Používáme je denně, ale jejich původ není v Evropě. Mnohé vynálezy jsme přejali, a dokonce i od Eskymáků!

V dějinách lze nalézt mnoho důležitých vynálezů. Mnohé z nich přitom nejsou výsledkem evropského snažení, ale mají svůj původ v úplně jiných zemích.

vynálezy

Evropa jako určující kontinent světových dějin?

Mnoho Evropanů považuje západní civilizaci za jaksi lepší. Jenže historie často mluví jinak. Už samotný vynález zemědělství, který vedl k usedlému způsobu života, a ten zase k rozvoji civilizace, nezná svět evropskou zásluhou. Ačkoli obdělávání půdy vzniklo minimálně na pěti místech světa nezávisle na sobě, a to včetně tolik podceňované Afriky, do Evropy bylo importováno z Přední Asie.

První civilizace se ostatně nenacházely na evropském kontinentu. Tři nejstarší se objevily v Mezopotámii, Egyptě a Indii (počátky lze najít již ve 4. a 3. tisíciletí př. Kr.).  V Evropě se podobné struktury, a ještě k tomu v zárodečné formě, objevily až o více než 1 000 let později.  Dokonce se dá říci, že Evropa neměla žádný náskok až do 15. století, kdy začala objevovat zámoří.

Vynálezy, které běžně používáme, ale původem nejsou „naše“

Představte si běžné ráno. Probudíte se a jdete do koupelny, kde si sundáte pyžamo, nicméně podobné pohodlné oblečení je typické pro Indii, odkud jej převzali britští kolonizátoři až v 18. a 19. století. Následně se podíváte do skleněného zrcadla, které se původně používalo ve starověkém Egyptě, opláchnete se a použijete ručník, jenž se používal v Turecku.

Po ranní očistě si dáte šálek kávy, tedy nápoj ze zrnek, který objevili Arabové v Etiopii. Ostatně, káva se pěstovala až do konce 18. století převážně na Arabském poloostrově. Někteří jedinci sice zvolí spíše čaj, ale lístky čajovníku se zase začaly používat k přípravě nápoje s největší pravděpodobností v Číně. Mnozí si pak také zapálí cigaretku, což je původně zvyk amerických indiánů. Ti ho ovšem používali spíše k rituálním účelům. Evropané z něj udělali věc požitku a navíc do tabáku přidali různé látky kvůli lepšímu hoření, chuti apod. A důsledek? 4,8 milionů mrtvých ročně! Prostě pokrok…

Některé novinky jsme přejali od Eskymáků!

Eskymáci nám připadají naprosto primitivní, i když většina z nás by na dalekém severu nepřežila ani 24 hodin. Navíc jsme od těchto lidí přejali harpuny s obrácenými hroty, které se evropským velrybářům zdály velmi praktické. Vynálezem Eskymáků je také kajak. Jde o plavidlo, které umožňovalo plout po rozbouřeném moři, protože se na něm lidé dokázali při zvrhnutí obrátit zpět, aniž by jej museli opustit. Dodnes se ostatně říká eskymácký obrat. Faktem je, že Eskymáci v rámci kulturní výměny od Evropanů také přejali mnohé, a to např. pušky, které ovšem fungovaly na bázi střelného prachu, který byl vynalezen v Číně.

Všichni něco odkoukali od všech

Nechceme nijak podrývat vynalézavost evropského ducha. Ale žádná kultura dnes není bez vlivů okolního světa. Pokrok je tedy důsledkem mnoha minulých i současných společností a ve všech kulturách se aktuálně mísí různé prvky.

Pěkný příklad importu politického „vynálezu“ je ostatně komunismus v Číně. Tato země se vždy označovala Říší středu, protože pod vlivem Konfuciova učení zdejší lidé netíhli ani doprava, ani doleva. Čína byla navíc až do 18. století ve všech ohledech před Evropou. Nicméně v tomto období ji postihla krize, Evropané ji obratně využili a navíc se sem společně s nimi dostal právě komunismus.

Existuje ale i řada ryze českých vynálezů, které dosáhly světového měřítka. Tak například lodní šroub, kostka cukru, kontaktní čočky nebo nechvalně proslulá plastická trhavina semtex. Ano, tohle všechno vymyslela česká hlava.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejméně užitečné vynálezy, které kdo kdy vymyslel

8 důkazů, jak lidský pokrok pohnul světem. Dopředu anebo dozadu?