Pro Google pracujeme všichni, aniž bychom to věděli

Práce pro společnost Google? Pro někoho vytoužená meta. Svým způsobem ale pro něj pracujeme už dávno, všichni.

Google

Při sepisování nezbytného sívíčka a vyhledávání atraktivního na vyhledávači Google nás políbí nezvykle kreativní múza. I z  maníka, který za otrockou mzdu rozváží krabice s pizzou anebo točí volantem v žoldu DPD, se rázem stává šéf-manažer přepravy a dispečer exportního oddělení.

Podobně pak naše jazyková vybavenost nabobtná o cizokrajnou slovenštinu ve stupni B1, a ti troufalejší, kteří zvládnout bez zakoktání říct i „bez brige, ja sam ti impotentan“ nastřelí i chorvatštinu. S uváděním předchozích spokojených zaměstnavatelů je to ale bída. I na ni ale máme recept.

Jen roboti pracují zdarma

Věděli jste, že vlastně všichni tak nějak pracujeme pro Google? Ano, přesně tak, pro ten nadnárodní technický konglomerát. A nejsou to zrovna skromné melouchy, šichtaříme pro ně vlastně každý den.

Třeba když vás při prohlížení webových stránek zaskočí jinak docela dost otravná CAPTCHA. Co je to hergot za otázku, jestli jako nejsem robot? „Samý cucky, samý cucky.“ Obvykle pak následuje přepisování jednoho dvou slovíček nějakého hieroglyfu, a jede se dál.

Vtip je v tom, že právě tím jsme poskytli svou mozkovou i manuální kapacitu společnosti Google. Která do svých dost obsáhlých archivů ukládá a digitalizuje texty starých knih i novin.

Pokročilá skenovací technika sice text přepíše, ale obsahu úplně nerozumí. Potřebuje kontrolu. Takže z digitalizovaného textu vystřihne dvě podivná slova, a předloží je vám k přepsání, kontrole. Pokaždé, když vyplňujete CAPTCHA, přispíváte tím k přepisování starých knih pro Google. Hustý.

Vítejte v centru vývoje!

Není to zrovna maličkost: od roku 2011, kdy je tahle záležitost v chodu, přepisujeme archivní texty z novin tempem 13 milionů článků za rok, plus pár tisícovek knížek. Jen to děláme zadarmo. Bill Gates totiž charitou nezbohatl. A tak nás využívá i při dalších počinech.

Jistě si vybavíte i reCAPTCHA, tedy o drobet otravnější set s obrázky, na kterých – protože nejste roboti – rozeznáte všechna auta. Proč?

Tentokrát se stáváte partnery v centru vývoje samo-řídících navigačních systémů autonomních vozidel. Auta bez řidičů, která zvládnou dorazit z bodu A do bodu B, aniž by cestou smetly první důchodkyni. Tedy, ony to zatím ještě úplně neumí.

A proto vy jim svou korekcí pomáháte rozšířit databázi, stanovit, kdy se senzor chytrého vozu budoucnosti dívá na jiné auto, a kdy obrubník. Chytrá auta takhle nevědomky trénujeme od roku 2012.

Zácpa na hlavní trase

Uvnitř lidské populace narazíme na nejrůznější sekty podivínů. Třeba na lidi, kteří dobrovolně volají do rádia, aby popsali dopravní situaci, kolonu nebo místo, kde policajti měří rychlost… výměnou za to, že z rádia uslyší svůj vlastní hlas.

Nejsou vlastně nebezpeční, spíš užiteční. Tuhle samou službu ale poskytujete Google, jen bez toho pozlátka vlastního hlasu na vlnách. Jak? Vaše Androidy jsou totiž sběrnicí dopravních informací.

Gatesovi prostě stačí, když se podívá na satelitní snímek ulic, a spočítá si, kolik se na nich nachází jednotlivých telefonních signálů. Hodně telefonů pohromadě v jednom baráku znamená nejspíš párty, hodně telefonů za sebou na silnici znamená kolonu. Jednoduché.

Vy a váš telefon jste ale zdarma neustále mobilním senzorem, monitorujícím vytíženost silniční přepravy. Pro Google pracujete jako recenzenti služeb, dobrovolní kartografové a mapo-tvůrci, jako chodící seismometry, fotografové a překladači.

A protože si zatím nikdo nestěžoval, můžete si s klidem do svého cívíčka uvést jako předchozího zaměstnavatele Billa Gatese.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ani Google není svobodný. Jak vyhledávač přispívá ke globální cenzuře informací?

Google tasí novou chatovací aplikaci. Je skutečně nutná?