EXOTICKÁ DOVOLENÁ NARUBY. VÍTEJTE VE MĚSTECH DUCHŮ

Vybírat si dovolenou v zimě je pro našince čím dál víc populární. A nemusíte zrovna vyrážet na lyžovačku do hor, ale někam do exotických destinací. V té chvíli každému naskakují místa jako Maledivy, Mauritius, Seychely… My vás ale vezmeme někam, kam se běžně nejezdí a přesto tam cestovky vypravují zájezdy pro dobrodruhy. Vydejte se do měst duchů!

Kolmanskop

Kolmanskop (Namibie): Pohřben v písku

Kolmanskop je město duchů v jižní Namibii jen pár kilometrů směrem do vnitrozemí od přístavu Lüderitz. V roce 1908 bylo zasaženou diamantovou horečkou, kdy lidé spěchali do pouště Namib a doufali, že snadno a rychle zbohatnou. Během dvou vyrostlo město se školou, nemocnicí, exkluzivními rezidenčními budovami a dokonce i kasinem. Vše vypadalo skvěle do té doby, než v období mezi dvěma světovými válkami poklesl prodej diamantů. Konec města diamantů nastal velice rychle a už v roce 1950 bylo opuštěné a zpustošené. Krásné zahrady, široké ulice a zbohatlické domy začala rychle zasypávat písek a zdejší poušť si tam brala zpět, co bylo kdysi její. Dnes je Kolmanskop typickým městem duchů, kde z písečných dun tu a tam vykoukne nějaká polorozbořená stavba.

San-Zhi (Tchaj-wan): Futuristický resort

Na severu Tchaj-wanu se v roce 1978 začalo stavět luxusní dovolenkové středisko pro bohatou klientelu. Ovšem relaxovat sem nikdy nikdo nepřijel. Už o tři roky později vznikly první finanční problémy a navíc tu mezi dělníky byla celá řada smrtelných nehod. Tyto události znamenaly pozastavení stavby na dlouhé roky. A když k tomu ještě přidaly povídačky o tom, že zde straší duchové mrtvých, tak už se nikdo do dokončení plánovaného pohádkového ráje nehrnul. V roce 2008 bylo rozhodnuto o demolici objektů, ale ani ta zatím neproběhla.

Oradour-sur-Glane (Francie): Hrůza války

Malou francouzskou vesničku Oradour-sur-Glane stihl osud českých Lidic. Během druhé světové války byla také takřka srovnána se zemí a jejích 642 obyvatel fašisti popravili jako trest za činnost francouzského odboje. Přitom tady žádné nacistické řádění proběhnout nemělo, Němci původně měli spadeno na vesnici Oradour-sur-Vayres, ale podobnost obou názvů vykonala své. Zatímco do českých Lidic se život vrátil, tahle francouzské víska skončila jako polorozbořená památka a připomínka oněch strašlivých válečných událostí.

Agdam (Ázerbájdžán): Řádění vandalů

Do počátku 90. let minulého století byl Agdam vcelku normálním místem. Jako v hlavním městě stejnojmenné oblasti zde žilo 150 tisíc lidí. Jenže v roce 1993 vypukla válka o Náhorní Karabach a, i když ve městě samotném nikdy žádné velké boje neprobíhaly (Arméni ho obsadili „nenásilně“), stal se obětí vandalismu. Budovy jsou vyrabované, všude nesmyslné graffiti, „neposkvrněná“ zůstala jen místní mešita. Nikdo se v ní ale nemodlí, lidé byli donuceni se přestěhovat do okolních oblastí. A město Agdam se stalo smutným artefaktem zdejšího nedořešeného konfliktu.

Autor: Petr Lízal

Foto: Oddee.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 věcí, které by Slovák udělal jinak než Čech

Hrozí při běžném sexuálním cestování vězení? ANO!