Jak bezpečně poznat narcismus a jak se k takovému člověku zachovat?

Příroda byla při rozdělování povahových vlastností relativně spravedlivá. Dá se říct, že každý člověk na světě je originál, a přitom jsme si všichni dost podobní. Samozřejmě je jasné, že nikdo z nás není dokonalý, neboť dokonalý lidský jedinec neexistuje.

jak poznat narcismus

Všichni máme své chyby, s nimiž jsme se naučili bez větších problémů žít. Představte si ovšem člověka, který sebe sama vidí jako dokonalého bez jakýchkoliv chyb. Takový jedinec velmi pravděpodobně trpí narcismem. A přesně to je na otázku, jak bezpečně poznat narcismus. 

Co je narcismus?

Možná si budete říkat, že narcismus je pouze bulvární výmysl. Nic však není dál od pravdy než tato informace. Narcistická porucha osobnosti se řadí mezi psychická onemocnění, protože lidé trpící touto chorobou potřebují specializovanou léčbu.

Narcista je člověk s neustálou potřebou obdivu od ostatních a trpící nedostatkem empatie. Narcistická porucha osobnosti je u některých jedinců viditelná již v útlém věku, kdy je hlavním spouštěčem této choroby nízké sebevědomí.

Daný člověk se sice maskuje jako extrémně sebevědomý, nicméně jeho duše a povaha je velmi náchylná na sebemenší náznaky jakékoliv kritiky. Všem vám je asi jasné, že soužití nebo spolupráce s takovýmto člověkem nebude vůbec snadná.

Jak poznat narcismus na první pohled?

Poznat narcistu na první pohled není tak těžké, jak by se mohlo zdát. Jednou ze základních charakteristik jedinců trpících narcistickou poruchou osobnosti je přehnaná potřeba ocenění vlastní geniality a úspěchů. Narcisté nadhodnocují výsledky své práce a obecně své schopnosti.

Nadneseně by se dalo říct, že si o sobě myslí, že by mohli přenášet skály. Současně s osobním nadhodnocením cíleně shazují úsilí a práci druhých, protože se kýmkoliv cítí ohrožení. Jakákoliv kritika se pak negativně podepíše na jejich sebevědomí a povaze. Z pochybností pak často viní společnost, protože sami narcisté jsou dokonalí.

Druhým skvělým poznávacím znamením je abnormální výjimečnost. Každý z vás si asi myslí, že je svým způsobem jedinečný, což je naprosto v pořádku. Nicméně narcisté uvádějí tuto úvahu do absolutního extrému. Tito jedinci věří, že jsou výjimeční natolik, že jimi mohou porozumět jenom stejně výjimeční lidé. Proto se velmi často zdržují v té nejvyšší společnosti, ať už ve škole, v práci nebo ve svém volném čase.

Narcisté mají vždycky pravdu

Velkým problémem všech lidí trpících narcistickou poruchou osobnosti je pocit falešné a absolutní pravdy. Uznat názor druhého je velmi obtížné a drtivá většina psychicky zdravých lidí tuto samozřejmost nezvládá.

Narcisté jsou v tomto ohledu opět na hranici chápání, protože svoji pravdu považují za jedinou správnou. Lidé často věří, že se nemusí řídit stejnými pravidly jako zbytek společnosti. To se v extrémním případě může projevit arogancí nebo až lhostejností ke kamarádům, rodině nebo kolegům v zaměstnání.

Narcisté neznají empatii

Určitě jste tu situaci někdy zažili. Prožili jste zrovna traumatický okamžik a váš kamarád nebo kolega z práce vás empaticky uklidňuje. Tuto nádhernou lidskou vlastnost však narcisté postrádají. Jednoduše řečeno se nedokážou vcítit do situace druhého, a přitom mohou na první pohled vypadat zaujatě a zúčastněně.

Tedy až do chvíle, než řeknou něco absolutně necitlivého. Lidé trpící narcistickou poruchou osobnosti však velice rádi hovoří o svých problémech s ostatními, protože věří, že jim kamarádi nebo kolegové z práce dokážou pomoci.

Tím vůbec nejvýraznějším znakem narcismu je však arogance a čili tato vlastnost je odpovědí na otázku „Jak poznat narcismus“. Narcista se k vám sice může chovat velmi mile a galantně, ale na druhou stranu dělá egoistická gesta a je hrubý a neslušný na všechny lidi okolo. Jednání s narcistou vyžaduje velkou trpělivost, a proto se při takovém rozhovoru nenechte rozhodit.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

I v těch nejvypjatějších situacích můžete působit jako zkušený matador. Jak si dodat sebevědomí, když máte srdce v kalhotách

Sebevědomí aneb co dělat, když se vaše partnerka nemá ráda?