5 věcí, které o jídle ještě nevíte. Maso už se i vyrábí!

Když vaří chlap, má to grády. Jestli hledáte příležitost, jak se u sebe v kuchyni blýsknout, není lepšího dne než 20. října. Všude na světě si lidi budou cpát pupky. Čím? Třeba burgerem vážícím přes 300 kilo, nebo masem vytvořením v laborce.

Pro chlapa vždycky bude kus dobrý poctivý krávy nebo selete něčím posvátným. Šup s tím na gril nebo do trouby! Koneckonců, jsme rádi, že gastronomie jako taková má i svůj svátek. Je stanoven na 20. října a říká se mu Mezinárodní den kuchařů. Proč si ho užít?

Oficiální žranice

Poprvé se slavil v roce 2005 v Jižní Africe a podnět pro jeho vznik poskytl britský kuchař a podnikatel Bill Gallaghery, který je zároveň i prezidentem Světové asociace kuchařů, jež momentálně sdružuje 97 členských států včetně České republiky.

Zmíněný den má sloužit k zábavě a aktivitám spojeným s dobrým jídlem, ať už si pod tímto pojmem představujte cokoli – třeba dušenou mrkev. Letos to vychází na úterý, ale to neznamená, že si večer nemůžete nic usmažit, upéct, prostě ukuchtit.

Pokud to fakt z nějakého důvodu nedáte, aspoň se nadlábněte někde knajpě a kulte oči nad informacemi, které se kusů žvance přímo dotýkají. Měli jste tušení o těchto pěti šílenostech?

1. Největší burger

To, co prodávají v Mekáči, je absolutní výsměch. Největší burger na světě se dává v Juicys Foods v americkém Oregonu. Tam se seznámíte s komerčně dostupným hambáčem velikosti XXXXXXXXL, který váží 777 liber (352 kilo) včetně masa a zálivky. Kolik tenhle miláček stojí? Pumpněte kartu o 5 tisíc dolarů (tedy skoro 121 tisíc korun), nebo se aspoň pokochejte v Guinessově knize rekordů, kam byl zapsán v červenci roku 2011. Masark!

2. Nejstrašnější nápad

Nizozemci evidentně nemají na práci nic lepšího, než maso vyrábět. Ano, slyšíte dobře. Tamní vědátoři z univerzity Maastrict pracují v laboratořích na používání kmenových buněk k replikaci svalové tkáně. Kráva tak není kráva. A co dál? Maso, které tímto „vařením“ vznikne, stojí 330 tisíc dolarů (zhruba 7 milionů a 970 tisíc korun) za asi jen pět uncí (140 gramů). Tak dobrou chuť a příště lepší nápady!

3. Nejdražší machrovina

Pro většinu z nás výlet do supermarketu k uspokojení kulinářských potřeb stačí, ale vysvětlete to miliardářům! Ti kupují beluga kaviár, který se svojí hodnotou vyrovná slušně nadupaný káře. Plechovka stojí 24 tisíc liber (v přepočtu téměř 879 tisíc korun), takže jestli na něj máte choutky, musíte prodat ledvinu nebo dědit po příbuzných. Ovšem jestli se váš strejda nejmenuje Bill Gates, nechte si zajít chuť.

4. Nejodpornější věci

Jí se i očima, o tom žádná. Vzhled jídla a jeho vůně rozhodují o tom, jestli gáblík putuje pod žebro. Rozhodně se tedy není čemu divit, že Britové na seznam nejvíc nenáviděných potravin zařadili olivy, nivu, ústřice, dršťky, kozí sýr nebo červenou řepu. Z 2000 dotazovaných 60 % lidí uvedlo, že textura je to hlavní, proč k těmto laskominám mají odpor, jak uvedl britský deník Daily Mail. S tím nelze než souhlasit. O lanýžích taky nechceme ani slyšet!

5. Nejmilovanější jídla Čechů

Podle ankety Českého rozhlasu mezi nejoblíbenější jídla Čechů patří svíčková na smetaně, což asi není překvapením. Další příčky obsadil smažený řízek, vepřo knedlo zelo, smažák, pečené kuře, bramborák, guláš, ovocné knedlíky (meruňkové, jahodové, švestkové) a koprovka s houskovým knedlíkem. Čech je prostě klasik, i když má čím dál víc v oblibě i pizzu, italské těstoviny nebo sushi.

Tak co si dáte vy? Co takhle jídlo, které se hýbe?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Gastro seznamka. Korea na to kápla!

Pivko nebo víno?