Ani Google není svobodný. Jak vyhledávač přispívá ke globální cenzuře informací?

Bylo by krásné žít ve světě, kde vám inteligentní počítač předkládá na váš dotaz ty nejvíce smysluplné a užitečné informace. Jenže nežijeme ve sci-fi, a tak pořád to nejlepší co máme, je vyhledávač Google. Nástroj, který si z demokracie a svobodného přístupu k informacím dělá trhací kalendář.

cenzura

Hejtů na Čínu není nikdy dost, a zrovna příklad s korporací Google patří mezi povedené. Vyhledávač Google totiž chtěl na čínskou síť, moc o to stál. Ale vláda v Pekingu nestála o to, aby její občané získávali volně informace ze světa. O lidských právech, občanských svobodách, protestech. Takže od roku 2010 až do 2017 v Google vymýšleli „čínskou“ verzi vyhledávače (jmenoval se pracovně DragonFly), který by dokázal nevhodné novinky ze světa plnohodnotně odstínit.

Projekt byl po četných protestech nakonec zastaven, ale hořká pachuť z toho, že se programátoři nejsvobodnějšího vyhledávacího systému současně dobrovolně podíleli i na vývoji nejdokonalejšího cenzurního zařízení, ta pořád zůstává.

Ale to víte, že to rádi vymažeme

Google chce být obdivován a milován, a proto jde na ruku každé současné vlády na světě. Informace, které jsou momentálně nežádoucí, z něj proto nevytlučete. Argentina si úspěšně zažádala o výmaz informací vztažených k sexuálním skandálům místních mocipánů, Němci poprosili o stažení zpráv o pedofilní kauze dvou úředníků z dětské pečovatelské služby a Brazílie zneviditelnila v digitálním světe kauzu o úplatných soudcích.

Google není svobodným hlasem světa budoucnosti, je ochoten smazat ze zprostředkovávaného obsahu cokoliv, podle přání místních vlád. Chce být zadobře s těmi, kteří jsou zrovna u moci. V roce 2019 bylo takto „definitivně“ vyřazeno 27 500 vyhledávání. Prý kvůli národní bezpečnosti, autorským právům, hanobení…

Google vládne

V řádečku vyhledávače Google se dobíráte informací s pomocí klíčových slov. Bohužel už vám nikdo neřekl, že spousta slov se ocitlo na interní černé listině. Většinou šlo o slůvka jako Latina, Asian babe, ectasy… jasně, šlo o to, aby se na hledajícího, poptávajícího dovolenou v Karibiku nebo v Asii hned nevyvalila tuna specificky laděného porna.

Porno je touhle cestou k dohledání pořád, ale musíte zabrousit víc do hloubky. Tenhle filtr ale současně znamená cenzuru, protože v zásadě není žádný rozumný důvod, proč by Latina měla být ve vyhledávání bržděná a odsouvaná bezpečnostním algoritmem. 

Blbé je, že se cenzurní seznam klíčových slov neustále rozrůstá. Takže se nedozvíte o deformacích plodu, výzkumu kmenových buněk, svolení ke styku, neúspěších v továrně Tesla. Záleží samozřejmě, ve které zemi se nacházíte. Dá se říct, že než se v Saudské Arábii nebo Iránu prolistujete Googlem k informacím o stejno-pohlavních svazcích a homosexualitě, zaklepe vám na dveře mravnostní náboženská policie. Mimochodem, na Google se dost špatně hledají informace – o jiných, dosud neblokovaných internetových vyhledávačích. Proč asi?

Konkurence? Tak ty neznáme

O podpoře svobody podnikání se v případě Google taky nedá moc mluvit. Zvlášť, když pocházíte z Jižní Koreji. Tady totiž fungovala (pořád ještě tak trochu funguje) subdoména co.cc. Frčelo pod ní kolem 11 milionů webových stránek a 6 milionů uživatelských účtů, které se daly pořídit a vytvořit skoro za babku. Tím se ale jihokorejský provozovatel stal dost nepříjemným konkurentem pro Google.

A tak jednoho dne z našeho oblíbeného vyhledávače zcela zmizel, byl bez náhrady vyřazen. Oficiálním zdůvodněním bylo, že z jihokorejských domén proudily do světa tuny spamu, a tak jim raději globálně zaťali tipec. Pro miliony Jihokorejců, kteří chtěli svými webovkami prorazit do světa a stali se rázem nevysledovatelnými, to ale moc dobrá zpráva nebyla.

Google Trumpa nevolí

Google s sebou nenechá jen mávat podle diktátu zahraničních vlád. Občas cítí potřebu se do věci taky sám trochu vložit. Takže v roce 2019 začaly ve vyhledávači nápadně propadat a ztrácet se volební spoty na znovu-zvolení stávajícího amerického prezidenta, Donalda Trumpa.

A třeba z YouTube (od roku 2014 dceřiná společnost Google) jich zmizelo na tři stovky. Proč? Prý porušení práv, nahlášení uživateli a tak podobně. Nikdo to ale moc nevysvětlil. Trump není zrovna sympaťák, ale pořád je to v demokratických volbách zvolený prezident. Začít blokovat jeho kampaň je další dost nefér krok společnosti Google, která k pohodě na planetě Zemi rozhodně nepřispívá.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cenzura ve filmu. Čím se nahrazují nadávky a nevhodné výrazy. Dialogy se občas změní tak, že nedávají smysl

Cenzura na internetu – které země utahují šrouby?