Hollywood podle Číny: jak se upravují západní filmy pro asijská kina?

V Číně je přes 65 000 kinosálů, s tím, že je tu miliarda potenciálních diváků. Což, čistě matematicky vysvětluje, proč se stále větší množství filmů z Hollywoodu obsahem, cenzurou nebo skrytou reklamou snaží přiblížit asijským (a nikoliv třeba českým, nebo nakonec ani americkým) přáním.

filmy

Protože Čína je pro filmaře tím největším trhem na světě, a za jediný den promítání tu americké bijáky na vstupném trhnou tolik, jako za měsíc v celé Evropě. Tedy, pokud se jejich producentům podaří je sem protlačit. Filmy v Číně procházejí podstatnými úpravami.

Pokud z toho stříká krev, sperma nebo sliz, má to smůlu

Úplně snadné to není, protože od začátku do konce musíte hrát podle cizích pravidel a lézt do těch správných zadků. Začneme stříháním. Protože filmy se průběžně podle zaměření publika běžně upravují. Minutka sem, minutka tam. Nespoutaný Django to ale nevyhrál. Čína nehodlá své diváky učit o existenci dvojích standardů a rasismu. Mohli by ho pak vidět všude kolem sebe. Cenzoři Strany neradi násilí a sex.

Takže odpadávají scény s bičováním, znásilněním, vypalováním cejchů a otroka roztrhaného pejsky. Vraždy, krev, přestřelky. Řetězy útlaku a nesvobody trhající Django tak jde do čínských kin o 40 minut (ze 165) kratší. A i tak je stažen, protože po prořezávkách děj moc smysl nedává.

Ta země neexistuje, už to pochopte

Je jedno dobré pravidlo, které se scénáristům pokukujícím po čínských kinech vyplatí znát. Neexistuje Tibet. Neviděli jste jej v mapě, neslyšeli jste o něm a Dalajlámu považujete za zvláštní druh jihoamerické lamy. Něco jako vikuňa, ale v županu. Když na to zapomenete a natočíte Sedm let v Tibetu? Titulní herci jako Brad Pitt a David Thewli se už do Číny nikdy nepodívají.

Režisér Jean-Jacques Annaud se už do Číny nikdy nepodívá. Ba co víc, distribuční společnost Sony Pictures se do Číny nepodívá. Když Peking vytočil Disney, měl zákaz na tři léta a ekonomicky se bez nich skoro položil. Nakonec si to musel vyžehlit Legendou o Mulan. Filmem doslova na zakázku, aby si je udobřil. Kung-Fu Panda?

To samé v bleděmodrém, jen trojdílná animovaná pokorná omluva vůdcům Strany od „nezávislých“ Paramount Pictures. Někdy je třeba i v relativně nezávadných filmů doladit detaily. V Pánu Času (Doctor Who) nepochází Prastarý z Tibetu, ale z Irska.

A svou východní moudrost přejal od Keltů. Nebo se postavy ve svém volném čase učí ne francouzsky, ale třeba čínsky. Protože je to světový jazyk a má budoucnost, ne? Jasně, tohle v našem kině neuvidíte. Jsou to úpravy dělané čistě pro Čínu. Protože miliardy, he? Každý ví, že Tibet, samostatný Tchaj-wan nebo Ujguři neexistují ani v pohádkách.

Buďte současní, buďte trendy!

Chcete do Číny? Tak k čertu buďte trochu v trendu, ne? Kdo zachrání zbloudilého kosmonauta NASA na povrchu Marsu? Jasně, v Marťanovi mají jasno: Číňani, technicky nejpokročilejší národ světa. Jen si to s prominutím neposerte. James Bond teď bude volat z čínských telefonů a používat jejich počítače, jasný. Světová válka Z?

Vražedný zombie-virus vzniknul v Rusku, a jedna z mála zemí, která se proti němu udržela, je Čína. Chápeme? Točíte předělávku Rudého úsvitu (2012), při kterém je celá Amerika okupována podivnou armádou Asiatů? Producenti investovali miliony dolarů do toho, aby útočníci vypadali jako Severokorejci. I tak to nezabralo, a film do Číny nesmí.

Buďte rozumní. Točte americké filmy rovnou v Číně. Ještě vám na to přispějí, a jejich cenzoři odborní poradci vám pomohou doladit historické detaily. Že nemáte vlastní scénář? Tak vezměte nějakou osvědčenou pecku, a kompletně ji nafilmujte v příhodném klimatu. Buďte kreativní. Zkuste třeba Karate Kid. Mistr Mijagi může být třeba Jackie Chan, a ten šikanovanej drobek, co pronikne do mistrovství bojového umění, může třeba být nějakej černoušek. To se vážně stalo!

Pomůžeme si navzájem, co říkáte?

Občas můžete pomoci sobě a Číně současně.  Třeba tím, že Iron Man 3 bude pro změnu o čtyři minuty delší. Jaké scény jsou v téhle produkci navíc? Ty, ve kterých Tony Stark pije mléko. No joke! Čína totiž měla v roce 2012 trable. Ukázalo se, že dost podstatná část jejich mlékárenského průmyslu kontaminovala krabicové mléko jedovatou rtutí. Pořádnej skandál.

A bylo zapotřebí znovu obnovit důvěru lidu ve vládu jedné strany, a ve zdravotní nezávadnost mléka. Takže prakticky všude je Iron Man obklopen krabicovým mlékem značky Gu Li Duo. Má je na stole, pije z něj, pere se před výlohou s ním. Je to prostě zdroj jeho síly. Trapné? To rozhodně. Jen zisk ze vstupného v Číně činil u tohohle filmu 121 milionů dolarů. To už za trochu trapnosti stojí, ne?

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejočekávanější filmy roku 2020. Na co se těšit do kina?

Čína kupuje celý svět. Světová velmoc sponzoruje nebo vlastní všechno kolem a kupuje si i nás a naše dluhy