Největší a nejsilnější exploze historie

Střelný prach je pro lidstvo jistě užitečným vynálezem. Má jen jednu nepříjemnou vlastnost: přivést jej k výbuchu vlastně není vůbec těžké. A když jiskra přeskočí… může se stát cokoliv. Potenciálně výbušných hraček má ale lidstvo v arzenálu mnohem víc.

exploze historie

Výbuch exploze historie 40 tun prachu v roce 1654 prakticky srovnal se zemí nizozemský Delft; 68 tun vymazalo obranu portugalské Almeidy 1810; a v roce 1848 Britové během indického povstání odpálili šťastně mířenou ranou 180 tun prachu vzbouřenců.

Až 300 tun prachu explodovalo na Kypru, v tureckých zbrojních skladech, po zásahu bleskem. To dynamit je o něco bezpečnější. I tak exploze 320 tun dynamitu a 105 000 sudů se střelným prachem v americké fabrice Dupont v roce 1907 vymazala z mapy vše v desetikilometrovém okruhu. Rána byla slyšet 300 kilometrů do dálek. Že už by to stačilo? Teprve začínáme.

Nehody a náhody s drastickými následky

Hezkých 150 tun vysoce-explozivního materiálu a námořních min v roce 1916 do cíle nedovezla HMS Princess Irene. Až sedmdesátikilové kusy šrotu po explozi létaly (a zabíjely) do vzdálenosti 30 kilometrů. V tom samém roce nešťastnou náhodou, s níž jistojistě nemají nic společného němečtí sabotéři, došlo k výbuchu na muničním ostrůvku Black Tom u New Jersey. Na mapě ho nenajdete, už totiž neexistuje.

Explozi hnalo 960 tun trhavin. Trumfne to jen výbuch muniční lodi z Halifaxu, kde se vznítilo 2600 tun trhavin, a výbuch muničních skladů fabriky T. A. Gillespie (opět v New Jersey), kde se přitápělo 5400 tunami trhavin.

Žebříček nejsilnějších zaznamenaných explozí se nám pak hezky dělí. Mezi exploze historie přibylo nejrůznějších dočista nevinných zemědělských hnojiv, na bázi nitrátů. Ty zase umíme skladovat v enormním množství. Takže aktuální exploze 2500 tun hnojiv v Bejrútu vytvořila rázovou vlnu s dosahem 300 kilometrů, a učinila bezdomovce z více než 300 000 lidí.

A pak jsou tu vojenské trhaviny, které se stávají účinnější. Takže i menší tonáž náloží působí větší škody. Pořád se tu ale pohybujeme jen na bázi jednotlivých kilotun (kt). Výbuch munice ve skladech RAF v roce 1944 formálně byla sice pořádná pecka, ale stále to bylo „jen“ 2,2 kt.

Pojďme k jádru věci

To odpálení Trinity, první pokusné jaderné nálože v Novém Mexiku v roce 1945, vyneslo hned několik prvenství: v jasu záře, radioaktivitě v ovzduší, hlučnosti. A pochopitelně, v uvolněné ničivé síle, která se blížila 20 kilotunám. V podstatě, jako by se všechny výše uvedené explozivní nehody a náhody odehrály najednou a na jednom místě. Taková síla to byla.

Tlusťoch, tedy Fat Man, nukleární bomba svržená na Nagasaki při vlastní váze 4,5 tuny generovala sílu 21 kilotun. Proti tomu, co mělo přijít, to ale byla legrace.

Protože vývoj se nezastavil, a brzo budou atomovky počítat svou ničivou sílu v megatunách. Takže třeba nejsilnější americká jaderná nálož, označovaná jako Castle Bravo, dosáhla na 15 mt. Jako 15 milionů tun TNT. A co na to Sověti? Ne, zahanbit se nenechali, a přišli s ultimátní odpovědí v podobě Tsar (car) bomby. Zbraně posledního soudu. Nabízela 50 megatun lásky a štěstí. Její cvičné odpálení v roce 1963 je tak definitivně největší lidmi vyvolanou explozí na planetě Zemi v historii.

Hlasitost na prvním místě

Když to rozjedou Rammstein naplno, dostanou naše uši pecku o síle 135-145 decibelů. O trochu více hluku si užijete na závodech dragsterů, na střelnici bez sluchátek anebo na odpalovací rampě (až 160 dB). Uši-trhající může být i zemětřesení o síle 5 stupňů Richterovy škály. Hodí to nějakých 235 dB. Jen je obvykle neslyšíte přímo ze zdroje.

Nejhlasitější zdokumentovanou explozí byl zatím výbuch sopky Krakatoa v roce 1883. Vzhledem k tomu, že ji bylo slyšet do vzdálenosti 5000 kilometrů, musela to být fakt síla.  

Pokud chcete opravdu pořádný kravál, zkuste odpálit jednu tunu TNT. Rána dosáhne hlasitosti kolem 210 dB. Pokud takovou řachu přežijete, což není moc pravděpodobné, slyšet už nikdy nejspíš nebudete. Teď si představte, jak hlasitý asi může být výbuch megatunové atomovky…

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Super-vojáci. Které vojenské jednotky z historie by si ten titul zasloužily?

Filmy, které popisují skutečné události jinak, než se staly! Které snímky tak trochu zkreslují historii?