Hra o Trůny: Jak to vypadá s další knihou, pane Martine?

Rok 2021 tradičně přináší řadu předsevzetí, očekávání a slibů. Jedním z nich je, že George R. R. Martin konečně dopíše další díl ságy Písně ledu a ohně.

hra o trůny

Nahrabal si peněz, a už má psaní dost! Zaprodal své sny komerci, a teď už na fanoušky kašle! Stejně nikdy neuměl psát! Hejtovat George R. R. Martina za jeho neschopnost dokončit svůj literární epos, literární předlohu filmové série Hra o Trůny, je snadné.

A lehce oprávněné, protože, tenhle pisálek si skutečně dává na čas, a dílo, jež mělo být oficiálně ukončeno ještě před seriálem v roce 2016, nám vytrvale slibuje. Momentálně s datem dokončení někdy v únoru 2022, tentokrát už vážně, na psí uši, ano-ano, čestné pionýrské. Opravdu?

Zmlsaný pisálek? Ale jděte…

Jenže GRRM si takové hejty úplně nezaslouží. Ano, každá série pro HBO mu připsala na účet 15 milionů dolarů, a celý epos mu zatím vynesl 200 milionů. Psaním rozhodně nezchudnul. Ale kvůli penězům to nejspíš vážně nedělal. Je to jeho „srdcovka“, o které mluví už od roku 1978 a tvoří ji od roku 1991.

A že neumí psát? Spisovatel, zařazený časopisem Time mezi stovku nejvlivnějších spisovatelů světa, označovaný za amerického Tolkiena (toho pána, co napsal Pána prstenů), a od roku 1974 držitele asi padesátky literárních ocenění asi nebude úplně tenhle případ. V cestě dokončení Vichrů zimy, šesté knihy v pořadí, stojí něco jiného.

Zahradníci a architekti

Jsou prý dva typy velkých spisovatelů. Architekti a zahradníci. Architekti svým psaním vytváří projekt, konstrukci. I když nestojí ještě ani jedna cihla příběhu, už vědí, kolik bude mít palác jejich vyprávění místností. Znají podstatu přichystaných zápletek, opírají se o dobře fantazií prokreslený svět, podchycují konflikty a evoluci postav svým plánováním.

Vědí, jak to skončí, ještě než začnou psát. Typickým příkladem spisovatelů-architektů je třeba J. R. R. Tolkien nebo J. K. Rowlingová. Jenže pak tu jsou ještě spisovatelé-zahradníci.

Ti zasadí semínko nějakého hrdiny do země, a čekají. Ano, popisovaný charakter a prostředí pro růst je nějak definováno, tvůrci předpokládají, jestli vyroste nízký keř nebo rozložitý strom.

Netuší ale, kolik bude mít větví a jaké bude dávat ovoce, nebo co se vlastně s hrdinou stane, pokud bude přesazen do jiných podmínek. V zásadě tito spisovatelé netuší, jak jimi rozvíjený příběh vlastně dopadne. A to je přesně popis, který sedí na George Raymonda Richarda Martina, tvůrce eposu zatím nedokončeného eposu Písně ledu a ohně.  

Pro spisovatele-zahradníky je mimochodem typické, že občas vyklučí porost, tedy vybíjí i poměrně „rozepsané“ postavy. Byť to ve Hře o trůny někdy připomínalo spíš lesní požár.

Sklízí, co nezaseli

Dost brutálně autora také zaskočilo tempo filmové produkce. Pro první série měl solidní náskok, ale HBO na něj bylo moc rychlé. Postavy z jeho zahrádky ještě nedokázaly dozrát, a někdo mu je před očima sklidil. Má teď roubovat na z kořenů vyrvané pahýly něco nového?

V době, kdy sám netušil, jak jeho příběh dopadne, jej někdo dovyprávěl za něj. To je životní zlom. A není divu, že se z něj potřeboval vzpamatovat a na dokončení story po vlastní ose nespěchal.

Bude to velké, nebo to nebude vůbec

Takže? Existuje asi 3000 stránek rukopisů. Hotových je minimálně 12 kapitol. Jisté je, že 6. (Vichry zimy) a 7. díl (Píseň jara) nepůjdou svým rozsahem pod 1500 stránek a půjde nejspíš o dvou-knihy. Rok 2020 byl podle autora produkčně úspěšný, dílem prý díky izolaci. A fanouškům, lačnícím po pokračování od roku 2012, nezbývá než doufat. Už proto, že kniha se má od seriálové verze dost lišit.

Hlavní zádrhel je v tom, že GRRM „žije“ ve svém světě posledních třicet let. A ani on sám nejspíš nechce, aby příběh skončil. Je mu dvaasedmdesát let, a chce po sobě nechat trvalý odkaz, který nerozpráší recenze prvního nespokojeného nerda. To snadné není.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Hra o trůny. Kde najdete natáčecí lokace a kde si filmaři domalovali hrad

Draci a kozičky. Feministky znovu kritizují seriál Hra o trůny. Co jim vadí a proč