Krev a rebelie na Instagramu. Proč se krásky takhle fotí?

Na sociálních sítích se můžeme setkat s dívkami, které se navzdory běžným trendům nebojí pořádně zošklivět. Proč to dělají? Co je to za podivný trend?

Instagram byl od začátku vymyšlen jako platforma ke sdílení fotek, což přímo vybízí k jeho využití pro různé moderní trendy. A tak tam můžete najít spoustu humorných profilů, krásných a sexy modelek, fascinující přírody a samozřejmě načančaného jídla. Ovšem u těchto normálních přístupů to zdaleka nekončí, poslední trend už je totiž docela na hraně. Vítejte u fenoménu „gore girls“.

Gore girls: hrdé zástupkyně na Instagramu

Zřejmě nejznámější zástupkyní tohoto trendu je Kiana Jones, na sociálních sítích známá jako Freakmo. Přes 150 tisíc sledujících na Instagramu a dokonce 400 tisíc na YouTube má jasno – chtějí vidět krev! A tu jim Kiana bez skrupulí dává. Pomocí make-upu dosahuje velmi realistických výsledků v tělesných deformacích a zraněních. To se jí daří už pět let a její hororové masky měly velký ohlas.

Nevídané techniky

Postupem času však jejím videím klesla sledovanost. Podle osmadvacetileté Australanky to není kvůli nižší kvalitě či zábavnosti její produkce, nýbrž právě naopak – její techniky jsou stále profesionálnější, a tím pádem pro běžné lidi hůře replikovatelné. Zatímco dříve si mohl nechutnou masku dovolit a zařídit téměř každý, s jejími složitějšími kousky už to nejde. Nemluvě o tom, že spousta citlivek její videa nahlásila, a tak Kianina videa přestala být doporučována. Prostě šikana! Podívejte se na některá její umělecká díla:

Dvacetiletá Elly Suggit, vystupující pod přezdívkou ellysj, si cestu k děsivým make-upům našla jinak. Na rozdíl od Kiany ji nezajímají co nejrealističtější rekonstrukce skutečných zranění, nýbrž vyrostla na klasických hororech jako Vetřelec či Frankenstein.

Podle ní horor rozhodně není jen mužským žánrem, nýbrž každý se rád bojí – a také je rád, když se ostatní bojí jeho. Proto se nezdráhá otevřít pošťákovi v masce zombie; její okolí si prý už zvyklo. No, tahle holka se s tím rozhodně taky nepáře!

Důvody a budoucnost

A co za tímhle vlastně stojí? Je to především rebelie. Módní průmysl je dnes hodně rozjetý, spousta firem platí neskutečné peníze mladým youtuberkám, aby propagovaly jejich produkty. Výše zmíněné dívky se však snaží bojovat proti standardnímu pojetí krásy a ukazují, že šikovná holka může být zajímavá i jiným způsobem než podvolením se obecně přijímanému přístupu k ženskosti a kráse.

Vizuální efekty

Tyhle snahy podporují i lidé, kteří se ve filmech a televizi starají o vizuální efekty. Zastánci tradičního přístupu tvrdí, že vhodný make-up bude vždy vypadat lépe než počítačově upravené záběry. Když se podíváte na masky v legendárních filmech jako Vetřelci či Predátor anebo v televizní Hře o trůny, tak vidíte, že tyhle efekty téměř nestárnou. Na rozdíl od digitálních technologií, které jsou během několika let obvykle překonané.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Neuvěřitelné transformace obličejů. Takhle se dá čarovat s make-upem! (16 fotek)

Instagramy slavných – u koho se nejvíc pobavíte