Jak poznat nezdravý vztah: Najdete v něm podceňování i žárlivost

Ženské časopisy a stránky internetových magazínů jsou plné návodů, jak poznat nezdravý vztah. Tento problém se však nevyhýbá ani mužům. Podle jakých signálů takový vztah lehce poznáte?

jak poznat nezdravý vztah

Jak poznat nezdravý vztah? Ve vztahu s přítelkyní byste se měl cítit hlavně dobře. Nikde to není ideální a partneři musí činit spoustu kompromisů, aby dokázali spolu vyjít.

Jestliže však máte dojem, že se vám ve vztahu nějak špatně dýchá a necítíte se svobodný, pak je možná dobré zbystřit pozornost. Pravda je totiž taková, že se z vás může stát i oběť manipulátorky a vy se ani nenadějete a ocitnete se tam, kde vás chce mít.

Co je to zdravý vztah

Jak poznáte netoxický vztah? Jednoduše, máte pocit, že vás partnerka bere přesně takového, jakým ve skutečnosti jste. Nevadí jí váš smysl pro humor, vaši kamarádi a rodina a ani to, že chodíte do šachového kroužku nebo si s partou zahrát florbal. Tedy za předpokladu, že těmito zábavami nestrávíte každý volný víkend. To by vadilo každé ženě, pokud byste si nikdy na ni neudělal čas.

Když si přítelkyně uzurpuje váš čas jen pro sebe

Tvrdí vám vaše partnerka, že veškerý volný čas musíte trávit společně? Snaží se vás odtrhnout od rodiny a kamarádů, protože se jí na nich něco nelíbí? Pak máte co dělat s nezdravým vztahem. Každý má právo občas být také sám. Takový vztah vás časem začne dusit a šťastný v něm nebudete.

Jak poznat nezdravý vztah? Žárlivá partnerka

Každý den se musíte z práce vracet ve stejnou hodinu? Lustruje vám přítelkyně mobil, FB a další sociální sítě a zpovídá, s kým si píšete a voláte? Dělá vám dokonce žárlivé scény? Pryč co nejdále, protože lepší to rozhodně nebude. Za žárlivostí stojí obvykle partnerčina nejistota a její snaha vás ovládat, kterou vy sám nevyřešíte. I kdybyste stokrát tvrdil, že jste věrný až za hrob, věřit vám stejně nebude.

Za nic nestojíš

Ať se vám podaří cokoliv, nikdy vás partnerka nepochválí. A veškeré vaše úspěchy znevažuje, takže nakonec máte sám pocit, že za nic nestojíte. Toto se ve zdravém vztahu neděje. Podceňování je formou manipulace, kdy chce partnerka dát najevo to, že jen ona je ta nejlepší pro vás, protože bez ní byste nic nebyl. Vezměte nohy na ramena a prchejte pryč.

Snaží se vám vnutit pocit viny

Za všechny problémy a hádky ve vztahu můžete jen vy sám, nikoliv vaše partnerka. Jestliže se vám ona snaží vnutit pocit viny, šikovně vás manipuluje, abyste se cítil mizerně a měl pocit, že jí něco dlužíte. Pravda je však taková, že na vztahové problémy zadělávají oba partneři – třeba tím, že se k sobě vůbec nehodí.

Přechozený vztah

Když se váš vztah nikam neposouvá, může to být známkou toho, že už je přechozený a je v něm něco nezdravého. Dopadnete většinou tak, že vedle sebe žijete spíše jako spolubydlící než partneři. Láska a zamilovanost se vytratily a zůstala jen jakási pachuť a všude se vám zdá být lépe než doma.

Důsledky toxického vztahu

Nezdravý vztah má bohužel nepříjemné důsledky na psychiku člověka. Bere mu sebevědomí, radost ze života a přináší jen trápení. Pokud vás partnerka stále kontroluje, žárlí, podceňuje a zakazuje vám rodinu a přátele a tvrdí, že byste bez ní nic nebyl, žijete v toxickém vztahu. Protože jeho vliv na zdraví je docela zásadní, nejlepším řešením je většinou rozchod.

Pochopitelně můžete zkusit si s partnerkou promluvit o tom, co vám vadí. Jestliže bude mít zájem něco změnit a na vztahu pracovat, může to být signálem k tomu, že je šance váš vztah zachovat. Spíše však čekejte to, že přítelkyně bude kolem sebe kopat a za viníka všeho označí jen vás ve stylu já nic, já muzikant.

Setkal jste se ve svém životě s nezdravým vztahem?

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vztahy. Co je lepší zamlčovat?

Velký věkový rozdíl partnerů. Na co se připravit ve vztahu se starší partnerkou?