10 důvodů, proč je whisky považována za nejzdravější alkohol

Zatímco si mnozí spojují pití alkoholu s likvidací mozkových buněk a jater, umírněné pití některých druhů alkoholu přináší četné zdravotní výhody. Často se hovoří o červeném vínu a jeho výhodách pro kardiovaskulární systém. Nejde ale zdaleka o jediný prospěšný nápoj. Pokud patříte mezi milovníky whisky, můžete si užívat více zdravotních benefitů než s jinými druhy alkoholu a navíc u ní máte při rozumné míře menší šanci, že budete mít kocovinu. Představíme si hlavní zdravotní výhody jejího pití a také doporučení, v jakém množství ji konzumovat.

whisky

1. Whisky – Nízké množství kalorií

Ve srovnání s pivem, vínem a jinými lihovinami má whisky velmi nízký počet kalorií. Neobsahuje prakticky žádný cukr. Všechno se samozřejmě změní, jakmile začnete přidávat kolu nebo jiné přísady, takže se úhledně držte své whisky a vyhnete se zbytečnému přibírání na váze. Whisky také snižuje chuť k jídlu. Jeden drink na konci jídla zajistí, že se nebudete zbytečně přejídat.

2. Vzpruha pro vaše srdce

Víno, tmavé pivo a whisky obsahují prvky, které podporují zdraví vašeho srdce. Whisky může snížit riziko krevních sraženin, čímž se sníží šance na srdeční infarkt nebo mrtvici. Ve whisky jsou také antioxidanty, které zabraňují hromadění cholesterolu v tepnách a podporují zdraví dobrého cholesterolu, po kterém vaše srdce touží. Malé množství whisky zvýší hladinu HDL v krevním řečišti, což je spojeno s ochranou proti rozvoji srdečních chorob. Pokud vaše rodinná anamnéza zahrnuje blízké příbuzné, kteří prodělali infarkt nebo mrtvici, denní dávka whisky vám pomůže vyhnout se stejnému osudu.

3. Bojuje s rakovinnými buňkami

Ve whisky se nachází antioxidant zvaný kyselina ellagová. Brání vaší vlastní DNA, aby se dostala do kontaktu s jakýmikoli jinými sloučeninami způsobujícími rakovinu, které můžete pozřít. To snižuje pravděpodobnost vzniku karcinogenů uvnitř těla. Bylo také zjištěno, že whisky pomáhá chránit tělo vystavené chemoterapii a snižuje oxidaci.

4. Oddálený nástup demence

Studie z roku 2003 o účincích whisky zjistila, že může pomoci snížit riziko rozvoje demence a dokonce i Alzheimerovy choroby. Šťastný pocit, který nápoj zpočátku vyvolává, má pozitivní trvalý účinek na zdraví vašeho mozku.

5. Lepší intimní zdraví

Panák whisky zvyšuje průtok krve do všech orgánů, což pomáhá mužům, kteří někdy trpí erektilní dysfunkcí. Nadměrné pití bude mít opačný účinek, ale není nic špatného na tom, když jeden drink během rande zajistí, že vaše libido zůstane po dezertu neporušené.

6. Snižuje riziko mrtvice

Whisky působí při prevenci mrtvice mnoha způsoby. Zaprvé, zastavuje hromadění cholesterolu v tepnách. Zároveň pomáhá zbavit tělo cholesterolu, který tam již je. A co je nejdůležitější, whisky pomáhá relaxovat stěny tepen a umožňuje krvi volně proudit celým tělem.

7. Zbavuje stresu a úzkosti

Panák whisky po náročném dni pomáhá zklidnit nervy a uvolní vaše tělo. Stres a úzkost mohou vést k mnoha fyzickým zdravotním problémům, kterým se lze vyhnout občasným pitím whisky. Se zvýšenou cirkulací také přichází okysličená krev do všech orgánů, což vám pomáhá získat kontrolu a uklidnit se.

8. Zvyšuje uchování krátkodobé paměti

Když si každý týden nalijete několik sklenic whisky, vaše mysl zůstane aktivní. Stejné antioxidanty, které působí jako prevence demence a Alzheimerovy choroby, nyní pomáhají vaší paměti. Příliš mnoho whisky ale zase může způsobit, že si nebudete pamatovat, co jste dělali minulou noc. Ale s mírou se whisky ukazuje jako skvělý nástroj, jak udržet mozek ve skvělé kondici.

9. Zdravější trávicí systém

Historicky se whisky konzumuje po jídle, aby pomohla potravě lépe projít trávicím systémem. Příliv čerstvé krve, který přináší do žaludku a dalších orgánů, pomáhá tělu uvolnit se a začít pracovat na trávení jídla. Je zabráněno riziku zažívacích potíží, což vám umožní užít si zbytek večera v klidu.

10. Vyhnete se sacharidům

Whisky je oblíbeným nápojem pro diabetiky a to díky naprosté absenci sacharidů. To znamená, že pití whisky nebude mít žádný vliv na hladinu cukru v krvi. Pokud chcete zhubnout a vyhýbáte se alkoholu, whisky se vyhýbat nemusíte.

Kolik whisky konzumovat?

Nadměrné pití whisky vám nepřinese žádné zdravotní výhody a naopak vám velmi uškodí. Pokud chcete pomocí whisky podpořit zdraví, nalijte do sklenky množství jen na jeden nebo dva prsty. Umírněná konzumace může prodloužit život, zlepšit jeho kvalitu a snížit riziko rozvoje různých onemocnění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Víte, jak správně pít whisky? Je lepší s ledem, nebo bez?