Léto a hudební festivaly. Co dělat, abyste je přežili v psychické i fyzické pohodě

Hudební festivaly jsou jedním z lákadel letních měsíců. Jenže abyste takové akce bez problémů přežili, musíte pro to něco udělat. Vhodné je například umět dát pauzu nebo se držet lidí, se kterými jste přijeli. Jakými pravidly se na fesťáku řídit?

Hudební festivaly jsou jedním z lákadel letních měsíců

Všeho moc škodí

V České republice je každoročně pořádáno tolik hudebních festivalů, že je nespočítáte na všech prstech rukou i nohou. Proto si zapamatujte, že nemusíte být u všeho. Letní hudební festivaly sice i letos nabízejí spoustu zvučných jmen, nicméně stále platí, že je lepší vidět a slyšet pouze něco a mít na podzim spoustu nezapomenutelných zážitků, než absolvovat všechno co jde a pobýt si pár dnů v nemocnici s podezřením na infarkt.

Nenechte nic náhodě a pořádně se připravte

Meteorologové vám sice mohou tvrdit, že bude o víkendu pražit slunce, ale až se budete v žabkách brodit bahnem, bude vám taková předpověď na nic. Navíc nemusí pršet pouze voda, ale také pivo. Ne že byste si se sebou na festival museli nutně brát půlku šatníku, ale náhradní boty i oblečení se vždycky hodí. Absolvovat ostatně čtyřdenní akci v jednom tričku maximálně způsobí, že už pro nezadané slečny nebudete v poslední den festivalu tak sexy jako při první kapele.

Nezapomeňte si se sebou také vzít dostatek financí. Těch by nemělo být ani málo, abyste nezůstali po první prokalené noci na suchu. Ale ani moc, protože utratit na jedné akci měsíční výplatu asi není příliš vhodné, zvlášť když máte doma partnerku, anebo ještě hůř děti a manželku. Hodit se samozřejmě bude i kvalitní stan, který se pozná tak, že ho neodfoukne první větříček a nepromočí menší přeháňka. A nezapomeňte ho začít stavět ještě za světla, abyste do něj první noc vůbec trefili!

Zabalte si se sebou i spacák, sprchový gel, deodorant, kartáček, pastu, kapesníčky, případně vlhčené ubrousky. Zároveň si předem zjistěte, kde přesně se festival odehrává, jak je to se stanováním, jídlem a hygienou, kde jsou nejbližší obchody apod. Ostatně tři dny bez koupání, čistění zubů a použití deodorantu vás neodolatelným alfa samcem rozhodně neudělá. Pokud byste přesto zabodovali, pak bychom vám doporučovali mít přibalený i ochranný prostředek proti nechtěnému početí.

Hudební festivaly se neobejdou bez alkoholu

Pokud na určitý festival cestujete přes půl republiky, moc zábavné to obvykle nebývá. Jako dar z nebes se pak může jevit pivo anebo šťopička něčeho silnějšího. Jenže sundat se ještě po cestě také není nejlepší nápad. Může se totiž stát, že už do konce festivalu (trefíte-li na něj) nevystřízlivíte a o většině kapel uslyšíte pouze z vyprávění. S alkoholem to celkově raději nepřehánějte a příliš ho nemíchejte, protože mít čtyři promile v neznámém prostředí ještě nikomu neprospělo.

Držte se bandy, se kterou jste přijeli

Jestliže se vydáváte na fesťák, kde se čekají tisíce návštěvníků, navíc tam budete vůbec poprvé a alkohol poteče proudem, existuje riziko, že se vám společníci ztratí během první půl hodiny. Proto byste si měli hned na začátku určit místo, kde si dáte v případě nechtěného rozdělení, řekněme v každou celou, sraz. Jistě, praktičtější se může zdát sejít se u stanu, jenže stanová městečka bývají obvykle poněkud stranou samotného centra dění. Ve 21. století se sice nabízí použití mobilu (který si před odjezdem nezapomeňte nabít!), ale kdo ho v takovém rámusu uslyší.

Nedostávejte se zbytečně do nebezpečných situací

Pod vlivem alkoholu je hrdinou i ten, kdo běžně přechází na druhý chodník, blíží-li se z protisměru osmdesátiletá sousedka. Proto se zkuste i s hladinkou krotit a zbytečně neriskujte. Příliš mnoho lidí na jednom místě, i když se všichni přijeli primárně bavit, může být příčinou konfliktů. Pokud tedy víte, že vám k rozzuření stačí málo, rozhodně při koncertě nestůjte uprostřed pogující skupinky. A budete-li se chtít bezhlavě vrhnout po hlavě z pódia mezi lidi, přesvědčte se, že vás někdo chytá.

Opusťte festival se vším a se všemi

Před odjezdem si zkontrolujte, zda máte všechno, s čím jste přijeli (od stanu, přes peněženku po všechno oblečení), a že nikdo z vaší party nechybí (ani nepřebývá). Přijet na festival s dlouholetou přítelkyní autem a při cestě nazpátek si až po 100 kilometrech ve vlaku uvědomit, že jste vlastně přijeli jinak a s někým dalším, není pro další průběh leasingu (a vztahu) příliš žádoucí situací. Zkrátka a dobře by po hudebním fesťáku mělo být vše zásadní tak jako na začátku.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejslavnější hudební festivaly – kde se vyplatí zapařit?

Téměř 30 věcí, které normální člověk může dělat pouze na festivalech!