Jak na pocení? Řešení nepříjemného problému je velmi jednoduché

I když rtuť v teploměrech pomalu a jistě klesá, což je nedílným znamením končícího parného léta, neznamená to, že budeme zbaveni nepříjemného pocení. Pocení je totiž zcela přirozená reakce lidského organismu na regulaci vnitřní teploty, protože se tímto způsobem ochlazuje krev.

jak na pocení

Bez pocení bychom se velice rychle přehřáli a v nejhorším případě i zkolabovali. Naším cílem tak nesmí být pocení zcela zastavit, ale omezit jej na minimální míru, a hlavně se zbavit nepříjemného zápachu. Lidé jsou ovšem různí, takže někdo se při vyšších teplotách doslova koupe ve vlastním potu a někdo se zapotí jenom trochu. V každém případě jak na pocení vyzrát?

Často se sprchujte

První a možná tou vůbec nejúčinnější zbraní proti nepříjemnému pocení je časté sprchování. V letních měsících se sprchujte ideálně ráno, protože i přes noc se hodně zpotíte. V parném horku byste se dokonce měli koupat několikrát za den, čímž spolehlivě předejdete odpornému zápachu. Šampony, mýdlo a sprchové gely však používejte pouze jednou, protože látky obsažené v hygienických prostředcích mohou ve větším množství poškodit vaši pokožku.

Pamatujte si ovšem, že sprcha nezabraní pocení dlouhodobě. Jedná se o krátkodobé řešení, a hlavně ochlazení těla. Pod tekoucí vodou ze sebe navíc smyjete nepříjemný zápach, který způsobují kožní bakterie rozkládající usazený pot na kůži.

Používejte antiperspiranty a deodoranty

Pro začátek je vhodné zmínit, že se nejedná o dva stejné přípravky. Antiperspiranty a deodoranty fungují na zcela jiném principu, takže se hodí i pro jiné typy pokožky. Deodoranty využívejte především v případě, že nemáte problémy s nadměrným pocením.

Jejich hlavním úkolem není pot odstraňovat, ale pouze překrývat zápach. V současné době je navíc zcela běžné, že se používají kromě deodorantů do podpaží i deodoranty na nohy. Právě chodidla jsou totiž jedním z míst, na nichž se člověk enormně potí.

Antiperspiranty oproti tomu cíleně omezují funkčnost potních žláz. Pot se vstřebává zpět do organismu a voda je tím pádem vyloučena jinou cestou. Tyto přípravky tak využívají hlavně lidé, kteří trpí nadměrným pocením. Moderní antiperspiranty navíc nejsou zdraví škodlivé, protože pro zmenšení potních žláz používají zdravotně nezávadné hliníkové soli, které se nacházejí i v jiných potravinách.

Noste vhodné oblečení

Málokdo si v letních měsících uvědomí, že množství potu může ovlivnit tak banální věc, jakou je oblečení. Do horkých dnů noste především volné a vzdušné oblečení, pokud možno z bavlny, hedvábí nebo lnu. Zcela špatnou volbou jsou čistě umělé materiály, které paradoxně tvorbu potu podporují.

Zajímavou variantu představuje oblečení z bambusových vláken. To se s potem vypořádá excelentně, a navíc má antibakteriální účinky. Samozřejmostí by měla být jednoduchost letního outfitu a menší množství vrstev.

Nezapomeňte ani na vhodnou obuv. Pokud je ve stínu přes 35 °C, asi není dobrý nápad vyrazit na procházku v černých holínkách. Naopak byste měli nazout lehkou a prodyšnou obuv, v níž se budete cítit pohodlně a přirozeně. Ideální řešení představují plátěné tenisky a pro neformální příležitosti pantofle. Pro mnoho mužů jsou žabky do letních veder tou nejlepší obuví.

Upravte jídelníček, zbavíte se nepříjemného pocení

Zmírnění nepříjemného pocení můžete docílit také úpravou jídelníčku. Není na tom vůbec nic složitého, protože určitě nebudete držet drastické diety. Odstraněním některých potravin z talíře docílíte eliminace nepříjemného zápachu, který je v některých situacích opravdu nechutný.

Konkrétně se v letních měsících vyhýbejte soli, kari, křenu, cibuli, chilli, zázvoru, skořici nebo česneku. Obecně by se dalo říct, že při vysokých teplotách je potřeba oželet kořeněná a pálivá jídla, která organismus zbytečně dráždí. Pocení podporuje také konzumace alkoholických nápojů, obzvláště tvrdých lihovin nebo energetických drinků.

Pocení je přirozený lidský proces, jehož se jen tak nezbavíte. Vezmete-li si však k srdci několik těchto rad, budete zbaveni nepříjemného zápachu a v letních měsících se budete cítit šťastněji. 

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pocení a jak se s ním vypořádat? Dodržte tyto zásady a budete v pohodě celé léto

Jak zmírnit nadměrné pocení? Je to překvapivě snadné