Vetřelec i Predátor dopadli neslavně. Jaký smutný osud potkal jejich původní představitele

Bolaji Badejo a Kevin Peter Hall jsou jména, které znají jen milovníci filmu. Přesto jde o herce, jejichž postavy patří k nejznámějším na světě, protože klasiku Vetřelec i Predátor zná prostě každý. Oba dva měli podobný a smutný osud.

Vetřelec i Predátor dopadli neslavně. Jejich představitelé měli smutný osud

Nestárnoucí klasika!

Vetřelec i Predátor dnes patří mezi nejkultovnější sci-fi filmy. U obou těchto snímků byla minimálně jednou z produkčních společností 20th Century Fox, takže není divu, že časem dokonce došlo ke crossoveru. Titul Vetřelec vs. Predátor se objevil v komiksech, videohrách (výborných) i filmů (velice špatných). Oba původní snímky však měly něco společného. Vzhledem k době vzniku nebyly postavy mimozemšťanů vytvořeny počítačovými triky, ale jednalo se o herce v kostýmech. I ty navíc spojují nápadné shody – šlo o černochy, kteří oba měřili 218 cm a navíc zemřeli ještě před čtyřicítkou.

Student z Nigérie, který se stal monstrem

Přestože ve filmu Vetřelec (1979) vystupovalo jen sedm lidských postav, resp. šest lidských a jeden android, na place se objevilo osm herců. Postava mimozemského (ne)tvora byla totiž také ztvárněna člověkem, i když si to mnozí diváci dodnes myslí opak. Když tvůrci filmu přemýšleli, jak postavu Vetřelce vyřešit, potkal člen castingového týmu v baru Soho nigerijského studenta umění jménem Bolaji Badejo, který ho na první pohled upoutal vzezřením. Měřil totiž 218 cm a navíc byl enormně štíhlý.

Kamerové zkoušky Bolaji Badeja

Badejo, který se narodil v roce 1953 v nigerijském Lagosu, byl představen režiséru Ridleymu Scottovi, který byl přesvědčen, že právě on je pro roli Vetřelce ideálním řešením. Jeho dlouhé a hubené ruce a nohy totiž mohly dobře dotvořit iluzi, že se v kostýmu nemůže nacházet člověk. Badejo se tak zhostil své životní role, která sice zůstala jediná, na druhou stranu mu vynesla jeden primát. Dodnes je považován za nejslavnějšího hollywoodského herce, jehož tvář nikdo na obrazovce nespatřil.

Bolari Badejo se brzy po natáčení vrátil do Nigérie, kde si v roce 1986 otevřel vlastní galerii umění. Jenže tu provozoval pouze do 22. prosince 1992, kdy ve věku 39 let podlehl srpkovité anémii, což je nemoc, která se projevu změnou tvaru červených krvinek a vede k různým komplikacím. Průměrná délka života u mužů je pouze 42 let a u žen 48 let. Představitel původního Predátora měl ještě mnohem smutnější osud.

Poznali byste, že je v kostýmu Vetřelce herec?

Muž, který zemřel díky tomu, že byl zachráněn

Film Predátor (1987), který režíroval v té doby dosti nezkušený režisér John McTiernan, patří k největším hitům „osmdesátek“, a to především díky postavě samotného mimozemského lovce. Jenže právě v tomto ohledu mělo natáčení velké potíže. Původně měl totiž návštěvníka z kosmu hrát Jean-Claude van Damme. Původní verze jeho kostýmu působí na záběrech legračně, pozitivem navíc nebyla ani hercova výška 175 cm, protože tehdy to prostě hrálo roli. Kopající akční hrdina byl ale z natáčení vyhozen, protože se snažil, aby v kostýmu Predátora předvedl něco ze svých dovedností. To po něm ale nikdo nechtěl a tak van Damme skončil.

Původní vzezření Predátora

Filmaři přerušili natáčení a dali specialistovi na filmové efekty a masky Stanu Winstonovi jasný úkol – vytvořit nový kostým. Tak se zrodil rasta bojovník s typickou tlamou, jehož roli nakonec dostal 218 cm měřící Kevin Peter Hall (*1955), který už měl s filmováním několikaleté zkušenosti. Predátor tak najednou budil skutečný respekt, protože všechny ostatní herce razantně převyšoval.

Jak je vidět na začátku této scény, Hall byl o „něco málo“ vyšší než Schwarzenegger

Kevin Peter Hall se objevil v několika rolích, často právě v kostýmu, paradoxně však mohli diváci spatřit jeho skutečnou tvář v samotném Predátorovi, kde se na konci objevil jako pilot vrtulníku. Hall následně natočil i druhé pokračování, které mělo premiéru v roce 1990. Na začátku roku následujícího měl však rodák z Pittsburghu vážnou dopravní nehodu, po níž mu doktoři zachránili život i za pomoci transfúze krve. Brzy ovšem vyšlo najevo, že krev byla kontaminována virem HIV a Hall zemřel 10. dubna 1991 ve svých 35 letech na AIDS. Doktoři ho tak vlastně zachránili a zároveň zabili.

Kevin Peter Hall a kostým Predátora

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Quentin Tarantino i Leonardo DiCaprio hájí poctivé filmařské řemeslo. Co je pravdy na tom, že klasická filmařina končí

Filmy podle skutečnosti, které nám lžou. Které známé snímky si hrají na reálné, ale vypráví svojí verzi