Hynek Čermák: Znáte největšího českého drsňáka?

Jakmile se na plátnech kin nebo na obrazovkách televizí či monitorech počítačů objeví hlava jako koleno a drsný pohled, pak existuje téměř stoprocentní pravděpodobnost, že se vám tenhle film bude hodně líbit.

Hynek Čermák

Není totiž pochyb o tom, že Hynek Čermák patří k nejoblíbenějším tuzemským hercům současnosti, který se navíc jako jeden z mála dokázal prosadit i v zahraničních produkcích. A právě cestu charismatického herce na vrchol si přiblížíme v dnešním povídání.

Krušné začátky v činohře

Hynek Čermák začínal svou hereckou kariéru na studiích na DAMU, kterou úspěšně absolvoval v roce 1995. Ihned poté se pustil do spolupráce s Divadlem J. K. Tyla v Plzni, kde se mohl naplno opřít do prvních činoherních rolí.

Dnes už vás asi nepřekvapí fakt, že charismatický herec se surovým hlasem vynikal v klasických divadelních postavách, které se s postupem času staly legendárními. Na počátku své herecké kariéry tak ztvárnil například postavu kníže Levina z Tolstého Anny Kareniny, Vávru z tragického románu bratří Mrštíků Maryša nebo postavu Rogožina z Dostojevského Idiota. 

trailer k filmu Gangster Ka

Nicméně rodák z Prahy, a pozdější držitel Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, v počátečních fázích herecké cesty na vrchol dokázal, že je nejenom velmi schopným činohercem, ale také muzikálovým zpěvákem. Tento překvapivý fakt potvrdil v roli Porthose ve hře Tři Mušketýři nebo v postavě Cornwella ve zdařilém tuzemském muzikálu Excalibur.

Přechod do Dejvického divadla

V koutku duše však Hynek Čermák přece jen zůstal věrný klasickým činoherním dílům, což ostatně potvrdilo i jeho dlouholeté angažmá v Městském divadle na Kladně. To sice před 11 lety opustil, ale na tato léta vzpomíná rád.

Není se čemu divit, protože asi každý dominantní herec plný charisma a intelektu si chce na divadelních prknech zahrát postavu Richarda III. ve stejnojmenné hře slavného Williama Shakespeara. I když se Pražák cítil na Kladně jako doma, přesto v roce 2010 neodolal mámení Dejvického divadla. To se i díky jeho přičinění stalo jedním z nejnavštěvovanějších divadel v České republice.

Z divadla na filmová plátna

V současné době však vnímáme Hynka Čermáka především jako filmového a televizního herce. Sice stále působí v Dejvickém divadle, ovšem největší popularitu si nepochybně získal rolemi v úspěšných celovečerních filmech. Průlomový se v tomto ohledu stal pravděpodobně snímek Gangster Ka, kde Hynek Čermák ztvárnil titulní roli Káčka.

Na tenhle film, a vlastně i na jeho pokračování, byste se měli určitě podívat, protože holohlavý drsňák se perfektně hodí do role Radovana Krejčíře coby mafiánského bosse. Za hlavní roli byl dokonce Hynek Čermák nominovaný na Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon.

Drsňák s obrovským smyslem pro humor

Při pohledu na ostré obličejové rysy, vražedný pohled a holou hlavu byste asi neřekli, že bude mít Hynek Čermák tak vytříbený smysl pro humor. Jak už to ovšem u herců bývá, dokáží dokonale klamat tělem, což platí i v tomto ohledu. Předvedl své jedinečné pojetí humoru například v komediálním seriálu Vinaři nebo Čtvrtá hvězda.

Své kvality pak potvrdil i v divácky velmi oblíbeném filmu Špunti na vodě, kde hraje zaneprázdněného otce, jemuž žena nevěří, že se dokáže postarat o děti. Pokud jste komedii neviděli, budete svědky nespočtu úsměvných scén, v nichž Hynek Čermák exceluje.

trailer k filmu Stínohra

Pokud jsme vás navnadili, teď zrovna můžete Hynka Čermáka vidět v kině ve snímku Stínohra, kde hraje bývalého boxera. To jeho drsný půvab jen dokresluje.

K jeho osobní spokojenosti určitě přispívá i krásná žena Veronika, kterou na společenské akci rozhodně nepřehlédnete. A pozor, je také vášnivý fotograf. Jeho díla rozhodně za vaši pozornost také stojí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Paparazzi už dávno nehoní celebrity, hvězdy si je dávno samy najímají

Drogová závislost. Které celebrity se odrazily ze dna a úspěšně s ní bojují?