Hongkongská chřipka aneb nejhorší zapomenutá pandemie 20. století

Když se v září roku 2019 začalo v Číně rozšiřovat onemocnění Covid-19, nikdo z České republiky a vlastně ani z Evropy nevěnoval sílící pandemii pozornost. Bohužel globalizace světa zafungovala více než skvěle, takže se během několika týdnů nákaza rozšířila takřka do celého světa.

hongkongská chřipka

Na počátku roku 2020 byly zaznamenány první případy i v České republice, a od té doby se náš život převrátil na ruby. Pandemie Covid-19 je podle mnohých nejhorších katastrofou v posledních desítkách let, ovšem někteří zapomínají na pandemii hongkongské chřipky v 60. letech minulého století.

Kde se pandemie vzala?

Pandemie Hongkongské chřipky se poprvé objevila 13. července 1968 v Hongkongu, odkud ostatně plyne název celého globálního problému. Lékaři, epidemiologové a hygienici z počátku nevěnovali sílícímu onemocnění velkou pozornost, jenomže poté virus A/H3N2 nečekaně nabral na obrátkách.

V čínské metropoli zaznamenali během pouhých 2 týdnů více než 500 tisíc nových případů, což bylo pro všechny zúčastněné odborníky alarmující zjištění. Bohužel se nepodařilo chřipku udržet izolovanou od ostatních metropolí, takže pomalu docházelo ke komunitnímu celosvětovému šíření.

Kam se chřipka rozšířila?

Nemoc se postupně rozšiřovala po celém světě, ovšem nejvíce zasaženými oblastmi byla jihovýchodní Asie, Indie a tehdejší Sovětský svaz. Právě z největšího státu planety Hongkongská chřipka v zimě roku 1968 vyrazila vstříc Evropě. Velkým problémem respiračních onemocnění je jejich snadná přenosnost a následné komunitní šíření.

Například v USA se chřipka rozšířila pouze díky několika demobilizovaným vojákům, kteří se vraceli do své vlasti ze strastiplné války ve Vietnamu. V prosinci roku 1968 už bylo jasné, že jednou z dalších postižených zemí jsou i do té doby relativně izolované Spojené státy americké.

Jaká byla situace v Československu?

Z prvních zpráv to vypadalo, že se Hongkongská chřipka tehdejšímu Československu zázračně vyhnula. Zdravě smýšlející člověk tomu sice nemusel věřit, ovšem bez internetu a globálních mediálních platforem jste prostě museli důvěřovat komunistickému zpravodajství.

V lednu roku 1969 však už byly registrováni první nakažení v západní Evropě, konkrétně ve Velké Británii, Holandsku a Polsku. Právě u našich severních sousedů byla situace neuvěřitelně špatná. Podle dobových zdrojů bylo v celém Polsku nakažených téměř 500 tisíc lidí, z nichž se drtivá většina nacházela ve Varšavě.

  1. února 1969 však pomyslná zdravotní bariéra Československa padá, protože hlavní hygienik vydává v Rudém právu pouze krátkou zprávu o tom, že hongkongská chřipka dorazila až k nám. První nakažení a hospitalizovaní na sebe nenechali dlouho čekat. Konkrétně se jednalo o 2 dámy pracující v továrně v Semilech, které se jednou týdně vracely do Polska. Právě od našich severních sousedů došlo k zavlečení chřipky do československé komunity.

Kolik nakažených v Československu bylo?

Určitě vás zajímá, jak špatně na tom bylo Československo v době pandemie hongkongské chřipky. Nejhorší situace byla ve východních Čechách, kde bylo registrováno přibližně 20 tisíc nakažených. I přesto se podle zpráv dobového tisku onemocnění českým zemím takřka vyhnulo, protože zde nenastala krizová situace, podobně jako v Polsku nebo Velké Británii.

V Evropě totiž naplno onemocnění propuklo až v zimě roku 1969-1970. Itálie měla z ničeho nic 15 milionů nakažených a chřipka se postupně vracela do Československa. V něm prodělalo chřipku asi 15 % obyvatelstva a počty zemřelých vzrostly o 1500 oproti normálu.

Po celém světě si Hongkongská chřipka vyžádala přibližně 1 až 3 miliony lidských životů, což není vůbec málo. Bohužel na tuto pandemii se zcela zapomnělo, protože novinové články plnila válka ve Vietnamu a vesmírné mise Apollo.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vražedné infekce a pandemie nejsou objevem 20. století

Nemoci si nevybírají, ale jsou lidé, kteří už roky nebyli u doktora