Génius s dlouhým vedením. Kteří slavní nadaní vědci a umělci neuměli počítat nebo věřili šílenostem?

Špatný den, kdy se zrovna necítíte jako génius? To se prostě stává. Na druhou stranu, ani skuteční géniové to neměli zrovna jednoduché. Mimo oblastí, ve kterých zazářili, totiž řada z nich věřila na docela šílené věci.

Génius s dlouhým vedením

Devět symfonií, pět klavírních koncertů, dvaatřicet sonát pro piano a šestnáct smyčcových kvartetů. To jen jako malý výčet profesních úspěchů, kterých dosáhl Ludwig Beethoven. S dvoucifernými čísly byste na něj museli pomalu. Díky svému mimořádnému nadání totiž nikdy nedochodil základní školu, a jeho matematické znalosti končily právě u dvouciferných čísel. Sčítat už je nedovedl, a násobit už vůbec ne. Nikdy se tak vlastně nedozvěděl, kolik svými hudebními vystoupeními vydělává. Byla to prostě jedna velká hromada peněz.

Kolik má žena zubů?

Aristoteles byl špičkou mezi filosofy starého Řecka. Kuriózní je, že tenhle žák Platóna a učitel vojevůdce Alexandra Makedonského věřil až do své smrti, že ženy mají méně zubů, než muži. Doplníme, že byl dvakrát ženatý, ale tenhle „fakt“ si nikdy v praxi neověřil. Překvapí i antický filosof Sokrates, který je považován za zakladatele kritického myšlení. K smrti nerad něco zapisoval, k psanému slovu neměl důvěru. Osobní kontakt a přímá řeč je prý základ, čtením ze sebe člověk jen dělá většího hlupáka.

pÍCHÁ a PRDsudke

Na štíru s gramatikou byla i Jane Asutenová. Ano, přesně ta spisovatelka, která vytvořila literární díla jako Pýcha a Předsudek nebo Rozum a Cit. Jenže nebýt jejího editora, těžko by jejímu rukopisu někdo porozuměl. Hrubka střídá kaňku, kaňka zaškrtané místo, a pak další hrubka. Nějaká interpunkční znaménka, s tím už se paní spisovatelka vůbec neobtěžovala. Měla sice silnou myšlenku, ale už ne znalost gramatiky. Preciznost, stylistika, vytříbený sloh: tohle všechno v jejích knihách nepochází od ní.

Jak vlastně funguje baterka?

Špatné známky z matematiky u Alberta Einsteina? Ne, to je opravdu jen mýtus. Integrály a derivace před jeho intelektem kapitulovaly, ještě než mu bylo 15. Legenda o špatných známkách vycházela z odlišného systému hodnocení, stupnice od jedné do šesti, kde platilo, že čím více tím lépe. A Einstein měl většinou pětky. Trochu jiný byl příběh Wernera Heisenberga, nositele Nobelovky za kvantovou mechaniku.

Ten napoprvé od zkoušek z fyziky vyletěl, protože nevěděl, na jakém principu funguje baterka. „Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel,“ bude vzpomínat. Vy to víte? Vlastně, schopnost jak vysvětlit dočista nenáročné věci, třeba jak vzniká zubní pasta nebo proč se letadlo udrží ve vzduchu, chybí spoustě lidí.

Vitamíny na věčnost

Umístění ve dvacítce nejvýznamnějších vědců všech dob, průkopník kvantové chemie, biochemik, zakladatel molekulární biologie. A taky držitel dvou Nobelových cen, každé z jiného oboru. Jo, Linus Pauling byl prostě bedna. A co se mu nepovedlo? Věřil, že vitamín C je zázračným přírodním lékem, který má v maximálních koncentracích schopnost léčit všechno. Třeba rakovinu. V roce 1994 umírá, jak jinak, než na rakovinu. Na kterou ten celaskon a pomeranče prostě nezabraly.

Správný konstruktér plány nepotřebuje

Henry Ford dal světu čtyři kola a volant, a s prvním sériově vyráběným vozem změnil směrování civilizace. Dnes mu za to eko-aktivisté moc neděkují. Jenže Ford, jako šéfkonstruktér a technický génius, měl jedno temné tajemství. Vlastně, vůbec nerozuměl technické dokumentaci, náčrtkům a výkresům. To za něj obhospodařovali jiní. On měl jasno jen v tom, jak se která kolečka a písty mají točit, ale s manuálem na něj nechoďte. Když si podával patenty, nevěděl, co vlastně v plánech je.

Přepište historii, je to výmysl

O hráčské genialitě šachisty Garry Kasparova asi netřeba pochybovat. Proto možná překvapí, že se nechal očarovat tzv. Novou chronologií. Co je to? Snaha přepsat minulost, respektive víra, že všechny podstatné události se odehrály v poslední tisícovce let. A že ani Země není o moc starší. Pyramidy, staré svitky, faraóni? To všechno jsou jen falza, vytvořená ve středověku. Který byl mnohem kratší. Antická díla? Podvrh vytvořený během renesance. A tak dál. Jistě vynikající šachista Kasparov patří mezi nejvýraznější zastánce tohoto kultu.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šílené konspirační teorie, které se ukázaly být pravdivé! Kdo tajně podporoval Tibet a kdo chystal vraždu Lenina?

Téma peníze: výdělky za porno by vyléčily světový hladomor dvakrát! Kolik je vůbec na světě peněz? A jak dopadají výherci milionových loterií?