Archa úmluvy je hádanka dávné historie. Máme podrobný popis. Její schopnosti zůstávají tajemstvím. Co tento artefakt údajně dovede?

Jeden z nejzáhadnějších artefaktů starověku, kterého bychom z fleku odeslali do říše bájí a vyprávěnek, kdyby o něm nebylo známo tolik shodujících se pramenů. Tenhle starozákonní sci-fi úlet je tvrdý oříšek. Archa úmluvy je prostě fenomén.

Archa úmluvy je fenomén

Existenci Archy úmluvy, nebo také Schrány smlouvy či Schrány svědectví, nerozporuje ve svém učení ani jedno ze tří hlavních monoteistických náboženství. A v zásadě o její existenci hovoří i tehdejší hlavní konkurenti Izraelitů. Ať už Egypťané, Babylóňané nebo mnohem později Římani. Co vlastně o Arše víme?

Přenosný trezor na dlouhé cesty

Byla to prostě velká krabice na cennosti, něco jako trezorový kufřík s rozměry 131×79×79 cm, vyrobený nebo alespoň pokrytý zlatem. Víme, kde se na jeho deklu nacházeli cherubové, jak byla uzpůsobena k přenášení, čím byla vyložená i kolik vážila. Anonymní bibličtí autoři důsledného popisu nám neutajili ani obsah: dvě desky, každá po pěti bodech přikázání Desatera, Áronovu hůl a manu, božský pokrm. Jak to, že známe tak přesné údaje? Někdo si dal na popisné přesnosti opravdu záležet a považoval to za důležité.

Víceúčelová hračka ze starověku

Vlastně, celá pětadvacátá kniha Exodu je kompletně věnovaná popisu téhle transportní bedny, a je ta učiněno s takovou podrobností, na jakou nejsme u historických zdrojů zrovna zvyklí. Koukat se na Archu jen jako na trezor je ale ošidné. Tohle zařízení podle rázem mnohem mlhavějšího popisu dokázalo bortit zdi obléhaných měst, sežehnout nepřátele na prach, léčit nemoci, zrovna tak jako vyvolávat extrémní fyzickou slabost. A to pořád není všechno.

Automat na svačinu?

Archa dokázala nějakým způsobem generovat potravu. Ne mnoho, ale dost na čtyřicet let pro malý národ, který je na útěku/pouti nehostinnou pouští. Navíc se jejím prostřednictvím dalo komunikovat s Bohem. Něco jako horká linka přímo k nejvyššímu vedení? Možná. Popisované jiskření, praskání a plameny mohly znamenat ledacos. Byl to podle popisu současně nástroj růstu, ničení, obrany i regenerace. Což všechno dohromady působí vedle jinak velice solidního popisu na počátku více než fantasticky.

Dárek od mimozemšťanů

Jak tedy zní ty nejdivočejší teorie o původu Archy? Pro její údajné extrémní schopnosti ji někteří lidé předvídají extra-terestriální, tedy mimozemský původ. Dědictví od Boha, který se pohybuje nebesy a na zem dosedá v oblaku kouře a plamenů? Byla to prostě hračka, kterou podle přesného návodu od návštěvníků z hvězd Mojžíš a jeho nejbližší spolupracovníci zkonstruovali. Případně ji od emzáků dostal už hotovou, protože požadovaná technická pokročilost produktu se nedala zajistit jinak. Zdá se to divoké?

Jaderný reaktor i vysílačka

Proč by ne, zvlášť když se najdou tací, co věří, že mezi křídly cherubů se dokázal vytvořit hologram. Ale ani další teorie nejsou rozumnější. Představa, že delší pobyt v okolí Archy vyvolával v lidech extrémní slabost a únavu, ze které se často už nikdy plně neprobrali, může mnohým evokovat únavový syndrom ne nepodobný ozáření. Ano, radiace by také vysvětlila onu „ničivou“ sílu, která dokázala „zamořit a oslabit města nepřátel“. A musela by to být pořádná dávka radiace, když stačilo takové město jen sedmkrát obejít (nebo sedm dní, záleží na zdroji), a tím je učinit neobyvatelné natolik, že jeho zdi musely být strženy.

Odstrašující arzenál

Archa úmluvy jako přenosný jaderný mini-reaktor by vysvětlovala i potřebu jeho uložení mimo dosah lidského zraku, v mohutných kamenných chrámech, ideálně v podzemí. Byla by to pak skutečně originální zbraň posledního soudu, se kterou stačilo (stejně jako s nukleárními hlavicemi dnes) vytvářet odstrašující obranný arzenál. Jenže ve starověku? Podivné.

Generátor elektřiny, který zmizel

Archa nemusela také být přímo reaktorem, jen mohla generovat elektrický proud. Její popisovaná stavba by totiž v zásadě mohla odpovídat velkému kondenzátoru. Jestli to byla jen náhoda, o tom se mohou fandové divokých teorií jen přít. Protože stejně tak, jako je celý fenomén Archy úmluvy neprostupný, je záhadné i její zmizení.

Naposled byla „viděna“ v roce 587 před naším letopočtem, když byl zničen její jeruzalémský chrám. Zda se přesunula do Afriky, na území dnešní Etiopie, nebo odpočívá na nějakém jiném utajeném místě, nikdo neví. Stejně jako jestli opravdu existovala. Pokud je tahle legenda od začátku smyšlená, pak ji někdo vymyslel moc dobře.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejslavnější archeologické podvrhy, které ošálily celý svět. Trvalo desítky let, než byla pravost vyvrácena!

Mají legendy o králi Artušovi a hradu Kamelot pravdu? Možné to je. Profesor historie a znalec Peter Field zjišťoval fakta