Fotky z dovolené? Pořádné snímky udělá jen fotoaparát!

V létě fotíme jako o život. Dovolené, výlety, hudebních festivaly, zahradních grilování s přáteli. Jak na dokonalé snímky? Jak je rychle sdílet s přáteli? Všichni u sebe nosíme mobil, ale kdo si chce se snímkem opravdu pohrát, potřebuje fotoaparát.

Vyfoť a sdílej

Jsme zvyklí mít po ruce mobil, a když je třeba něco vyfotit, cvakneme to s ním. Proč? Je to rychlé a fotky se dají např. hned sdílet s přáteli… Ale…dnešní moderní foťáky jsou už dávno uzpůsobené současným požadavkům. Jak? U fotoaparátů najdete volbu snímky pár stisky tlačítka přenést na Facebook nebo Instagram. To znamená vyfotit foťákem a ihned sdílet nebo posílat. Tuhle funkci mají nejen kompaktní digitální přístroje, ale i moderní zrcadlovky. Navíc si můžete ve fotkách snadno udržet pořádek. Služba irista totiž nabízí možnost zálohovat až 15 GB fotek, které budou uloženy v originální kvalitě, navíc inteligentně označené podle obsahu. Na iristě si potom vyberete fotky třeba vašich sportovních aktivit nebo západů slunce z výletu, a z nich pak zvolíte ten nejlepší. Snímky tu můžete snadno rovnou sdílet. Využít iristy je vhodné i v případě, že si některé fotografie budete chtít později vytisknout. Stačí je vybrat, a pak objednat tisk ve špičkové kvalitě.

Aplikace už i pro foťák!

Abyste ze svého foťáku dostali maximum, všechno usnadní třeba bezplatná aplikace Canon Photo Companion. Prostřednictvím kurzů, přizpůsobených jednotlivým typům fotoaparátů, poradí, jak pořídit nejlepší snímky. Začnete s jednoduchými radami a postupně se dostanete nahoru až na mistrovskou úroveň. Na letních cestách pak můžete čerpat z tipů, které vám napovědí, jak různé metropole zpoza hledáčku fotoaparátu zachycovat způsobem, který by vás třeba nenapadl. Aplikace je dostupná prostřednictvím App Store i Google Play.

Fotoaparáty Nikon zase u některých modelů udržují trvalé automatické spojení mezi fotoaparátem a chytrým zařízením díky aplikaci SnapBridge. Ta poskytne snadnou kontrolu nad všemi vašimi fotkami. Můžete synchronizovat snímky se svým chytrým telefonem nebo tabletem již během fotografování a okamžitě je sdílet. Prostřednictvím telefonu můžete také ovládat hlavní funkce foťáku a udržovat ho aktualizovaný. Co se týká baterie, pokud aplikace aktivně nepracuje, využívá technologii Bluetooth® low energy, která zajišťuje minimální spotřebu energie.

Canon PowerShot SX730. Zdroj: CANON.INC

Fotit mobilem? Ano, jenže…

Focení je krásný koníček, a pokud se mu chcete opravdu alespoň částečně věnovat, mobil vám prostě nestačí. Dnešní smartphony umožňují pořizovat stále ostřejší snímky a nabízejí možnost filtrů a úprav. To se hodí, když si s kamarády blýsknete selfie ve 3:15 v klubu v centru. Pokud chcete pořizovat opravdové fotografie, bez foťáku se neobejdete. Na dovolenou do zahraničí, na výlet nebo kamarádovi na svatbu, všude tam, kde chcete zachytit situaci tak, aby měla hodnotu.

Telefony mají integrovaný placatý objektiv zvaný Rybí oko. Kvůli tenkosti smartphonu to ani jinak nejde. Taková čočka má záběr s velmi širokým úhlem a zároveň s velkým soudkovým zkreslením. Určitě jste si všimli, jak vypadá váš obličej, zachycený z bezprostřední blízkosti. Mobilní telefony takto deformují všechny snímky, i ty z větší vzdálenosti. Pokud budete chtít nacpat na fotku například celé Koloseum, mobil ho zohýbá do nepřirozeného tvaru. Zkrátka a dobře, kvalitní snímky = fotoaparát!

Boží paprsky

Pokud se procházíte v lese a chcete zachytit paprsky slunce, jdoucí skrz koruny stromů, využijete fotoaparát, který je pro takovu situaci jako dělaný. Chcete udělat detail vašeho kocoura? Sedněte na zem a použijte ten největší zoom. Rozdíl oproti telefonu je hned patrný. Navíc fotoaparáty umožní vystřelit třeba 6 snímků za sekundu, a vy pak vyberete ten nejlepší. Pro snímky za šera nabízí foťáky spoustu režimů, díky kterým budou fotky vypadat jako nikdy předtím. Na tomhle poli se smartphonem nemůže s fotoaparátem rovnat.

Tak co, zvážíte foťák ještě před odletem na letošní dovolenou?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Geniálně načasované snímky. Skvělá série momentek 2. díl (22 fotek)

TOP herní grafické karty pro jaro 2017