Všeobecná branná povinnost. K čemu vlastně sloužila a měla by se vrátit?

Všeobecná branná povinnost už je dnes minulostí, tedy minimálně v České republice. Stále se ale diskutuje o tom, zda by se neměla vrátit. Jaké jsou argumenty pro a proti?

Všeobecná branná povinnost byla zrušena před 15 lety. Měla by se vrátit?

Jak na tom byla vojenská služba u nás?

Branný zákon, díky kterému byla u nás zavedena branná povinnost, vznikl v roce 1868, což už je nějaký ten pátek. Povinná vojenská služba se tehdy začala týkat většiny mužů, přičemž vojna byla na tři roky a u námořnictva trvala dokonce ještě o rok déle. Délka se ale postupem času zkracovala a od roku 1990 byla zavedena i možnost civilní služby, kterou šlo na místo základní vojenské služby absolvovat z důvodů svědomí nebo náboženského vyznání.

Základní vojenská služba vydržela až do 21. století. Už 15. května 2003 ovšem tehdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík předložil svůj záměr tuto povinnost zrušit, a to k 31. prosinci 2004. Tuto reformu armády schválila vláda 12. listopadu 2003 a o rok později definitivně zrušil brannou povinnost i senát. Od 1. ledna 2005 tak má Česká republika plně profesionální armádu. Branná povinnost může být od té doby vyžadována pouze při ohrožení státu nebo během válečného stavu.

Argumenty pro všeobecnou brannou povinnost

V posledních letech se diskutuje o tom, jestli by neměla být všeobecná branná povinnost opět uzákoněna, a to alespoň na čtyři měsíce. Argumenty těch, kteří by byli pro, jsou jasné. Z chlapců by se stali chlapi, kteří by se osamostatnili od maminčiny sukně. Navíc by se naučili disciplíně, zlepšili svou fyzickou kondici a byli by v případě nebezpečí schopni chránit svou rodnou hroudu. Ba co víc, muži získají vzpomínky na celý život, které by ještě ve stáří u piva mohli dávat k lepšímu.

Argumenty proti

Jistě, osamostatnění není od věci. Na druhou stranu se většina mužů dokáže od mámy trhnout i bez povinné vojenské služby. Nějak se ani nezdá, že by údajný nedostatek disciplíny vedl k nějaké anarchii. Kultura těla je dnes na vzestupu více než kdy dříve, takže všeobecná fyzická kondice také nijak neupadá a zemi bude v případě potřeby bránit profesionální armáda. Nehledě na to, na vojně byla celkem běžná šikana „bratrů“ ve zbrani a buzerace nadřízených, což v nejednom případě vedlo dokonce k sebevraždě, na čemž se podílelo i odloučení od nejbližších.

Všeobecná branná povinnost byla zrušena před 15 lety. Měla by se vrátit?

zdroj: 123RF.com

Měla by být branná povinnost opět zavedena?

Jedinci, kteří jsou proti branné povinnosti, argumentují tím, že by měl mít každý svobodnou volbu se rozhodnout, jestli chce do armády vstoupit, což přesně splňuje profesionální armáda. Druhá strana barikády často oponuje tím, že kdo nedokáže svou svobodu uchránit se zbraní v ruce, nemá na ní právo. Pro ty ovšem musíme doplnit, že stejný argument byl uplatňován i proti držitelům modré knížky za minulého režimu. Tu si šlo samozřejmě opatřit i neoprávněně a hojně se to dělo. Tito lidé totiž nedokázali bránit socialismus proti kapitalistickému nebezpečí.

Zajímavosti o povinné vojenské službě

  • V roce 1781 zavedl císař a (nekorunovaný) král český Josef II. vojenskou povinnost pro nejchudší vrstvy, přičemž služba byla doživotní! I když byla osvobozena šlechta, inteligence a duchovní, ani dnešní zastánci branné povinnosti by s tímto extrémem zřejmě nesouhlasili.
  • V mnoha ohledech je specifická izraelská armáda. Vojenská služba je totiž povinná nejen pro muže starší 18 let, ale také pro ženy. Muži přitom slouží tři toky, zatímco ženy „pouze“ 22 měsíců. Jak byste se tvářili, kdyby vaše přítelkyně zmizela téměř na dva roky z vašeho života?
  • Vojenskou výchovou byla pověstná starověká Sparta. Ta byla velice přísná a trvala od sedmi let do 30. roku života. Odtud ostatně pojem spartánská výchova. Muži měli nicméně povinnost nepolevovat v tréninku až do 60 let. Inu, militaristický stát.
  • Mezi země, v nichž je základní vojenská služba povinná, patří Jižní Korea. Jednou z podmínek přijetí je ovšem útlý pas. A důsledek? Řada mladých mužů úmyslně tloustne, aby se této povinnosti vyhnula.

A co vy? Chtěli byste, aby se branná povinnost do České republiky vrátila?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Výcvik, po kterém vám bude válka připadat jako vysvobození! Jak vypadají přijímačky, když nikoho přijmout nechcete?

Kapesní armády světa. I ty nejmenší země si udržují stálou vojenskou sílu! Které to jsou a kolik jednotlivců čítají jejich ozbrojené složky?