Jak překonat prokrastinaci? Využívejte svůj čas efektivněji

Prokrastinace trápí nejenom studenty, ale také všechny pracující občany. Odložit všechny povinnosti stranou a raději se věnovat příjemným činnostem je velice jednoduché. Jenomže odstranění prokrastinace je pro některé složité, až neřešitelné. Pokud se chcete zaobírat cestou osobního rozvoje, pak dříve či později narazíte na problém odstranění prokrastinace. Jak se s ní popasovat?

jak překonat prokrastinaci

Nenechte si stres přerůst přes hlavu

Jedním z celkem překvapivých důvodů prokrastinace je stres. Proto odpověď na otázku „jak překonat prokrastinaci“ je zbavit se stresu.

Lidé odkládají pracovní nebo studijní povinnosti hlavně proto, že vedou stresující život a tudíž nemají na nic pořádně čas. Pokud se ovšem dokážete se stresem vyrovnat přirozenou cestou, může se váš život obrátit lepším směrem.

Dopřejte si dostatek kvalitního spánku a také běžného odpočinku. Není potřeba se celý den honit za povinnostmi. Pokud potřebujete pomoct, jednoduše o ni požádejte. Jakmile nebudete ve stresu, nebudete mít důvod odkládat povinnosti.

Stanovte si přibližný časový plán

Základem efektivního využití času je plánování. Nemusíte si vést detailní záznamy toho, co děláte každou vteřinu. Bohatě postačí, když si připravíte diář nebo plánovací kalendář. V dnešní době plné stresu je velice snadné zapomenout na něco důležitého a v časovém presu se vám do daného úkolu určitě chtít nebude.

Není tedy nic jednoduššího, než svůj denní plán sledovat a v případě jeho neplnění vyvodit odpovídající důsledky.

Větší úkoly si rozdělte na menší části

Spousta lidí prokrastinuje hlavně kvůli závažnosti a délce úkolu. Je logické, že se vám do řešení časově náročných povinností nechce, ale přeci je nemusíte řešit najednou. V podstatě stačí, když svůj mozek přesvědčíte o tom, že daný úkol je pouze formalita, která vám zabere několik málo minut.

Jakmile se pustíte do práce, většinou se do řešení úlohy tak zaberete, že nemáte problém s jejím dokončením. Tato technika se typicky uplatňuje při sportovním tréninku. Jednoduše si řekněte, že si uděláte jenom pár dřepů nebo kliků, jenomže po začátku cvičení u pár cviků určitě nezůstanete.

Nezapomeňte na pravidelné přestávky

Pravidelné přestávky tak trochu souvisí s rozdělením úkolů na menší části. Na cestě překonání prokrastinace se musíte naučit dělat pravidelné přestávky. Lidský mozek totiž nedokáže fungovat několik hodin v kuse na maximální výkon, protože se relativně rychle unaví. Navíc můžete při neustálé honbě za cíli vyhořet, což vám při překonávání prokrastinace zrovna nepřidá.

I po splnění malého úkolu si dopřejte chviličku pro sebe. Přestávky by ovšem neměly být příliš dlouhé. Nemusíte odpočítávat minutu po minutě, jenom si uvědomte, že jste stále pány svého času.

Jak překonat prokrastinaci? Maličkosti určitě neodkládejte

Pokud se chystáte řešit maličkosti, vybudujte si přesvědčení udělat věci hned. Odkládání byť jen malých úkolů je nejlepší cestou k prokrastinaci. I malé problémy se mohou nakupit, přičemž se z nich může stát hodně stresová situace, kterou není snadné vyřešit.

Jakmile vám na email přijde faktura za telefon nebo výzva na objednání k lékaři, nic neodkládejte a udělejte danou věc okamžitě. Nezabere vám to prakticky žádný čas a navíc se naučíte problémy řešit a ne je pouze odkládat.

Stanovujte si závazné termíny plnění

Skvělým způsobem, jak zabránit odkládání povinnosti, je stanovení závazných termínů. Ten musíte za každých okolností dodržet, což by vás mělo jednoznačně odradit od prokrastinace. Jakmile začnete na úkolu pracovat s časovým předstihem, můžete ho dokončit před limitem a navíc nebudete v průběhu práce v takovém stresu. Pokud vás náhodou začíná tlačit čas, je důležité se soustředit na plnění úkolu a zůstat nad věcí.

Trápí vás nadměrná prokrastinace? Vyzkoušejte tyto tipy a pracujete lépe se svým časem. Na světě nejsme po neomezenou dobu, a proto byste neměli řešení povinností a problémů neustále odkládat.

FOTO: 213RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Válka je pro průmysl skvělý byznys

Kde mileniálové prospívají byznysu? Co považovaly za zábavu generace před nimi je nezajímá. Kam směřují svou pozornost?