TOP herní grafické karty pro jaro 2017

Je-li centrální procesorová jednotka (CPU) pomyslným mozkem počítače, pak je grafická karta jeho srdcem. Právě grafický procesor (GPU) totiž dokáže vehnat krev do žil vašich oblíbených herních titulů.

Rozhodli jsme se představit vám některé z nejlepších herních grafických karet dneška. Dobře však víme, že ne každý si může dovolit dát přes 20 tisíc korun za high-endovou kartu typu GeForce GTX 1080 Ti, a tak v našem přehledu zmiňujeme i dvojici o něco levnějších, leč stále vysoce použitelných alternativ.

Když na to máte: Nvidia GeForce GTX 1080 Ti

V současnosti patrně vůbec nejvýkonnější herní grafická karta na trhu, která v celkovém hodnocení v benchmarcích díky vyšším taktům překonává (alespoň ve hrách) dokonce i předraženého stájového kolegu s GPU Titan X. Karta osazená nejvýkonnějším herním čipem od Nvidie s architekturou Pascal s kódovým označením GP102 (ten je jinak dostupný právě na Titanu X nebo na kartách Quadro P6000) byla představena počátkem března na veletrhu GCD 2017 v San Francisku. Prezentace se chopil samotný zakladatel firmy a CEO Jen-Hsun Huang, viz následující video:

Pokud se vám nechce sledovat celý 30minutový záznam, vězte, že Huang se ve svém proslovu v rámci uvedení GTX 1080 věnuje především obecnějším novinkám a vylepšením, např. optimalizovanému vykreslování a simulaci kapalin/kouře/ohně či podpoře rozhraní DirectX 12. Náruživého hráče bude asi mnohem více zajímat praktický dopad na grafiku. Následující klip nabízí zajímavou ochutnávku hraní Ghost Recon Wildlands v rozlišení 4K:

Hezké, viďte? Karta vás možná překvapí absencí portu DVI. Právě to však výrobci umožnilo zajistit efektivnější chlazení. Verdikt? Pokud si potrpíte na to nejlepší a nemáte příliš hluboko do kapsy, není co řešit. Kdyby vám snad cena okolo 22 tisíc korun přišla přece jen poněkud přemrštěná, ale přesto byste rádi hráli hry v ultra HD rozlišení, můžete sáhnout třeba po GeForce GTX 1080 (bez přídomku Ti). Za zhruba o 30 % nižší výkon zaplatíte o nějakých 5 tisíc korun méně.

Základní specifikace Nvidia GeForce GTX 1080 Ti

CUDA jádra (stream procesory): 3 584

Texturovací jednotky: 224

Rasterizační jednotky: 88

Frekvence jádra: 1 480 MHz

Paměť: 11 GB GDDR5X

Konektory: 3 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0

Cena: asi 22 tisíc korun

Zlatá střední cesta: Nvidia GeForce GTX 1070

Chcete-li velmi výkonnou „grafárnu“, která vás ovšem nezruinuje a na jejíž koupi si nebudete muset vzít úvěr, nabízí se ideální kompromis v podobě GeForce GTX 1070. Také čip této karty (GP104-400) staví na jedinečné architektuře Pascal, a ve hrách je to znát. Na hraní ve 4K při plných detailech tato karta tak docela stavěná není, přes 60 fps se u nejnovějších titulů zpravidla už nedostanete. Pokud se však spokojíte s rozlišením 1440p, určitě nebudete litovat. Vzhledem k tomu, že s GTX 1070 rozjedete bez sebemenších problémů hry ještě tak 2-3 roky do budoucna, lze konstatovat, že karta nabízí skutečně jedinečný poměr mezi cenou a výkonem. Ohromnou výhodou je také skvělá přetaktovatelnost či velmi tichý chod.

Základní specifikace Nvidia GeForce GTX 1070

CUDA jádra (stream procesory): 1 920

Texturovací jednotky: 120

Rasterizační jednotky: 64

Frekvence jádra: 1 506 MHz

Paměť: 8 GB GDDR5

Konektory: DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0, DVI

Cena: asi 12 tisíc korun

Kvalita za dobrou cenu: AMD Radeon RX 580

Zatímco v oblasti skutečného high-endu v současnosti vládne Nvidia, u karet střední a nižší třídy už situace není tak jednoznačná. Důkazem je i skvělý Radeon RX 580, který je sice spíš jen nadopovanou verzí loňského Radeonu RX 480 (staví taktéž na čipu Polaris 10), ale jehož parametry jsou plně dostačující pro plnohodnotný herní zážitek ve Full HD (většinu her rozchodíte v pohodě i v 1440p). Ve své cenové kategorii aktuálně jasná jednička.

Základní specifikace AMD Radeon RX 580

CUDA jádra (stream procesory): 2 304

Texturovací jednotky: 144

Rasterizační jednotky: 32

Frekvence jádra: 1 275 MHz

Paměť: 8 GB GDDR5

Konektory: 2x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0, DVI

Cena: asi 7 tisíc korun

V jakém rozlišení obyčejně hráváte a jak důležitá je pro vás grafická stránka her?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

V srpnu vyjde Middle-earth: Shadow of War

Hry mohou být klíčem k zaměstnání snů