Extrémní města. Jaké je nejstudenější, nejnebezpečnější nebo nejchudší?

Některá města nabízí život jako v pohádce, v jiných je to spíš za trest. Česká města sice mohou držet některé primáty, těm níže uvedeným se ale nemohou rovnat ani náhodou. V čem jsou extrémní?

Extrémní města. Jaké je nejstudenější, nejnebezpečnější nebo nejchudší?

Následující města mají vždy jedno velké nej, ale ve většině případů to nejsou zrovna pozitivní  přívlastky. Až se s nimi seznámíte, možná přehodnotíte svůj negativní pohled na místo, kde žijete.

Jakutsk (Rusko) – nejstudenější (velko)město světa

Jakutsk je město na východní Sibiři, takže pro našince je poněkud z ruky. Ne že by to tedy vadilo, protože by se sem chtěl asi málokterý Čech vypravit, a to především v zimním období. Obyvatelé Jakutsku se musejí vypořádávat se zimou, která trvá od října do dubna. V lednu tu bývají průměrné teploty -40 °C! Dne 2. ledna 1951 zde bylo dokonce naměřeno „příjemných“ -60 °C. Zajímavější ale je, že během léta mohou dosahovat vedra až 40 °C, což odráží extrémní teplotní rozdíly.

Mekka (Saudská Arábie) – nejteplejší město světa

O primát města s nejvyššími teplotami se uchází hned několik míst. Nesnesitelná horka panují např. v marockém Marrákeši, mexickém San Luis Rio Colorado anebo v kuvajtském hlavním městě Kuvajtu. Za nejteplejší město světa je ovšem často považována Mekka, tedy svaté místo muslimů. Průměrná roční teplota je tu zhruba 30 °C a v průběhu letních měsíců teploty často dosahují 50 °C. Pokud vám tedy letní horka v ČR nesvědčí, do Mekky rozhodně nevyrážejte.

La Rinconada (Peru) – nejvýše položené město světa

Nejvyšším bodem České republiky je Sněžka (1603 m n. m.). Proto je pro našince jen těžko představitelné, že existuje město, které se nachází ve více než 3× vyšší nadmořské výšce. Jedná se o měato La Rinconada v Peru, kde žije zhruba 30 000 obyvatel. Většina z nich pracuje v místním zlatém dole. V roce 2003 přitom byla časopisem National Geographic označeno za nejvýše položené trvale osídlené město světa. Nachází se totiž v neskutečné nadmořské výšce 5,099 m.

Manila (Filipíny) – nejhustěji obydlené město světa

Nejlidnatějším městem světa je japonské Tokio, které má 38 milionů obyvatel. Jenže pokud byste hledali město, kde jsou lidé nejvíce namačkaní, pak byste se museli vydat do filipínského hlavního města Manila. To má sice „pouze“ 1,8 milionu obyvatel, nicméně ti se tísní na 42,88 km2. V důsledku toho disponuje Manila hustotou zalidnění zhruba 41 500 obyvatel na km2, což je mimochodem cca 16,5× více než v Praze. Tomu se zkrátka říká přelidnění.

Caracas (Venezuela) – nejnebezpečnější město světa

Pověst nebezpečného místa, kam byste se rozhodně vydávat neměli, má mnoho metropolí. Nicméně všechny v tomhle ohledu trumfuje Caracas. V hlavním městě jihoamerické Venezuely totiž dochází k jinak nevídané míře vražd. Předpokládá se, že je zde každoročně zavražděno 120 lidí na každých 100 000 obyvatel. Vzhledem k tomu, že v Caracasu žije celkem 2,1 milionu obyvatel, zemře zde rukou vraha každý rok přes 2 500 lidí! Nejedná se tedy o tip na rodinnou dovolenou.

Monako (Monako) – nejzdravější město světa

Monako je malý městský stát s 38 000 obyvateli, jenž leží na pobřeží Středozemního moře. Místo, které je známo závodem série Formule 1, drží jeden primát – je považováno za nejzdravější město na světě. Žijí zde totiž především bohatí lidé, kteří si mohou dovolit špičkovou lékařskou péči i zdravé potraviny. Navíc je tu i čisté životní prostředí, protože poblíž nejsou žádné průmyslové zóny. A důsledek? Průměrná délka života v Monaku činí neuvěřitelných 89,6 let.

Monrovia (Libérie) – nejchudší (hlavní) město světa

Libérie byla po desetiletí sužována občanskými válkami, během kterých bylo značně poničeno i hlavní město Monrovia. Jistě, ve světě bychom našli mnoho chudších měst, nicméně z těch hlavních bychom v tomto ohledu hledali nějaké horší jen stěží. Neexistuje zde totiž takřka veřejná doprava, elektřina je značně nespolehlivá a pouze třetina obyvatel má přístup ke splachovacím toaletám. Město, které se jmenuje podle amerického prezidenta Jamese Monroea, zkrátka dopadlo dost bídně.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejnepřístupnější místa na světě. Sem se asi nikdy nepodíváte!

Uzavřená (neviditelná) města nenajdete ani na mapách. Co se odehrává za ploty sídel, která oficiálně neexistují? Co se zde skrývá a proč?