Fatberg neboli tukovec. Jaké monstrum ucpává kanalizace měst? Živíme ho všichni!

Fatbergy neboli tukovce jsou hroudy odpadu ve stokové síti, vytvořené vesměs z tuků, olejů a vosků. A taky pořádné porce odpadků, které bychom do kanalizace rozhodně splachovat neměli. Vážit mohou tuny a svým objemem dokáží vyřadit z provozu kanalizaci v celých městech. Které jsou ty nejznámější?

Tukovec

Monstrózní, nechutný a přitom fascinující. Takové příměry si vysloužil tukovec, který objevili správci kanalizační sítě v londýnském Whitechapel loni. Jak k tomu došlo? Na to, že vám voda z umyvadla mizí v odpadu pomaleji, než je jinde běžné, si tu lidé už dávno zvykli. Když se jim ale začaly z výlevek vracet do dřezů i věci, které nespláchli, bylo zapotřebí zákroku odborníků. Kanalizace pod touhle historickou čtvrtí už leccos pamatuje, a tak se inspektoři vybavili bio-skafandry. Dobře udělali.

Největší tukovec světa

To, co tu uviděli, jim totiž vyrazilo dech. Doslova. „Smrdělo to současně jako rozkládající se maso, a jako hodně znečištěný záchod,“ vzpomínali později. Jestli je ale něco opravdu dostalo, tak to bylo množství hmoty tukovce, který byl usazen v kanalizační spojce v délce 250 metrů. Není divu, že tu odpady nemohly odtékat. Když nakonec tenhle fatberg vysekali a dostali na povrch (s pomocí jeřábu), zjistili, že vážil kolem 130 tun.  Z 52 % byl tvořen nasycenými tuky na bázi palmového oleje. Zbytek byly vlhčené ubrousky, plenky a kondomy. Růst musel celá léta, a je nyní považován za největší exemplář svého druhu.

Střeva, tuk a kokain

Donedávna držel světové prvenství jiný londýnský kousek: v roce 2013 byl na povrch ve čtvrti Kingston vyzvednut exemplář, vážící 15 tun. Museli kvůli němu rozebrat dlažbu. Vypadal jako obří meteor, pocházející z nějaké hodně zapáchající planety. Není bez zajímavosti, že jeho laboratorní analýza potvrdila kromě běžných tuků také neobvykle velké množství ovčích vnitřností, krému proti akné a stopové množství kokainu. Zdá se, že „podzemní střeva“ Londýna prozradila hodně o skrytém životě zdejších obyvatel.

Najít skutečné dno

Své si s tukovcem užili letos i v jihokarolínském Charlestonu. Poměrně náhle tu v kalové nádrži místní čističky odpadních vod začala stoupat hladina. Co se děje? To musela zjistit trojice hrdinných potápěčů, kteří se v ochranných oblecích museli ponořit na dno 24 metrů hluboké nádrže plné… toho, co přinesla městská kanalizace. Kamera by na to nestačila, v moři „odpadních produktů“ je tma jako v pytli. Na dně po hmatu museli zjišťovat, před jak velkým problémem stojí. Měl skoro tři metry na výšku, a vytvořit se musel chemickou reakcí poté, co do splašků unikla nějaká kyselina.

Singapur, město s ucpaným zažíváním

Singapur má bohatou historii, ale ve své podstatě je to dnes velmi moderní město. Má jen jednu vadu. Tahle metropole byla projektována na tři miliony obyvatel, a dnes tu žije kolem 5,6 milionů. Což znamená, že kanalizace tu opravdu nestíhá. Rozhodně tu také nemají nouzi o olej a tuk, vylévaný do odpadu.  Co to znamená? Že se tu jedna tuková „ucpávka“, vážící jednu tunu, dokáže objevit na tom samém místě i šestatřicetkrát za měsíc. Pracovat tu u údržby kanalizace znamená, že se opravdu nezastavíte.

Tukovce se tu vytváří bleskovým tempem hlavně díky lidem, kteří spláchnou do kanálu cokoliv. Za to je tahle metropole živoucí encyklopedií. Jinak tuhé a zabarvené jsou fatbergy z ovčího loje nebo hovězích vnitřností, a úplně jinak vypadají, když je jejich základem kuřecí trus a palmový olej. Jsou prý jen tři způsoby, jak se ucpávkám bránit: údržba, technologie a vzdělávání lidí. Kanalizační síť tu má na délku 3200 kilometrů, a kdyby si zdejší údržbáři vzali delší volno, bude celý systém do roku 2024 kompletně ucpaný.

Budeme jezdit na tukovce?

Že se na tukovce nemusí hledět jen jako na problém, ale je možné v nich vidět příležitost, dokazuje i masivní šampion z Whitechapel. Z tukovců se totiž dá vyrábět bionafta. Koneckonců, je to jen hodně koncentrovaný tuk s nejrůznější příměsí. Ze 130 tun vážícího masivu se jí podařilo vyrobit 100 hektolitrů. V kanálech pod námi tak leží poklad. Stačí mít jen žaludek na to jít ho těžit.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Život v podzemí jako útočiště před (ne)spravedlností světa na povrchu? Slumy jsou krutá realita mnoha velkoměst!

Efekt Barbry Streisand: pokud chcete něco na internetu skrýt, nesnažte se to zakázat!