Cukr: zabiják v jídelníčku nebo bíle zlato?

Odborníci na výživu nás učí se cukru pokud možno vyhýbat, přestože ho náš organizmus v určité míře potřebuje. Díky cukrovarství se ale naše země za časů první republiky dostala do první desítky ekonomicky vyspělých zemí světa. Je cukr nebezpečný nebo prospěšný?

S cukrem nebo bez?

Prvorepublikové kuchařky obsahovaly převážně pokrmy, skládající se z obilovin a sladkých jídel. Zdroje jídla byly tenkrát omezené, a proto se jedlo to, co bylo zrovna k dostupné. Součástí jídelníčku bylo obilí, cukr a bylinky, tedy zdroje sladkých chutí, které nám pomáhají po psychické stránce a vedou nás ke spokojenosti. Sladká chuť je nepostradatelným zdrojem energie a to je důvodem našeho pozitivního vztahu ke všemu sladkému. Obecně však platí, že všeho moc škodí. Jedna kostka cukru však ještě nikoho nezabila, ale dnes všichni dobře víme, jaké dokáže jeho nadměrná konzumace udělat divy.

Kostka cukru: český vynález

První kostky cukru byly převratný objev. Pan Kryštof Rad, ředitel Dačického cukrovaru, zhotovil první lis na výrobu kostek v roce 1841 a zažádal o udělení privilegia k výrobě kostkového cukru v Dačicích. S nápadem na cukr v kostce však přišla jeho manželka, když se zranila při odsekávání cukru z homole, což bývalo pro hospodyně náročné. Pan Rad nelenil a balíček s kostkami cukru zanedlouho přinesl domů. Jednoduchý tvar pomohl usnadnit skladování, počítání, ale hlavně manipulaci s cukrem. Čajový cukr se u nás těšil obrovské popularitě a záhy se stal světovým fenoménem.

V Čechách máme Tuzemák

V té době patřil mezi velmi populární alkohol karibský rum, ale kvůli embargu byla jeho cena příliš vysoká. Likérníci se u nás v Čechách snažili namíchat nápoj, který by ho chutí i barvou připomínal. Na výrobu alkoholu začali používat melasu z dostupné cukrové řepy. Dochutili ho karamelovým kulérem, vanilínem nebo mandlovou trestí a bylo hotovo. První Tuzemský rum byl na světě. Cenová dostupnost, chuť a barva z něj udělaly favorita a Tuzemák velmi rychle vytlačil dovozový alkohol z trhu. Generace Čechů si Tuzemský rum zamilovaly. Dodnes zůstal pod značkou Božkov a spotřebuje se ho několik milionů litrů ročně. Nejen jako přípitek, ale i jako ingredience v při vaření.

Výroba rumu. Zdroj: Božkov

Cukr nad zlato

Kontinentální blokáda, kterou vyhlásil Napoleon v letech 1806-1814, znamenala pro velkou část Evropy ztrátu surovin dovážených ze zámoří, mezi které patřila cukrová třtina. Zároveň tím způsobil rozvoj manufaktury a rozmach pěstování cukrové řepy. Plodině se nejlépe dařilo na území habsburských zemí a cukrová řepa se stala doslova pokladem. Po skončení první světové války sídlily na území nově vzniklého Československa více než tři čtvrtiny cukrovarů v Evropě. Cukr byl po válce na zahraničních trzích velmi žádanou komoditou a Československo bylo jedním z jeho největších exportérů na světě. Ceny bílého zlata byly v první polovině dvacátých let příznivé a cukrovarnictví se stalo symbolem prosperity.

Také máte chuť na něco sladkého? Možná se tomu nejde bránit, vždyť historie cukru doslova formovala naše dějiny!

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

4 pecka koktejly z „citrusového“ Ferneta. Vylaďte si léto zase trochu jinak!

5 věcí, které o jídle ještě nevíte. Maso už se i vyrábí!