5 nejčastějších mýtů o holení: Opravdu při častém holení rostou vousy rychleji?

Holí se skoro každý muž, někteří jen občas, jiní denně. Někteří si holí pouze vousy na tváři, jiní i další partie. Ačkoliv je holení něčím, čemu se věnujeme pravidelně, ne každý se o něm baví. Dokonce vzniklo mnoho mýtů, kterým lidé věří a přitom nejsou pravdivé. Možná, že těmto mýtům také věříte, a proto si je představíme a uvedeme je na pravou míru. Díky tomu se možná budete holit lépe než dříve

holení

1. Po holení rostou vousy rychleji

Holení vousů nemá žádný vliv na jejich růst, tloušťku nebo dokonce tvrdost. Když je čerstvě oholíte, jsou zkosené, což může při odrůstání způsobit pichlavý pocit, což vyvolává dojem, že ztvrdly nebo rostou rychleji. Až po nějaké době se ztenčují a ztrácejí tento zkosený tvar. Nové vousy ještě nebyly ovlivněny sluncem, špínou a dalšími vlivy, proto jsou tmavší a silnější než starší vousy, které už máte narostlé.

2. Vždy se holte proti směru růstu vousů

Na některých částech těla je to skvělý nápad. U ostatních ne. Mnoho lidí neví, že chloupky jsou na různých místech vašeho těla zcela odlišné, nejen tloušťkou, strukturou nebo barvou, ale také směrem růstu. Co se týče vousů, můžete se holit proti směru růstu, ale pokud je vaše pokožka citlivá a snadno se pořežete, lepší je holit se ve směru růstu. V intimních partiích byste se měli holit vždy ve směru růstu, protože zde je pokožka obzvláště citlivá. Pokud jde o nohy, můžete se holit oběma způsoby podle toho, co je pro vás efektivnější a pohodlnější. V podpaží byste se například měli holit v obou směrech, protože zde chloupky rostou do kříže.

3. Nová žiletka vás snadno pořeže

Vaše nové lesklé žiletky jsou velmi ostré, ale to neznamená, že vám s větší pravděpodobností rozříznou kůži. U starých žiletek je riziko pořezání mnohem vyšší. Tupá čepel je vždy nebezpečnější, důvodem je to, že jakmile se čepel začne opotřebovávat, musíte vyvinout větší tlak, aby fungovala. Takové silné zatlačení do kůže může vést k malým řezům. S vícebřitými holicími strojky musíte použít ještě menší tlak, protože hladce kloužou po pokožce.

4. Větší tlak znamená hladší oholení

Zdá se to samozřejmé, že čím silněji stisknete, tím více chloupků bude z vaší pokožky odstraněno. Ale ve skutečnosti tomu tak není. Vyvíjení příliš velkého tlaku na holicí strojek může poškodit vaši pokožku a zvýšit pravděpodobnost, že ji poškrábete nebo pořežete. Pokud používáte ostrou žiletku, netlačte na ni a nechte ji dělat práci za vás.

5. Mýdlo je stejně dobré jako pěna na holení

Mýdlo vytváří pěnu, takže ho lze použít jako krém na holení? Bohužel ne. Krémy, gely a mýdla na holení jsou navrženy tak, aby zvlhčovaly pokožku a pomohly žiletkám snadněji klouzat po kůži. Na druhou stranu mýdlo má čisticí vlastnosti a je pravděpodobnější, že vaši pokožku vysuší a způsobí podráždění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Máslo na holení aneb shave butter. Jaké jsou jeho výhody?
Dokonalé oholení pánského přirození. Rozhoduje i teplota vody! Poradíme vám všechny fígle, jak se obejít bez následné nepříjemné vyrážky!