Klasické songy o lásce, které jsou vlastně dost psycho. Jaké slavné hity oslavují úchyly, obsese nebo stalking?

Texty o lásce za posledních půlstoletí tvoří 65 % veškeré hudební produkce. A někdy se mezi nimi skrývají skutečné perly nechutnosti.

lásce

Není nad starou dobrou písničku o lásce. Minimálně do doby, než si přeložíte její text. Protože pak máte rázem jasno, že frontman kapely The Police, zpěvák Sting, se svým láskyplným Every Breath You Take, musel být nutně naprosto vyšinutým stalkerem. Nejpopulárnější písnička roku 1983, která se na první příčce poslechu držela 8 týdnů v kuse, popisuje úchyla sledujícího každou stopu, krok, čin, slovo a dech své oběti. Výhrůžky, sliby, zastrašování. Pokud hledáte zhudebněnou definici nezdravé obsese a důvodu k soudnímu zákazu, tady ji máte.

The Police – Every Breath You Take

Tak trochu pedo

Jsi krásná, je ti šestnáct let a jsi celá moje. Super. Jsi moje zvířátko. Co na tomhle textu může někomu vadit? Tedy, kromě toho, že ji ex-Beatles produkuje Ringo Starr. Snad jen to, že zpěvákovi je v té době třiatřicet. A kočička, které se i v klipu názorně ze svých citů vyznává, je v tom roce 1970 papírově ještě pod zákonem. V zásadě to není v nepořádku, text písně je autorskou licencí tvůrce. Jestli vás nechávají klidné kočičky bratra Nedvěda a u dokumentu V síti běžně snídáte, je všechno naprosto ok.

Brouky, v plné sestavě, si ale naservírujeme ještě jednou. Vzpomínáte ještě na to, jak úžasní byli, když zpívali: „I Want To Hold Your Hand?” Krása. Stačí počkat pár let, a máme tu chlapíky, kteří místo nesměle roztoužených vyznání zpívají „Radši bych tě viděl mrtvou než s jiným mužem.“ Písnička plná výhrůžek násilím Utíkej o život, kterou sepsal Lennon s McCartneym, skutečně do „zlatého fondu“ Brouků nepatří. Kluci holt dospěli a trochu přitvrdili.

The Beatles – Run For Your Life

Divný formát

Bubák pod postelí nemluvněte anebo zombík, který se za vámi beze slova šourá temnou ulicí? Jo, zhruba tak je asi příjemný člověk, který se plíží za nevidoucí dívkou a v tichosti si pro sebe cosi nervózně šeptá. Song Hello od Lionela Richieho je samozřejmě o nevyslovené a nenaplněné lásce. Ale v klipu vidíme magora, který dost intenzivně dotírá na zranitelnou a slepou ženu. Pokud tedy zrovna nezpívá o tom, že je s ní sám ve své hlavě, potmě. Ten koncept je řekněme dost nešťastný.

Lionel Richie – Hello

Píseň pro Feriho

A na závěr jednu pohodovou vánoční klasiku. Písničku, v níž titulní zpěvák opravdu dost neodbytně láká neznámou dámu do svého bytečku. Aby s ním u krbu strávila noc. S tím, že venku je opravdu zima. A tak je lepší neříkat „ne“. Nechybí ani zvěčnělá hláška: „Copak to asi bylo v tom pití?“

Duet Baby It’s Cold Outside mnohokrát přezpívaly hvězdné hlasy Deana Martina, Raye Charlese, Elly Fitzgeralové a Idiny Menzelové. Takže si jen můžeme počkat na to, s kým si tuhle píseň brzy zazpívá Dominik Feri. Dá se jen odtušit, že mužskou část partu bude v jeho verzi nad mýdlem ve sprše zpívat někdo jiný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Elita mezi bizary: Lidé s těmi nejdivnějšími úchylkami, jaké si umíte představit

Muž a podpatky. Úchylnost nebo umění?