Islámisty bombardují nejmocnější armády světa, ale na válku si asi jen hrají

Je to tak trochu záhada. Zatímco na syrském nebi to vypadá jako ne letecké přehlídce a na turbany islamistů dopadají stovky tun bomb, dole na zemi jakoby se nedělo vůbec nic. Islámský stát stále kvete a přibývají mu dokonce stále další bojovníci. Co tedy proboha všechna ta letadla bombardují?

Vezměme to trochu popořádku. Už rok bombardují islámský stát Američané. Jejich letadla shazují bomby na Rakku a další cíle a celý rok se nedělo prakticky nic. Sem tam se sice objevila zpráva, že vyletěli do vzduchu nějací důležití velitelé, nebo sklad zbraní, ale že by se to nějak projevilo na bojišti, se říct nedá. Naplno se do konfliktu zapojili také Francouzi po strašných útocích z Paříže. Jejich atomová letadlová loď Charles de Gaulle už je nějaký ten pátek u syrských břehů a letadla Rafale a Mirage se činí podobně jako Američané.

Ruské strategické bombardéry drtí turbany

Pak tu máme také Brity a jejich Tornáda a konečně i Němce a jejich Tornáda. Ta jsou ovšem průzkumná, takže zřejmě přímo na islamisty neházejí nic. To máme tedy západní spojence. Pak jsou tu ještě Turci, jejichž F-16 ovšem napadají hlavně Kurdy a na Islámský stát prý příliš neútočí. A konečně Rusové. Ti jediní, přiznejme si to otevřeně, v Sýrii doopravdy něco dělají. Nasadili do boje jak staré křápy Su-24 a Su-25, tak moderní Su-30 a Su-34. A nejen to. Na nebi už se objevily také gigantické Tu-160, Tu-22 a Tu-95 což jsou všechno velké strategické bombardéry, které měly strašit Američany už za dob studené války. Rusové mají v oblasti také vrtulníky Mi-24, známé Ďáblovy kočáry, raketový křižník a nově také atomovou ponorku. Na islamisty střílí rakety i flotila z Kaspického moře. Zkrátka Rusové se do toho obuli. Jenže i oni, podobně jako Turci, shazují svůj pekelný náklad nejen na Islámský stát, ale hlavně na nejrůznější opoziční skupiny, co bojují proti Asadovi. Máte v tom zmatek? Nevadí, nejste sami, tomu, co se dnes děje v Sýrii už nerozumí opravdu nikdo.

Kdo dělá byznys s teroristy?

Ale i laika napadne, jak je možné, že celé to islámské doupě už dávno nelehlo popelem. Vždyť na něj útočí všechny velké armády světa vyjma Číny. A některé už déle než rok! Nechceme tu provádět nějakou strategii od pivních tácků, je jasné, že některé věci jsou obtížné a válka je jedna z nich. Ale nehraje tu náhodou někdo nějakou habaďuru s veřejností? Jak to, že až nedávno celý svět zjistil, že s Islámským státem kšeftuje kde kdo včetně Turků a Rusů? To jako nikoho do té doby nenapadlo bombardovat ropné vrty nebo kolony cisteren?

Válka v rukavičkách a ještě ze vzduchu

V Americe už veřejnosti došla trpělivost a kritika prší na Obamu ze všech stran. Důvodem je, že válku vedl diletantsky a jednoduše blbě. Američané jsou dnes všem pro smích, protože jejich angažmá v porovnání s Rusy vypadá jako nějaká dětská hra. To jsou samé precizní zásahy dronů, superinteligentní střely za miliardy dolarů, laserem naváděné rakety… V Rakkce se tomu nejspíš jen smějí. Pak přiletí nějaký ruský ocelový pták a celou oblast zasype kobercovým náletem. A je vymalováno. Samozřejmě jsou oběti mezi civilisty, ale proboha kdo dnes žije v Islámském státu, musí s něčím podobným počítat.  Vést válku ze vzduchu a ještě v rukavičkách, to je přesně to, co nevede vůbec nikam. A co je největší bizar, ještě ke všemu se schyluje k tomu, že se tam „spojenci“ snad vystřílí navzájem. Turci už sestřelili Rusům jejich bombardér, předtím se několikrát jen tak tak minuly ruské a americké stíhačky, zkrátka Sýrie vypadá v tuhle chvíli jako pěkně velký soudek prachu. Milovníci letadel však mohou být rádi, protože v novodobé historii neexistuje konflikt, kde by bok po boku létaly a bojovaly ruské, americké, britské a francouzské letecké síly. Je to opravdová přehlídka a srdce nejednoho leteckého fandy jistě plesá. Tak teď už jen chybí přestat si hrát na válku a nakopat těm teroristům zadky. Myslím, že už je nejvyšší čas.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

VOX POPULI: Otevřená zpověď Víta Pokorného válcuje internet! Jak to?

Co nevíte o blánech z Boko Haram