Focení jako cesta k výdělku. Máme několik tipů.

Focení je koníček celé spousty z nás. Zatímco někdo fotí jen přírodu, jiný se zaměřuje na akty a další na fotografování všeho, co se kolem něj rozpíná. Stejně tak se mění zařízení, kterým fotky pořizujeme.

focení

Pokud si však fotografováním chcete opravdu vydělávat, je načase si pořídit zrcadlovku nebo jiný podobný fotoaparát, se kterým budete produkovat jeden kvalitní snímek za druhým. Anebo tedy nejnovější chytrý telefon, jenž se po této stránce rovná i zmiňovaným zrcadlovkám. Jenže kam fotky umístit nebo jak je zpeněžit, ať už budeme fotit na cokoliv? 

Fotobanky mají dveře otevřené 

Jednou z možností jsou fotobanky, kterých je plný internet. I když má většina své sídlo v zahraničí, to není překážkou pro slušné výdělky. Holt se budou pohybovat v jiné měně, ale jejich převod je záležitost několika okamžiků.  

Fotobanky jsou skvělé pro ty, kteří fotí jen tak – pro radost, a kteří své snímky nechtějí mít jenom pro sebe. Chtějí je ukázat světu, nebo alespoň na nich něco vydělat. Zmiňované portály zprostředkují prodej fotek a na oplátku si vezmou menší provizi. Jedna fotka se však může „prodávat” pořád dokola čili stačí jen neustále rozšiřovat své portfolio.  

Mnozí dokonce tvrdí, že prodejem fotografií ve fotobankách se dá, věřte tomu nebo ne, uživit. Jen tedy než dosáhnete tohoto bodu, musíte se opříst vytrvalostí a trpělivostí.

fotograf

Baví vás focení? Tak hurá do toho! (foto: 123RF)

Produktové fotografie jsou jednoduchost sama 

Pokud si chcete cestu k profesionálnímu fotografovi či člověku, který se focením živí, zkrátit, nabízí se fotografování produktů. Prakticky každý e-shop hledá člověka, jenž by se postaral o hezky vypadající nabídku.  

Mluvíme o jednoduchém focení, kterým se dá opravdu skvěle vydělat. Pozadí se většinou v grafickém programu zcela vyřízne, apel se tedy klade pouze na ostrost daného produktu. Co je pozitivní, tak že žádné zboží vám nebude hopsat před stativem, a tak focení nebude příliš dlouhé. Bude to hlavně o vaší rychlosti, i když preciznost v tomto případě nesmí jít stranou. 

Co také řada začínajících fotografů ocení, focení produktů nevyžaduje prakticky žádnou kreativitu. Jak už bylo zmíněno, pozadí se v grafickém programu nejčastěji zbarvuje do jednoho odstínu nebo se zcela vyřezává, proto se soustředíte jen na správné nasvícení. 

Nemovitosti vám taky nikam neutečou 

Podobné je to v případě nemovitostí – ty vám taky nikam neutečou, i když v tomto případě se už trocha té kreativity opravdu vyžaduje. Fotky jsou totiž jedním z klíčových faktorů, které ovlivňují její prodej. Jsou tím prvním, co zájemce zaregistruje a tvoří takzvaný první dojem, na němž záleží i na trhu s nemovitostmi.  

Při fotografování nemovitostí si pohlídejte především čas, kdy se do focení pouštíte. Večery či temné noci jsou tabu – umělé světlo interiéru ubírá na kráse. Spíše vsaďte na denní světlo, které domácnost dokáže opticky i trochu zvětšit (zejména pokud jsou barvy zdí bílé nebo v podobném světlém odstínu).  

Jestliže máte problém právě se světlem (a to během všech částí dne), doporučujeme si pořídit kvalitní světla, se kterými se mohou fotky i za těchto podmínek vyvést. 

Máte oko? Vběhněte na svatby 

Fotografováním svateb máte o byznys postaráno. Pokud jste dobrý fotograf. Nemusíte být profesionál, stačí, když budete pořádně kreativní a originální. Právě takoví mohou v tomto světě plném konkurence uspět. Fotografie pak budou mluvit samy za vás.

fotograf

Pokud jste schopný, svatby jsou jistý byznys. (foto: 123RF)

Zájem roste především o jedince, kteří se toho nebojí a kteří to třeba umí i se zábavní pyrotechnikou. Focení s prskavkami po setmění, na kopci při ohňostroji v zátiší, v obklopení dýmu z dýmovnic – přesně tuto originalitu máme na mysli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Láká vás práce na internetu? Máme tipy do začátku, které sednou každému

Focení smartphonem. Tipy pro ty nejlepší snímky ze zážitků i dovolené. Jak na to snadno a rychle