Rusové vypustili loni tři tajemné satelity. Co se děje?

Velmoci jako je USA, Rusko nebo Čína každoročně vypouštějí na oběžnou dráhu desítky nejrůznějších satelitů a družic. Většinou jde o komerční, vědecké nebo i vojenské špionážní zařízení. V Americe však už delší dobu panují obavy ohledně třech ruských satelitů, které Moskva vypustila do vesmíru. Jejich účel je nejasný. Rusové k tomu jen vydali krátké prohlášení, že jejich účel je mírový. Nic víc. Jenže v Pentagonu tomu zjevně moc nevěří.

Na orbitě všechny tři satelity operují blízko sebe a provádějí podivné manévry. Komunikují spolu na stejné vlnové délce a pohybují se tak nějak nezvykle. Jejich oběžná dráha je nepravidelná, tudíž se nedá odhadnout jejich další pohyb. Takže už se vyrojily spekulace, že jde o jakési lovce družic. Je to totiž velká otázka. Jak se zbavit nepohodlných špionážních satelitů nepřítele? Sestřelit je (zatím) nelze, není jak. Takže je potřeba vyvinout družici, která přímo na oběžné dráze bude ostatní satelity vychylovat z jejich drah nebo je jinak poškozovat. Ostatně tyhle zařízení už mají jak Američané, tak Číňané. Tedy přesněji mají družice, které lze navádět na jiná tělesa.

Tajemné satelity

Uvažovalo se například, že by se takto mohlo uklízet „vesmírné smetí“ tedy zbytky raket a družic, které krouží kolem Země. Smetí už je ve vesmíru tolik, že to začíná komplikovat provoz na oběžné dráze. Jestli jste viděli film Gravitace, tak víte, o čem je řeč. Srážka s částí družice může být fatální. Nikdo zatím moc neví, co s tím.

krasny-vecer-33

Začínají hvězdné války?

Ale zpět k Rusům. Jejich satelity nejspíš vesmírné smetí uklízet nebudou. Zřejmě jde o testovací zařízení, které mají ukázat, zda a jak přesně lze navigovat a přibližovat družice k jiným tělesům. Ruský novinář Anatolij Žak dokonce přišel s tvrzením, že na palubě jsou lasery nebo výbušniny k ničení jiných satelitů. To už by byly hvězdné války jak vyšité. I když představa, že si velmoci začnou navzájem sestřelovat své družice, se zatím zdá být trochu přitažená za vlasy. Problém je, že o celé záležitosti se zatím ví velice málo. Rusové mlčí, Američané zase prohlásili, že účel družic neznají.  Vše ostatní jsou spekulace novinářů.

Sputnik Istrebitěl kamikaze

Ovšem spekulace mají reálný základ minimálně v historii. Sověti už v šedesátých letech vynalezli družici kamikaze. Jmenovala se Istrebitěl Sputnik a byla to družice vybavená náložemi. Byla schopná manévrovat a přiblížit se k jiné družici. Idea byla taková, že družice přiletí ke své kořisti a tam se sama odpálí. Vybuchne Istrebitěl i jeho kořist. Sověti vývoj vesmírné zbraně ukončili, nebo to aspoň tvrdí. Nyní je tedy na stole otázka, co vlastně Rusové do vesmíru posílají a jestli náhodou dál neběží jejich vojenský program. Možná kutí nějaké další sofisitkované Istrebitěle. A pak je možná jednou spustí a začnou hvězdné války naostro.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kometární trefa do černého

Auto, které umí kotrmelec