Historická fakta nebo promyšlená propaganda? Církev na placatou Zemi nevěřila a Španělská inkvizice popravila jen zlomek nešťastníků

Z vatikánských katolíků se legrace dělá jednoduše. Všechna ta jejich historická snaha blokovat základní vědecké poznatky, udržovat věřící lidstvo ve středověké temnotě myšlení, udělat si z papeže spravované víry patent na veřejný rozum. Opravdu? Vatikánu nelze upřít kacířské procesy, upalování čarodějnic a nějakou tu křižáckou výpravu, ale rozhodně to nikdy nebyl spolek hlupáků. A jak to vlastně bylo s inkvizicí?

Historická fakta nebo propaganda? Církev na placatou Zemi nevěřila

Zrovna historky o tom, jak církev protlačovala teorii o placaté zemi, jsou dočista pomluva a podvrh. To, že je Země víceméně kulatá, ví lidstvo bezpečně od 3. století před naším letopočtem a spekulovalo o tom ještě o dvě století dříve. Tenhle praxí ověřený fakt katolická církev nikdy nerozporovala. Neměla ani proč. Takže když se v roce 1492 rozhodl Kryštof Kolumbus doplout do Indie západní cestou, nikdo ve svatých otců mu to nerozmlouval s tím, že přepadne přes okraj placaté Země. Což bývá dost často zmiňována jako ukázka zpátečnického myšlení církve. Kde se tahle story vzala?

Když fakta nejsou, musíte si vymýšlet

Poprvé s ní vyrukoval francouzský spisovatel Antoine-Jean Letronne, který si obsah svého díla Kosmologické názory katolického kostela od začátku do konce vymyslel. To bylo v roce 1828 a tehdy byla ve Francii sociální kritika církevních poměrů v módě. Knížka šla z ruky do ruky a velmi potěšila i za mořem, v Anglii. Jejich separovaná církev byl důvod, proč tady katolíky také zrovna nemuseli. Tamní spisovatelé pak zvěst, mýtus o vytvořeném mýtu, ještě více rozšířili. A odtud se pak literatura šířila do vznikajících Států. Je to prostě blud. Vatikán nikdy netvrdil, že Země je placatá.

Pravda, byly tu kosmologické spory o to, zda rotujeme kolem Slunce nebo Slunce kolem nás. A Galileo Galilei si to zavařil hlavně tím, že italské překlady jeho vědeckých děl nerozlišovaly termíny „nebe a Nebe“, což katolíky dráždilo víc, než celá nějaká ne-heliocentristická teorie.

Španělské inkvizici nikdo neuteče!

Upalování a mučení bylo ve středověku na denním pořádku, že? A úplně nejhorší byla super-důsledná španělská inkvizice, která nemilosrdně vyčistila celý Iberský poloostrov od kacířů, nevěřících a vůbec od všech, kteří se jí nelíbili. Nebo ne? Pravda je spíš taková, že čarodějnické procesy vlastně nikdy nebyly úplně v módě a osobně se dotkly jen minima lidí.

Procesy s minoritou

Jaká je bilance všech čarodějnických procesů? Špatně se to počítá, ale od roku 1200 po rok 1700 (kterým to úplně neskončilo) bylo popraveno na 25 000 lidí. Když k tomu připočteme těch pár skutečných kacířů a vizionářů, plus ty nešťastníky, kteří se pro samé mučení už hranice ani nedočkali? 40-50 000 lidí. I ty nejpesimističtější odhady hovoří o 60 000 lidech. Za pět století úděsného teroru! Co je to ale prosím za teror, když v Evropě 15. století žije 60 milionů lidí? Jedna tisícina, jedno jediné promile!

Stranou teď ponechme nesporný a smutný fakt, že popravováni a mučeni byli lidé v zásadě naprosto nevinní. Ale pokud se tu bavíme o jednom exemplárním případu z tisíce a za dobu pěti staletí, nějak nám to Temno prostě nevychází.

Špatná reklama se inkvizitorům hodí

A jak se to má se špatnou reputací Španělské inkvizice? Pravda je taková, že za při re-conquistě Španělska a Portugalska potřebovala ukázat tvrdou ruku, ale neměla žádný zájem na tom vyhubit své obyvatelstvo. V průběhu celé své existence stanulo před jejím tribunálem 125 000 lidí. Což rozhodně není málo. Ale popraveno jich bylo jedno jediné procento. Takže kdo ty děsivé historky šířil?

Samozřejmě, zase Angličané, pro které představovali po staletí Španělé to největší možné ohrožení. Kyvadla s břity, krysy prokousávající se vám do těla, rozpálené pohrabáče a rafinované železné panny? Na druhé straně: španělským inkvizitorům tohle děsivé zahraniční PR vůbec nevadilo. Protože jim dost usnadňovalo práci. Někdy je prostě špatná reklama ta nejlepší možná reklama, a jen představa toho, že by někoho mohla vyšetřovat Španělská inkvizice, stavěla všechny buřiče hezky do latě.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Diktatura přinesla také pozitivní výsledky. Jaké zásluhy se nedají upřít samozvaným masovým vrahům

Historická fakta neběžela vždy podle školních osnov. Co bylo ve skutečnosti jinak, než jak to vykládá obecná pravda