Alkohol, erotické pomůcky, žvýkačky nebo kondomy na předpis? Neuvěříte, co všechno vám ve světě musí předepsat lékař!

Ve jménu dobra, ochrany čistého veřejného prostoru nebo lidské morálky, jsou lidé schopni přijmout i podivné zákony a nařízení. Jsou místa, kde si kondom nebo žvýkačky nekoupíte. Tedy pokud vám je nepředepíše váš lékař.

Alkohol, erotické pomůcky, žvýkačky nebo kondomy na předpis?

Nejprve trocha historie. Jistě jste slyšeli o americké prohibici alkoholu, trvající mezi lety 1919 až 1933. Původně chvályhodný záměr, který měl ozdravit populaci a zbavit ji nepříjemné závislosti, se však silně nevyvedl. Dal jen prostor nelegálním výrobcům, pašerákům a gangsterům, kteří žíznivé obyvatele USA zásobovali alkoholem roztodivné kvality. Mafie tehdy poprvé získaly skutečnou moc, když neskutečně zbohatly, a ulice velkých měst znovu připomínaly častými přestřelkami dobu Divokého západu. V klidu se doma napít jste se ale mohli i bez zločinu. Jak to? Stačil vám jen lékařský předpis od vašeho lékaře.

Alkohol pro vaše zdraví

Ten uvedl, že pro vás není alkohol zhoubou, ale naopak jej sami aktivně potřebujete. Třeba jako podporu trávení anebo na zvýšení krevního tlaku. A s takhle vybaveným receptem jste si mohli v každém oficiálním drugstore, lékárně kombinované s drogérií, svou oblíbenou láhev zakoupit. Bez doporučení lékaře jste se podíleli na zločinu, ale takhle bylo všechno v nejlepším pořádku. Jistě, že si takový recept nemohl dovolit každý, a lékaři si účtovali mezi 6-7 dolary za takové dobrozdání do vlastní kapsy. Ale tahle nestřízlivost činila prohibici snesitelnou.

Příliš dusná erotika

Že ve Státech mají patent na šílené nápady, dokazuje i nařízení krajské úrovně, platící v Sandy Springs ve státě Georgia. Počestní obyvatelé tohoto stotisícového městečka prý byli zneklidněni tím, jak hrubé erotično proniká na ulice. Mimo zákon tu postavili jak venkovní reklamu na erotické služby a sexshopy, a hlavně, postavili mimo zákon erotické pomůcky. Přesněji, zakázali „prodej a držení jakéhokoliv zařízení designovaného a nabízeného za účelem stimulace lidských genitálií“. Už ta definice je trochu problém: pokud například žena vyhledává masážní sprchu, může se snadno ocitnout za hranou zákona.

Učitelky se neměly špatně

Jinak pomůcky, které byly využívány ke stimulaci zvířat inseminátory, ale k dostání byly ve specializovaných zemědělských prodejnách dál. Ty si ale každý nekoupí, že? Jediná šance, jak si domů pořídit a legálně používat vibrátor, tak bylo na lékařský předpis. Třeba se zdůvodněním, že tím bojujete s neurózou. Překvapivě dobře to dopadlo pro učitelky. Školy totiž měly povoleno využívat erotických pomůcek i nadále k výuce sexuální výchovy. A jako nedostatkové zboží je rázem začaly pořizovat ve velkém. Zákon byl po stížnostech ne(u)spokojených občanů stažen v roce 2017 k revizi.

Konec ulepených podrážek!

Lepí se na boty, kalhoty. Číhají přilepené pod stoly i lavičkami, jsou nechutné a ulepené. Žvýkačky jsou prostě všude, skoro jako nedopalky od cigaret. A tak si v Singapuru řekli v roce 1992 dost. A jednorázově tu všechny přežvykované potěšení, pro děti i dospělé, zakázali. Oficiálním zdůvodněním je čistota veřejných prostranství a zvýšení hygieny. Má to něco do sebe, ale až vás tu strážník požádá, abyste na něj otevřeli ústa, nedivte se. Porušení zákona přijde na desítky dolarů.

Takové to terapeutické žvýkání

Není ale pravdou, že byste si tu nemohli žvýknout. Od roku 2004 totiž došlo k jistému „uvolnění“ jinak tuhého zákona. Výjimky se dostalo terapeutickým žvýkačkám. Třeba těm, bez kterých se neobejdou kuřáci na odvykačce, nebo lidé, kteří si jimi udržují chrup v čistotě. Není to jen tak. Potřebujete doporučení svého lékaře, který vás (stejně jako následně v lékárně) ztotožní vaším občanským průkazem. Lékařské dobrozdání pak musíte nosit s sebou všude, kde žvýkáte. A pokud se ukáže, že vám lékař předepsal žvýkačkovou terapii jen tak, hrozí mu pokuta 2900 dolarů (cca 74 000 korun), a až dvouletý trest odnětí svobody.

S prostitutkou bez ochrany? Bůh to tak chce

Nic proti Filipínské republice. Jistě, fakt, že na vás kvůli držení drog mohou vykonat trest smrti přímo na ulici, moc náladu nezlepší. Za povšimnutí také stojí, že tu ve městě seženete služby prostitutek ještě snadněji, než jídlo v rychlém občerstvení. A to je přitom na každém rohu. Široká nabídka sexuálních služeb tu má prostě tradici, stejně jako pohlavně přenosné choroby. Jenže s antikoncepcí i prevencí chorob je tu problém. Třeba v manilském Ayala Alabang nemáte šanci. Proč? Katolíci jsou totiž proti. Římskokatolická církev tu má většinu, a tak prosadila – překvapivě ne potírání polo-legální prostituce – ale zákaz veřejného prodeje kondomů a antikoncepčních pilulek!

Kondom? Jedině na předpis

Znáte to, každá spermie je posvátná. A když sex, tak hned dítě a sňatek. Tedy, ne nutně v tomto pořadí. Každopádně prodejná žena, která si chce počínat při své nelehké profesi aspoň trochu zodpovědně, se musí vydat za svým lékařem, a umluvit ho. Bez lékařského předpisu si kondomy v lékárně koupit nemůže. Není divu, že přenašečů pohlavních chorob je tu jako máku. Mimochodem, moc si nepomůžete, když vás tu s vlastní ochranou ale bez lékařského doporučení nachytají. Sice vás nezastřelí, jako za drogy, ale notně vám to před místním soudem přitíží.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Efekt Barbry Streisand: pokud chcete něco na internetu skrýt, nesnažte se to zakázat!

Kolik peněz stačí, abyste byli šťastní? Odborníci mají jasno! Co je tzv. finanční saturace a jaký je ideální roční příjem jednotlivce?