Elektronické tetování. Fakt jste na něj připraveni?

Neinvazivní kérky vhodné i pro těhotné a novorozeňata? Realita, která se blíží. Elektronické tetování bude sledovat širokou škálu životních funkcí včetně srdeční frekvence, tělesné teploty, hydratace nebo dýchání. Rozchodíte něco takovýho?

Dětské tetovačky, ehm, tedy obtisky, které na kůži vydrží několik málo dní, mají hodně společného s momentální vizí Motoroly Mobility společnosti Google. Ta již v listopadu 2013 zažádala o patent na elektronické flexibilní zařízení tvořené z drobných obvodů vložených do tenké vrstvy pružného polyesteru a od té doby na něm maká. A zvěsti jsou jako sci-fi.

Bez jehel, ladu a skladu

Jde o to, že se neinvazivní tetovačka aplikuje se stejnou lehkostí jako zmíněný obtisk, akorát na rozdíl od něj elektro obrázek umí sledovat například signály mozkových vln a životní funkce. Je těžké říct, čí to vlastně byl nápad, nebo kdo s tím přišel první. Jak se tahle „něčí“ myšlenka po Americe šířila a mutovala, dostávala rozdílné obrysy.

GPS? Břídil!

Traduje se, že původcem nápadu je John Rogers (jeho pojetí kérky ve videu) a jeho tým z univerzity v Illinois, který vytvořil novou třídu elektronických zařízení s malými a flexibilními obvody, které se po několika měsících neškodně rozpustí do těla, nebo se prostě odejmou. Borci totiž chtěli ovládat zdraví bez přítomnosti lékařů a pobytu v nemocnici. Ale bůh ví, jak to bylo.

Na druhé straně stojí maníci z univerzity v San Diegu a elektrotechnik Todd Coleman, jehož projekt se stejnou myšlenkou podporuje nadace Billa Gatese. A to je, jak známo, podnik zbohatlíků. Bill rozhodně není troškař a tak trochu to celé budí dojem, že o elektronické tetování je mela jako prase.

Buď jak buď, elektronické tetování může být použito na libovolné části těla, a co hůř, když se umístí na vhodné místo na krku, může monitorovat pohyby svalů a zaznamenat tak cokoli, co se vám zrodí v hlavě.

Neškodná zábava, nebo nebezpečná sledovačka?

Takže, když na poradě budete civět na kozy své kolegyně, cool obtisk a následná činnost nějakého přídavného zařízení (třeba bezdrátově připojeného chytrého telefonu), které převede myšlenky v řeč, prozradí, že si místo výročního plánu představujete, jak se přisajete k těm obrovským mlíkárnám. No, trochu kontraproduktivní, co?

Prozradí se i lhaní, neboť tohle je detektor lži jako vystřižený z čítanky. Pokud se něco takového bude ve firmách rozdávat společně s pracovní smlouvou, máme se na co těšit!

Ostatně, z neoficiálních zdrojů plyne, že se elektronické tetování stane běžnou součástí lidstva asi tak do tří let.

Už si člověk nemůže ani pšouknout!

Bedny, které na něm pracují, si představují například velmi přesné teploměry, které mohou sledovat malé výkyvy tělesné teploty a alarmy upozorňující na překročení podprahové hodnoty.

Ve fázi testů je i tenkost a pružnost použitých materiálů a křemíkových drátů, které mohou být nošeny několik měsíců. (Aby to nebylo tak divný, říká se, že je to super věc pro sportovce a monitoring jejich výkonu. Ale že to poleze i do hlavy, to už je druhá věc.)

Zkoumá se i chytré oblečení čili elektronika zabudovaná do kalhoty, bol a košilí. Nový generální ředitel Googlu Sundar Pichai už se pochlubil „inteligentním pláštěm“ a my se ptáme, co přijde příště. Radši kdyby ženský přestaly tolik mluvit, to by teprve byl objev!

Tak co, necháte se obtisknout?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Opravená tetování. Koukněte, jak to vypadá

Šílená 3D tetování. Ufff!