějších pracovních pozic velice důležité.

Určitě si na pohovor neberte oblek z lesklé látky. Působili byste totiž příliš okázale, a to se u personalisty nemusí shledat s pochopením. Je úplně zbytečné ztratit vysněnou pracovní pozici jenom kvůli špatně vybranému obleku. Světlý oblek naopak ubírá na důrazu a autoritě, takže z vás bude vyzařovat méně respektu.

jak se obléct na pohovor oblek

S oblekem nikdy nic nezkazíte. (foto: 123RF)

Mohu si vzít barevnou košili?

Ti z vás, kteří mají alespoň trochu estetického vnímání, určitě moc dobře vědí, že k černém obleku vždy patří pouze bílá košile. Jakékoliv jiné odstíny představují zbytečný hazard, a co si budeme povídat, vyžehlené a čistě vyprané bílé košili se nemůže nic vyrovnat.

Rovnou zapomeňte na dvojité manžetové rukávy, neboť ty v kombinaci s černým oblekem nevypadají vůbec dobře. Bílou košilí navíc dáte najevo, že vám na vašem vzhledu záleží a že nemáte problém s udržením čistoty. Smysl pro pořádek je často hodně kvitovanou vlastností u zájemců o prestižnější pracovní pozici.

košile

Od pestrobarevných košil ruce pryč! (foto: 123RF

Jakou vybrat kravatu?

Stejně jako u košile, tak i u kravaty se u pracovního pohovoru opravdu nevyplatí experimentovat. Klasická černá kravata je znamením sebevědomého muže, který se nebojí odpovědnosti. Tímto můžete personalistu dost ohromit. Sebedůvěra je neklamným znamením vynikajících znalostí, protože proč byste si věřili, pokud byste na danou pracovní pozici neměli odpovídající vzdělání?

Chcete-li se přeci jen odlišovat od ostatních uchazečů, můžete outfit doplnit tmavou kravatou s diagonálními pruhy. Ty mohou být červené nebo tmavě modré. Dejte si ovšem pozor, aby pruhy na kravatě směrovali od pravého boku k levému rameni.

Pouze s takovou kravatou budete působit opravdu seriózně, což samozřejmě zvyšuje vaši naději na získání dané pozice. Pochopitelně si dejte záležet na správném uvázání kravaty, aby uzel nekazil celkový dojem.

kravata

Zvolte raději neutrální tóny barvy kravaty. (foto: 123RF)

Nezapomeňte ani na vhodnou obuv

Asi nikoho z vás by nenapadlo vzít si k dobře padnoucímu černému obleku obyčejné polobotky nebo plátěné kecky. K formálnímu stylu oblečení vždy patří společenské boty na tkaničky, nikoliv na suchý zip nebo mokasíny. 

jak se obléct na pohovor boty

Od tenisek dejte také ruce pryč. Formální klasika je jistota – ovšem s tkaničkami. (foto: 123RF)

V zimě by vám ovšem v samotném obleku byla zima. Na společenský oblek nikdy nepatří sportovní bunda. Vždy mějte po ruce pánský kabát. Samozřejmě by měl být v černé nebo tmavě šedé barvě, aby korespondoval se zbytkem outfitu.

Jak je to s doplňky?

Na pohovoru k významnější pracovní pozici byste měli mít po ruce také brašnu nebo tašku s notebookem. Právě přítomnost malé tašky u personalisty evokuje pracovitost, což je velmi ceněná vlastnost. Pokud na pohovor přijdete pouze s mobilem, budete na první pohled působit jako flákač. Svůj outfit klidně dolaďte elegantními a nepříliš kontrastními hodinkami.

Naopak se vyvarujte všech zbytečně zkrášlujících šperků, vyjma běžného řetízku, náramku nebo snubního prstenu. Zapomeňte i na kapesníček v náprsní kapce saka, který se k pracovnímu pohovoru opravdu nehodí.

Pokud dodržíte všechna pravidla správného oblečení, máte téměř z poloviny vyhráno. Jakmile se u personalisty sejdou dva kandidáti se stejnými znalostmi, rozhoduje právě styl oblékání. Oblečení u pohovoru se tedy nevyplatí podceňovat.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Čeká vás pohovor kvůli práci. Co všechno udělat proto, abyste uspěli? Čeho se naopak vyvarovat?

Uvažujete o změně práce? Je ideální čas. Jak odpovídat na zrádné otázky u pohovoru, abyste získali zaměstnání snů?