Všeli-NEJ-jaké honičky a jízdy ve filmech roku 2015

Nemusí se jednat ani tak zrovna přímo o styl filmu typu Rychle a Zběsile, aby se tam strhla nějaká honička nebo zběsilá jízda, která by skutečně napjala a stála za ten pohled. Pomineme-li tedy toto kritérium výběru, pohleďte na náš seznam těch NEJ honiček a jízd roku 2015.

NEJ-ničivější jízda na jednom z NEJ-delších a NEJ-známějších mostů

Terminator Genisys

Terminator Genisys – honičky ve filmu jsou the best

Jízda Sáry Connerové školním autobusemTerminátor: Genisys se pyšní hned třemi NEJ. Zadruhé a zatřetí se koná na jednom z nejdelších a nejznámějších visutých mostů na světě, Golden Gate Bridge u San Francisca – ten poznáte, i kdybyste nechtěli. A zaprvé, původně klasicky hranatý žlutý školní autobus skončí téměř stejně hladce zaoblený jako třeba takové vodovodní potrubí, čímž se jízda řadí mezi nejničivějšší. Namísto toho, aby však nově vzniklá trubka vodu vedla, ve vodě skončí. Jó, holt tahat se v autobuse s posledním skynetovským výstřelkem módy se nevyplácí.

NEJ-nadsazenější a NEJ-přelétavější „jízda“ v Abú Zabí (SAE)

V zoufalém útěku Vina Diesela a Paula Walkera před slušně ozbrojeným a naštvaným Jasonem Stathamem nezbylo chlapcům nic jiného než pokusit se o nemožné. No, a jelikož mluvíme o Rychle a Zběsile 7, tak jim to samozřejmě vyšlo. Podle expertů na fyziku byl tento záběr dokonce jeden z těch méně přemrštěných ve filmu, a to je co říct. Lykan HyperSport v ne zrovna maximální rychlosti prolétávající okny z jednoho mrakodrapu v soustavě Etihad Towers do druhého a ještě do třetího zkrátka spustí vaše panty do maximální možné polohy. Pozor ale, mít ty mrakodrapy v šířce 230 metrů, mohlo by to vážně se zrychlením auta i vyjít. Škoda jen, že nejvyšší z mrakodrapů má 300 metrů na výšku, takže to asi opravdu ne.

NEJ-stylovější honička

Ať je to jakkoliv nepravděpodobné, jakmile ze startujícího letadla téměř v rychlosti potřebné ke vzletu jakýmsi způsobem přemístíte potřebné pasažéry střešním oknem do auta, zůstává vám jeden další problém – letištní policie. Pro kurýra Franka Martina (Ed Skrein) už ale očividně není problém vůbec nic. Jak tedy lépe grandiózně ukončit honičku s policií nežli tak, že prostě skočíte s audinou do vyvýšeného tunelu určeného pro vstup pasažérů do letadla a odjedete ze scény přímo skrz letiště? Kochejte se.

https://www.youtube.com/watch?v=BR3sL3HANWk

NEJ-šílenější ze všech

V postapokalyptické budoucnosti, kde se vše točí okolo vody, mateřského mléka, benzínu a šílené cesty do Valhally, se snad jenom doopravdy těžko popisuje, jakým způsobem probíhají bitvy o přežití. Když totiž Furiosa (Charlize Theron) ukradne monstrózní bitevní vůz s nádrží cenné vody, a k tomu osvobodí nesvéprávné rodičky a partnerky Immortan Joea, je jasné, že diktátor vypraví celou svojí armádu uhranutých bělásků v jejich mini bitevních vozech, aby dostali cenný náklad zpátky. Do toho se připlete krevní pytel Max (Tom Hardy) se svojí bohatou slovní zásobou a rozhodným akčním výstupem, a jízdní bitva může začít. Kyvadla na vozech, sprejované zuby, výbušné oštěpy, baskytarista s giga-repro-aparaturou a plamenometnou basou, do toho nějaký ten výbuch… nebudete vědět, kde očima spočinout dřív.

https://www.youtube.com/watch?v=ajjBk8MlxNk

Švihácký styl, chladná hlava, motorka a raptoři nebo kola

Za zmínku na konec by rozhodně stáli i nejznámější agenti na plátnech z organizací IMF a MI6. Znalci a fandové už tuší, že se bavíme o Ethanovi Huntovi a Jamesovi Bondovi. I oni do letošního vínku honiček přilili poctivou dávkou ze své skleničky britské uhlazenosti a vychytávek, a americké akční svéráznosti a rychlého střídání dopravních prostředků. S chladnou hlavou oba agenti zničili svá nádherná auta, misi ovšem splnili. V úplném dodatku můžeme nadhodit tým Chrise Pratta alá Owena a jeho partu raptorů a jejich spanilou jízdu džunglí na motorce a… po svých samozřejmě. Pro ještě větší odlehčení se nabízí Turbo Kid a postapokalyptická budoucnost, tentokráte na kolech!

Jakou jízdu nebo honičku hodnotíte vy jako nejlepší?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Roboti ve filmu. Kde jsme je mohli obdivovat?

Největší zoufalci Hollywoodu. Znáte je?