E-tetování promění tělo v ovladač smartphonu

Ultratenké dočasné elektronické tetování z dílny německých vědců umožní ovládání chytrého telefonu pomocí vlastního těla. Telefon tak budete moci kontrolovat třeba za pomoci vlastních pih či mateřských znamének.

Podle Martina Weigela ze Sárské univerzity v německém Saarbrückenu, který se zabýval zkoumáním možností elektronických tetování, jsou právě pihy a mateřská znaménka ideálními adepty na aplikaci elektronického tetování a ovládacích prvků. Lidé jsou si totiž většinou dobře vědomi umístění těchto kožních útvarů. Stisknutím pihy pokryté e-tetováním pak můžete snadno například přijmout hovor.

Elektronická tetování, se kterými přišel Weigel a jeho kolegové ve spolupráci s Google, se nazývají SkinMarks, a jsou tenčí než lidský vlas.  Na kůži se aplikují za vlhka a vydrží několik dnů.  SkinMarks přitom pro přenos povelů využívají elastických vlastností kůže – reagují tak například na její ohýbání nebo natahování. Jediným elektronickým tetováním proto můžete vykonávat několik různých funkcí.

Jak to funguje? Zatněte pěst!

Řekněme, že přetažením prstu přes tetování na ukazováčku druhé ruky doleva či doprava standardně ovládáte úroveň hlasitosti. Pokud však ukazováček ohnete, mění se také funkce tetování – rázem jím můžete hudbu vypnout či naopak znovu pustit. Podobně se budou chovat třeba tetování umístěna na kloubech na ruce – ovládané funkce se budou lišit podle toho, zda máte dlaň nataženou nebo sevřenou v pěst. Mrkněte na následující video.

Důležité je zmínit také skutečnost, že ne všechny kusy elektronického tetování nejsou identické. Některé mají elektroluminiscenční vlastnosti, a tak v okamžicích aktivity, kdy jimi procházejí elektrické impulzy, svítí. Jiná mohou mít tvar ikon, která zastupují vaše oblíbené mobilní appky. K dostání budou také tetování ve tvaru srdce, jehož stiskem v mžiku vytočíte číslo milované osoby.

SkinMarks zatím nejsou na trhu, podle všeho bychom se však měli dočkat nejpozději během několika měsíců. Možnosti využití elektronických tetování jako takových jsou přitom daleko širší. S jejich pomocí by mělo být možno např. monitorovat životní funkce nebo komunikovat pouhými myšlenkami.

Nechali byste si udělat elektronické tetování?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Elektronické tetování. Fakt jste na něj připraveni?

Šílená 3D tetování. Uffff!