Hodně sexu, nikotinu nebo drog? Skupinová terapie vyřeší všechno!

Sex ve třech? Pro jednoho noční můra, pro většinu neskutečně pozitivní zkušenost! A stejný je to i v případě, když se rozhodnete típnout svoje poslední cigáro nebo nevypít dalšího panáka. Ve skupině se to prý lépe táhne, tak si najděte nový kámoše!

skupinová terapie

„Už několikrát jsem si říkal, že bych s tím kouřením seknul, ale sám to nedávám. Na náplasti zapomínám, v hospodě nevím, co s rukama a ještě k tomu ty kecy, že na něco chcípnout musím… Hrůza,“ vypočítává Kamil, který se pokoušel bez nikotinu přežít už čtyřikrát. Možná, že zvolil špatnou strategii. Měl by si najít nový „přátele“. Prostě lepší (a možná i větší) oddíl!

Psychoterapeutky Ali Millerová ze San Francisca a Judye Hesse z Kalifornie se domnívají, skupinová terapie může být při podobných životních cestách či eskapádách silnější a inspirativnější. Prý se v podpůrných skupinách členové více soustředí na to, co se děje v jejich životě mimo tuto skupinu. A to zdaleka není všechno. Proč dál je skupinová terapie tak užitečná?

5 výhod skupinových sezení, které z vás udělají nového člověka

1. Nejste v tom sami

Podle výzkumů se lidé cítí sami a věří, že jsou jedineční a že jejich problémy jsou výjimečné. Ovšem když rozrazí dveře, za kterými sedí další násoska, pyroman nebo sexuální loudil, zjistí, že to tak docela není pravda. Skutečnost, že někdo má stejné potíže, prý v terapii dost pomáhá. Millerová se doslova nechala slyšet, že skupinová terapie snižuje izolace a odcizení a naopak zvyšuje pocit, že všichni v tom jedou společně. A jak poznat, že jen ten správný čas? Když už se začnete bránit z kapsy vytaženým vibrátorem, fakt něco není v pořádku!

2. Poctivě se střídáte

Odbornice podotýkají, že mezi velké mýty, které o skupinových terapiích kolují, patří názor, že ukecaní členové (konkrétně čtyři až deset kousků na jednu skupinu) povídají, zatímco ti méně průbojní mlčí. Ale ono je to trochu jinak. „Kámo, taky si jel v cracku? A jaký to pro tebe bylo?“ Kdo ví, odpoví. Vlastně tak trochu i musí. Zpětnou vazbu vyžaduje každý zkušený terapeut, který nechce, aby v nějaký z jeho svěřených oveček vznikal pocit izolace.

I Karel Šíp to ví. Jak vede skupinovou terapii on?

3. Objevujete svůj „hlas“

„Mnoho lidí neví, jak se bude cítit v interakci s jinými lidmi, protože má problém se začleňováním se do společnosti,“ dál uvedla polovina dua pro portál Psychoblog s tím, že i v tomto skupinová terapie pomáhá. Zaměří se na vlastní pocity, potřeby a jejich vyjádření. Proto se doporučuje všem členům, aby si všímali, jak se cítí v průběhu zasedání. To musí lítat sprostejch slov!

4. Učíte se zdravějším způsobům

Podle druhé expertky Judye Hesse lidé, ehm, v nouzi (i když to tak po patnácti pivech 6x týdně nevypadá) nechápu, proč jejich vztahy nefungují. „V bezpečném prostředí skupinové terapie mohou členové získat upřímnou zpětnou vazbu od ostatních,“ dodává odbornice, která tak jistě naráží na fakt, že v tomto lepším oddíle se dozvíte něco, co jste o sobě buď nevěděli, nebo vám to naopak manželka o hlavu otlouká každej den. Podle ní se to nazývá příležitost, jak věci zlepšit. No budiž, ale my všichni víme, že když mužskýmu hrábne, ve většině případů to znamená, že jeho žena není v pořádku! Co dělat, když se při sexu nic necítí?

5. Získáte sebevědomí

A jak si tak hezky spolu, mezi sebou, pod sebou a vedle sebe povídáte, vaše sebevědomí roste. Ve skupině i mimo ni. Psychoterapeutické duo to nazývá nácvikem důvěry.

Takže, procházíte složitým obdobím? Manželka vám roky zanášela s kámošem a vám teď z toho dost svrbí pravá ruka? Poohlédněte se, jestli se ve vašem okolí jednou týdně po dobu zhruba devadesáti minut neschází nějaká skupinka zoufalců. Měli by vám pomoct. Když ne s problémem, tak do hrobu.

Mimochodem, statistiky pražské záchranné služby hovoří o tom, že muži ve věku od dvaceti do čtyřiceti let páchají sebevraždu nejčastěji. Takže, hoši, v tomto věku skupinové terapie dvakrát týdně!

A co vy? Máte s léčbou ve skupině nějaký zkušenosti?

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 potravin pro vyladění formy

6 nevšedních způsobů, jak bojovat s impotencí