Sezona smradlavých nohou se blíží! Co s tím?

Smradu z nohou se nezbavíš! Nebo jo? Stačí věnovat pár minut denně hygieně a svět bude voňavější! Tak si pospěšte, vedra už nám o sobě dávají vědět!

Nohy mají největší počet potních žláz v těle, konkrétně 250 000 na jedno chodidlo. Každá ploska může vyprodukovat až půl litru potu denně.

Situace je ještě horší, když celý den chodíte v botách z umělé kůže, které jsou navíc nošeny od pondělí do pátku nostop, takže nestihnou přes noc řádně proschnout.

A taky stres, ponožky ze syntetických vláken a plísňová onemocnění zápach nohou zintenzivňují. Stejně jako roční období.

Je fajn vyrazit si v létě v otevřených pantoflích, ale copak se v nich dá vkročit třeba do kanclu nebo na pracovní schůzku? No nedá. Takže, co s tím? Zbavit úplně se toho nemůžete, ale naštěstí existuje pár rad, které tenhle vtip přírody umí zmírnit.

Jednoduchá a efektivní řešení

Nejdůležitější je hygiena. Každý den je třeba měnit si použité ponožky za čisté, nohy si mýt teplou vodou, mýdlem (speciální antimykotické a antibakteriální se neztratí) a kartáčkem – i mezi prsty, udržovat nehty krátké a čisté a kontrolovat ztvrdlou a odumřelou kůži na chodidlech.

Ta totiž poskytuje ideální domov pro bakterie a jejich množení. Jestli jste dosud nevěděli, co je to pemza na nohy, je nejvyšší čas to zjistit a poptat se třeba u partnerky, která ji používá. Můžete tomu říkat třeba bruska, nebo jak chcete, ale hlavně okolo ní nechoďte s odporem jako okolo nealko piva.

Prostě ji popadněte a krouživými pohyby se zbavte plísňové základny. V případě velké lenosti sáhněte hlouběji do kapsy a obstarejte si brusku na baterky, ať se tolik nenadřete. A co dál?

Fialový zázrak, který si zamilujete

Naše babičky doporučovaly i koupele ve slabé octové vodě (na jeden litr maximálně 2 polévkové lžíce octa) a později i v hypermanganovém roztoku, neboť obojí ničí zárodky kvasinek a plísní.

Hypermangan koupíte v lékárně a je to vlastně taková desinfekce za pár kaček. (Lahvička vychází okolo 35 korun a v létě ji extra oceníte i na jiné věci. Třeba až se vyrakvíte někde na kole, nebo hodíte tlamu při beach volejbale.) V takto připraveném roztoku setrvejte aspoň 10 minut a nohy řádně usušte. Tuto proceduru pravidelně opakujte každý druhý týden.

Dál noste kožené boty (prostě návrat k přírodě) a mějte aspoň dva páry, aby se mohly střídat. A v nich kvalitní bavlněné ponožky. Ostatně, ty klidně v průběhu dne měňte, vždyť se vejdou i do pracovní aktovky.

Mimochodem, doopravdy se vyhněte všemu umělému, co je k mání na vietnamských tržnicích. Jasně, cena láká, ale to je tak asi všechno. Radši trochu investujte do bavlněných ponožek s ionty stříbra, které působí antibakteriálně, zabraňují pocení a zmírňují zápach. Jedná se o náklad okolo šedesáti korun za kus. Zablbnout si můžete i s UV světlem, které odstraňuje zápach z bot.

Jistota je jistota

Jestli se i tak, po těch všech opatřeních, bojíte vyjít mezi lidi, pojistěte se protiplísňovým tedy antimykotickým sprejem (zápach může souviset s plísní) vodičkou nebo pudrem (zásypem), který vyvolává dojem suchých a voňavých chodidel. Ten se ale musí aplikovat na očištěnou a suchou nohu, jinak se mine účinkem.

Na trhu je k mání variant dost a v lékárně jistě poradí. Jestli ale konkrétně váš problém hoří, zkusit můžete i klasický antiperspirační sprej do podpaží.

„Jednou, když jsem spěchal z práce na večírek, jsem ho použil, protože to bylo to jediné, co jsem u sebe měl,“ říká Vláďa s tím, že byl překvapen účinkem. Tak třeba budete taky a konečně se vyhnete trapasům, které potkávají maníka v týhle reklamě na boty!

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co dělat, když jí smrdí

STK pro chlapy. Musíte ji mít!