Jeden jim všem vládne. Ale co vlastně umí ostatní Prsteny moci?

Čtvrt miliardy v dolarech, za něž si v roce 2017 Amazon koupil práva k postranním dílkům a fantasy předlohám J. R. R. Tolkiena, se někde muselo projevit. A tak nás oblažuje skoro 9 hodin osmi epizod 1. série prazvláštní velkorozpočtové podívané, kterou stíhá chvála i kritika diváků. Nechejme je teď stranou, a raději se podívejme na to, co že vlastně jednotlivé Prsteny moci podle kánonu umí.

prsteny

Velkých prstenů totiž bylo postupně vykováno devatenáct. Hned 16 z nich, pod bedlivým dozorem a s využitím know-how od štědrého Pána darů, Annatara (tak si tehdy temný pán Sauron říkal), vykovali elfové z Eregionu. Evidentně nepatřili k těm nejbystřejším z jasných elfů. A mínusové body si zaslouží i Celebrimbor, který dodatečně vyrobil další Tři elfí prsteny, pojmenované Narya, Nenya a Vilya.

Distribuční plán

Celou šperkařskou kolekci pak samozřejmě zakončil Sauron, který vykoval v pořadí dvacátý kousek, pojmenovaný stylově Jeden prsten (též Vládnoucí). Protože Jeden jim všem vládne. A aby mu to fungovalo, postaral se i o náležitou distribuci všech ostatních prstenů: „Tři pro krále elfů pod nebem, Sedm vládcům trpaslíků v síních z kamene, Devět mužům: každý je k smrti odsouzen

Když to vezmeme od konce, devět prstenů dostali vladaři, válečníci, kouzelníci a mudrci lidského rodu. Prsteny posilovaly jejich sílu, moc a délku života. Postupně ale nahlodávaly jejich mysl, obracely je do Temnoty. Nakonec se z nich tedy staly pouhé stíny své existence, a Sauron je zcela ovládl jako poddajné loutky. Mluvit se o nich bude jako o nazgulech, Prstenových přízracích.

Pán prstenů: Prsteny moci

Manuál a funkce

Trpasličí sedmička prstenů byla zapeklitější. Jejich nositelé, dlouhověcí trpaslíci, nescházeli věkem, takže se z nich přízraky nestaly. O to víc jim ale darované prsteny zatmívaly mysl, a akcelerovaly jejich nehezké charakterové vlastnosti. Byli posedlí bohatstvím, sobectvím. Většinou to končilo šílenstvím a rozvratem jejich podzemních království. Není úplně jasné, kolik prstenů ze sedmičky vlastně zůstalo.

Většinu z nich totiž strávil oheň a zažívací trakt draků, kterým se zlata-chtiví trpasličí králové podívali do žaludku. Část se pak vrátila zpět odesílateli, Sauronovi, a čert ví, jak s nimi naložil. Nejspíš trochu oživily jeho moc v době, kdy byl po ztrátě Jednoho prstenu dočasně indisponován. A pak je tu velká elfí Trojka, vykovaná Celebrimborem.

Jiný design, stejné výsledky

Nejmocnějším Vilyou se může pochlubit Elrond, stávající šéfmanažer Imladris – Roklinky. Je to Prsten větru a svého nositele chrání (a dává mu moc) nad silou živlů. Taky mu propůjčuje rychlost a odolnost vůči korupčnímu vlivu Jednoho prstenu. Nejspíš. Nenya, Prsten vody,hojí, chrání, regeneruje a léčí. Nosí ho paní Galadriel, která je ale tak mocná, že by se bez něj klidně obešla. A pak je tu Narya.

Ta dává svému nositeli vůli odolávat zlu a energii motivovat ostatní, je určená nositelům naděje. Od elfa Círdana jej vyfasoval čaroděj Gandalf. Vtip je v tom, že elfí Trojka prstenů, která má v zásadě napravovat škody Jednoho prstenu, se nedala používat, když byl ještě Sauron ve formě. A jak to s nimi dopadlo? Jednička skončila díky Glumovi v Hoře Osudu, elfí Trojka putovala do Zemí neumírajících (kde ovšem pozbyly svou moc) a Devítka nejspíš zanikla ve stínech.

Nová produktová řada

Mimo tuhle pro příběh zásadní dvacítku prstenů tu bylo ještě pár tuctů „Menších“ prstenů, které se většinou pojily s nějakými kouzlíčky. Gandalf si původně myslel, že Bilbův Jeden prsten je takovým Menším. A ještě je tu prsten Barahir, suvenýr po předcích, který nosí Aragorn. Prsten, na rozdíl od svého nositele, neumí nic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Sauron je oběť špatného PR. Ve skutečnosti je to nepochopený frajer

Filmové postavy, které diváci nejvíc nenávidí!