Trapná marnivost: věci, o kterých si hipsteři myslí, že jsou jejich nápad

Obří knír, který si můžete nalepit na řídítka? Jídlo servírované na mechanické váze? iPady přilepené na klávesnici, pocházející snad z doby bronzové? Hipsteři nás obohatili o nezbytné prvky, bez kterých si dnes život neumíme představit. Samozřejmě je to ironie, nepřinesli nám vůbec nic. Navíc je spousta věcí, o kterých si myslí, že jsou jejich autentickým vynálezem. Které to jsou?

Trapná marnivost: věci, o kterých si hipsteři myslí, že jsou jejich nápad

Hipsteři považují mandlové mléko za něco naprosto cool. Je stoprocentně bio a přírodní, obsahuje nula procent vemínek, má málo kalorií, je fresh a trendy. Ať už tuhle originální baštu popíjíte nastříhanou zahradní hadicí z kovového náprstku nebo podepsaného recyklovatelného kelímku, je dobré zmínit, že tohle není zrovna novinka, se kterou přišla tato (de)generace. V Evropě frčela už ve 12. století a coby pochoutka boháčů byla klasickým postním nápojem během půstů. Mandlové mléko je současně tak módní a sexy, jako papežovy spoďáry.

Vegetariánství je dost tuctové

Že jste se shlédli v etickém vegetariánství a veganství? Ó, jak prudce jste rázem vynikli z průměru. Na stejné lodi s vámi pluje desetina Jamajčanů, 9 milionů Vietnamců, 5 milionů Filipínců, 15 milionů maso-produkujících Brazilců, 70 milionů Číňanů, 400 milionů Indů a dost lidí v Africe. Důvody? Etické, náboženské, nebo proto, že maso prostě není k dostání a je hlad. Vegetariáni a vegani už po tisíciletí tvoří zhruba 10 % světové populace. Nejste originální. Děláte jen to, co každý desátý člověk, od počátku věků.

Je libo něco sladkého?

Máte odpor k průmyslově vyráběným sladidlům? Jasně, rafinovaný cukr je tak… rafinovaný. Jenže čím jiným si osladit život? Možná už jste viděli sladké extrakty z agáve, med, javorový sirup nebo sladké zavařeniny k doslazení čaje, a přišlo vám to cool. Tyhle věci s námi ale jedou už hezkých pár tisíciletí. Není to old school. Je to pre-historic school. Jinak náhražky, jako třeba cukr získávaný z řepy místo cukrové třtiny, byly hodně populární v 19. století. Když třeba vypadla dodávka bílého prášku z kolonií nebo kvůli vzpouře otroků. A zavařeniny do čaje přidávala už vaše prababička.

Trapná marnivost: věci, o kterých si hipsteři myslí, že jsou jejich nápad

Zdroj: 123RF.com

Kalibr: ponožky v sandálech

Debatou o vkusu a módě bychom zabili spoustu času, takže jen rychle: vyrábět flanelové hadry začali v 17. století Skotové a po nich se opičili Velšané. Legíny pro pány byly v trendu valnou část středověku a v 15. století byste bez slušivých punčoch na ulici vyjít ani nemohli. Ponožky v sandálech? Víme, na co myslíte, ale ani tenhle tradiční úbor českých devadesátkových turistů pro cestu do zahraničí si hipsteři připsat nemohou. Ponožky do sandálů nosili už římští legionáři.

Organické pitíčko?

Zbožňujete nápoje z kombucha? Přijdou vám organicky živé? Aby ne, octové kvašení dělá zázraky. V Čechách k vidění naposled po I. světové válce, kdy k nám tenhle „recept“ přinesli legionáři, vracející se z Východu. I když je tenhle nápoj vynálezem daleké Asie, už před staletími zdomácněl v Rusku. Takže není náhodou tahle bábuškovská pochoutka vynálezem putinovských trollů? Vlastně ne, od Marxe všechno dobrý. A co doma vařené pivo, kim-či, nápoje z rozmixované zeleniny? To všechno tady už bylo.

Trapná marnivost: věci, o kterých si hipsteři myslí, že jsou jejich nápad

Zdroj: 123RF.com

Chuťovky z prehistorie

Sbírání starožitností, značkově příhodný odpor proti kapitalismu, repasování starých krámů, popíjení ze zavařovačky, obliba alternativních měn, pojízdné stánky a bufety, hysterie kolem „dokonale připravené kávy“, tetování, zdravé kouření, jízda na nepraktických bicyklech, rádoby-dřevorubecké plnovousy a pěstěné kníry alá mistr Dalí? Prostě všechno to, co hipsteři tolik milují? Ani stopa originality, tohle už známe.

Když to vezmete kolem dokola, hipsterská subkultura dokázala jen přežvýkat už dávno předem natrávenou duševní potravu, a rozmělnit ji do něčeho, co teď nazývá trendem. Nic opravdového. I proto výsledek připomíná odpadní produkt tlustého střeva. Marnivá snaha hipsterů „nejít s hlavním proudem a hledat si své vlastní cesty“ tak dopadla dost neslavně.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zásadní důvody, proč jíst maso. Fakta o živočišné stravě, která zaženou veganství zpět do temnot

Peklo na Instagramu: prodej kostí, propagace terorismu a děti na zakázku. Co se skrývá pod nánosem globálního balastu