„Hormonální jóga pro muže zlepšuje spánek i erekci a pomáhá s andropauzou!“ říká lektor Petr Bavlšík

Petr Bavlšík byl dlouhá léta šéfem ochranky největší diskotéky ve střední Evropě, boxerem a vášnivým sportovcem. Po šestnácti letech, kdy se jeho život odehrával prakticky výhradně v noci, změnil vše do posledního detailu. Dnes je lektorem hormonální jógy a pomáhá tam, kde selhává západní medicína. My jsme se ho ptali, v čem je hormonální jóga tak skvělá a proč.

„Můj životní styl mě přivedl na dno psychických a fyzických sil, po šestnácti letech stresového povolání šéfa ochranky a nočního života jsem už nebyl schopný fungovat ve dne ani v noci,“ říká lektor Petr Bavlšík. I když kvůli své práci držel kondici na špici, věnoval se intenzivně boxu, aby vybil stres, brzy to bylo málo. Jenže úleva nepřicházela a pomohli až odborníci celostní medicíny. Ti totiž přišli s tím, že je nutné najít činnost, která tělo i mysl zklidní.

Když potkal Petr před čtyřmi lety svou současnou manželku – lektorku jógy, patřil ještě k těm, pro které byla jóga spíš synonymem ženské aktivity. Ale brzy pochopil, že je to trochu jinak. „Poté, co jsem si jógu osahal jako klient a viděl jsem ty neskutečné změny sám na sobě, rozhodl jsem se, že tohle je ta cesta, kterou se chci dát. Absolvoval jsem nejprve jógovou školu pro lektory druhé třídy vedenou pod ministerstvem školství. Později jsem k tomu přidal kurz hormonální jógy pro muže u její zakladatelky Dinah Rodrigues,“ vzpomíná na začátky Petr.

Hormonální jóga zlepší spánek i erekci

Chlapi a jóga zní pro některé trochu podivně. Důvod k tomu ale není. „Podívejte se do historie. Již ve starověkých kulturách jógu praktikovali – a to výhradně – právě muži. Já zastávám názor, že jóga je pro každého člověka. Ona totiž nezná rozdíly mezi muži a ženami, bohatými a chudými nebo věřícími a ateisty. A v tom je její obrovská síla a dokonalost,“ říká Petr.

Sestava cviků hormonální jógy pro muže funguje tak, že tělo pomůže optimalizovat a vyladit hned v několika úrovních. Především pracuje se žlázami s vnitřní sekrecí, vyrovnává hladiny hormonů v těle. A podle Petra dokáže i optimalizovat hladinu testosteronu v těle. Je to navíc prevence proti prostatickým onemocněním, v neposlední řadě zkvalitňuje erekci, zvyšuje libido. Umí skvěle vyladit organismus i pro klidný spánek a celkově zklidňuje mysl.

I muži mají své dny!

I když je hormonální jóga pro muže u nás teprve v začátcích, už teď nemá Petr o klienty nouzi. Těmi jsou lidé napříč pracovními odvětvími, ale i sociálními vrstvami, nechybí vysocí manažeři, podnikatelé, ale i třeba sportovci. A co se týká absolutního sportovního vrcholu, jógu mnohdy cvičí i ti největší drsňáci. Jedním z těch osvícených je například irská hvězda zápasů MMA Conor McGregor. On sám se mnohdy nechává slyšet, že jóga je pro něj vášní. A určitě ví proč.

Kdo by neznal vtipkování o „mužských dnech“, ona to ale zase taková legrace není. Ano, muži opravdu mají své dny, respektive ekvivalent k ženské menopauze zvaný andropauza. Tento jev je ale plíživý, pomaličku začíná kolem třicátého roku muže a rozpoznává se velmi těžko. Nejčastěji se projevy zintenzivní kolem 50. roku života.

„Muži nejčastěji řeší syndromy vyhoření, únavové syndromy, deprese, ale také třeba špatné výsledky spermiogramu,“ popisuje lektor. Ti, kteří se rozhodnou svěřit do rukou lékařů, určitě nedělají chybu, dá se ale předpokládat, že budou odkázáni na léčbu medikamenty. Mnohdy ale existuje jiná cesta. Jak tvrdí Petr, muži, kteří navštívili kurzy hormonální jógy, jsou rádi, že mají možnost zkvalitnit svůj život právě cvičením bez užívání léků. Pokud cvičení zafunguje, život se výrazně posune mnohem výš.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nový parádní sport. Pivní jóga!

Rage yoga – nový trend pro všechny tvrďáky! Zkuste to…