Sebevědomí aneb co dělat, když se vaše partnerka nemá ráda?

Co můžete dělat, když osoba, kterou milujete, nemiluje sama sebe? Může to být docela výzva, ale zde je několik tipů, které vám pomohou poskytnout potřebná slova útěchy, podpory a dodá jí důležité sebevědomí.

sebevědomí

Pokud jste se někdy dívali do zrcadla a neměli jste rádi osobu, která se na vás dívala zpět, pak jste zaznamenali nízkou sebeúctu. Nemusí to nutně souviset s vaším fyzickým já – ačkoli špatný obraz těla může způsobit negativní myšlenky, ale je to neodmyslitelně spjato s tím, jak si vážíte sebe sám jako člověka.

Lidé s problémy se sebeúctou často zanedbávají péči o sebe. Mohou odmítnout nakupovat nové oblečení nebo nedodržovat správnou osobní hygienu. Mohli by nevědomky sabotovat vztahy nebo jiné aspekty svého života, protože cítí nezasloužené štěstí. A to jen proto, že nemají žádné sebevědomí.

Být ve vztahu s někým, kdo má nízkou sebeúctu, může být těžké. Zde je několik návrhů, jak s nimi mluvit a pokusit se je podpořit:

Vyhýbejte se lstivým komplimentům

Existují dvě verze sebeúcty:

  • Externí verze, která se může zdát šťastná a sebevědomá.
  • Pak je tu interní, autentičtější verze. Komplimenty často krmí externí verzi, ale neřeší hlubší obavy.

Například, pokud vaše partnerka říká, že chce zhubnout, vaše reakce může to působit odmítavě. Zeptejte se své partnerky, s čím v tuto chvíli není spokojena a klidně jí potvrďte tyto negativní pocity. Pak můžete pokračovat a nabídnout pozitivní názor na to, jak vlastně vypadá.


Dopřejte si aktivní společný čas pro získání sebevědomí

Aktivní znamená, že vzájemně komunikujete. Někdy si lidé myslí, že dívat se na své telefony nebo číst vlastní knihu samostatně, ale společně ve stejné místnosti, je kvalitní čas. Ve skutečnosti tomu tak není. Aktivní vzájemné zapojení vyžaduje úsilí, pozornost a touhu.

Mezi příklady patří mluvení. Jen si vezměte 10 minut ze svého dne, abyste si popovídali a probrali, jak ten den šel. Mezi další příklady patří strávení asi půl hodiny společnou večeří nebo hraním hry, kterou si můžete užít. Tohle bude říkat partnerce „chci být s tebou; chci se s tebou bavit“. To významně pomáhá se sebeúctou a budovat sebevědomí.

Podporujte praktikování sebelásky

Může být srdcervoucí být hluboce zamilovaný do někoho, o kom víte, že je skvělý člověk, a jen sledovat, jak se neustále nenávidí. Pokuste se povzbudit svou partnerku, aby se o sebe postarala tím, že dělá věci, které ji skutečně dělají šťastnými.

Mohlo by to být jít na jídlo, setkat se s přáteli nebo se věnovat koníčku, který má ráda. Skutečná sebeláska vychází z rozvíjení vlastního pravého já, mimo vztah, přátele nebo rodinu.

Vždy projevujte vděčnost

Je velmi důležité ukázat partnerce s nízkou sebeúctou, že vám na ní záleží a vážíte si jí. Nemůžete jen předpokládat, že ví, že jste vděční. Pokud si tedy uděláte čas na vyslovení magického slůvka „děkuji“, může to mít zásadní význam.

Ujistěte se, že má dostatek času pro sebe, aby budovala sebevědomí

Může se to zdát intuitivní, ale je důležité, aby si každý člověk získal čas jen pro sebe, ať už dělá cokoli – cvičí, čte si, dívá se na televizi nebo prostě jen odpočívá. V tu dobu je totiž sama sebou. A být sám sebou může pomoci posílit také sebeúctu.

Buďte intimní

Dotek je pro člověka bez sebevědomí velice důležitý. Být intimní pomáhá při pocitu spojení s partnerem. Intimita může mít různé podoby. Může to být spontánní polibek uprostřed dne nebo dokonce milostná SMSka. A co je nejdůležitější, intimita je také emocionální.

Udělejte si proto pravidelně čas na rozhovor o tom, jak se cítíte, jaké jsou vaše naděje a sny na zítra, na příští rok nebo příští desetiletí. Dejte si navzájem vědět, co vás dělá šťastným, smutným nebo naštvaným. Emoční intimita obvykle zvyšuje touhu po zvýšení fyzické intimitě, zejména u žen.

Vraťte své milované polovičce ztracené sebevědomí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vztahy. Co je lepší zamlčovat?

Ženy v práci probírají vztahy, muži řeší prd. Nevěříte? Mají k tomu hned osm důvodů