Nepravidelné močení, přerušovaný proud i krev v moči signalizují problém! Protonová léčba dokáže šetrně vyřešit vaše potíže!

Muži, zpozorněte: Stále kolem sebe slyšíme slova jako: prevence rakoviny prostaty, věnujte pozornost potížím při močení, choďte na kontroly k urologovi, měli byste pravidelně navštěvovat lékaře… a mnoho dalších přátelských rad k nezaplacení. A teď vážně, trochu se zamyslete a upřímně si odpovězte, zda jste těmto radám věnovali náležitou pozornost a řídíte se jimi? Nebo vám tyto informace prolétly jedním uchem dovnitř a druhým ven jako bezvýznamné fráze. Řekneme vám, proč je to důležité a jaké máte dnes možnosti tyto problémy vyřešit snadno, diskrétně a bez trápení.

Prostata

Nejprve si uvědomit závažnost situace

Závažné onemocnění prostaty se může týkat i vás, i když si to nechcete připustit. Souhlasíme, že není třeba ihned plašit a nemusí se při prvních potížích jednat hned o rakovinu prostaty. Na druhou stranu jakékoliv potíže při močení mohou signalizovat, že je ve vašem těle něco v nepořádku.

Je třeba jednat co nejdříve

Vy sami jste totiž ti první, kteří mohou přispět k tomu, že bude onemocnění odhaleno v časné fázi. A tady platí jednoduché pravidlo: čím dříve ji najdete, tím lépe ji vyléčíte.

Jak poznat, že je něco v nepořádku?

Na co byste si tedy měli dávat pozor a na co se zaměřit? Trápí vás časté močení, a to jak ve dne, tak i v noci? Máte slabý či přerušovaný proud? Objevili jste krev v moči nebo ve spermatu? Sužují vás poruchy erekce nebo obecně máte nepříjemné pocity při močení, sezení nebo pohlavním styku? Při těchto signálech byste měli co nejdříve navštívit svého praktického lékaře nebo urologa.

Neodkládejte to!

Návštěvu lékaře opravdu neodkládejte, protože víc než jedno zdraví v životě neseženete. V případě, že nevíte, kam zajít na urologii, zeptejte se svého praktického lékaře. Můžete se také obrátit rovnou na pracoviště, kde se zabývají léčbou rakoviny prostaty. Důležitá je pak následná léčba, která by měla být co nejvíce šetrná a přesná, abyste se vyhnuli případným komplikacím.

Kde najdete odbornou a diskrétní pomoc

Zkuste se obrátit třeba na Protonové centrum, kde mají k dispozici vlastní urology a hlavně – protonová terapie, je účinná, ambulantní metoda léčby rakoviny prostaty, která pomohla tisícům pacientů. Podívejte se na jejich stránky: www.ptc.cz.

Co je to protonová terapie a jaká je její účinnost?

Možnosti léčby rakoviny prostaty jsou dnes různé. Proton Therapy Center Czech je moderní klinické centrum, které pro léčbu pacientů s nádorovým onemocněním využívá vysoce přesnou, účinnou a šetrnou metodu protonového záření (protonovou radioterapii). Jedná se o nejmodernější techniku, která využívá metodu tzv. aktivního tužkového skenování. Samozřejmostí je diagnostické vybavení jako MR (magnetická rezonance) a PET/CT (kombinace počítačové tomografie a pozitronové emisní tomografie). Centrum úzce spolupracuje s 1. lékařskou fakultou UK, Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze a dalšími vzdělávacími institucemi. Cílem je, aby se zde pacient během léčby cítil co nejlépe, komfortně a zároveň se mu dostalo té nejkvalitnější péče.

Proč protonový paprsek?

Protonový paprsek díky svým fyzikálním vlastnostem umožňuje zaměřit pouze nádor, a dokáže tak významně snížit ozáření zdravých tkání a orgánů, které se nacházejí v jeho okolí. Výrazně tak snižuje riziko vzniku vedlejších účinků léčby. Protonová terapie v porovnání s běžným ozařováním zasáhne podstatně menší část okolní zdravé tkáně, kde ozáření není žádoucí a vede ke vzniku akutních i pozdních nežádoucích účinků.

Co je tužkové skenování?

Tužkové skenování, neboli Pencil Beam Scanning (PBS), označuje přesné rozložení dávky protonového paprsku a představuje v současnosti naprostý vrchol v technologii protonové terapie. Tužkové skenování ozařuje s milimetrovou přesností cílovou oblast nádoru s minimálním poškozením okolních zdravých tkání a orgánů.

Pamatujte na to, že odkládáním problému se nic nevyřeší, jen zhorší. I preventivní vyšetření vám přinese cenné informace a dokáže zabránit následným problémům, na které si mnozí z nás zadělávají právě díky liknavému chování nebo studu. Je to ale zbytečné. Odhodlejte se a vyražte. Vaše zdraví je to nejcennější, co v životě máte.

Autor: MČ