DVB-T2: Druhá vlna digitalizace už se řítí, co, proč a za kolik?

V záplavě katastrofických zpráv a vládních kejklí trochu zapadla informace o březnovém oficiálním spuštění televizního vysílání ve formátu DVB-T2. Vysílání v novém standardu odstartovalo z pražských vysílačů Žižkov a Cukrák, v průběhu roku se postupně přidávají další vysílače a k pokrytí celé republiky by mělo dojít někdy na přelomu let 2017/2018. Jak se taková změna dotkne televizních diváků, co za ní stojí a jak se s ní vypořádá váš postarší televizní aparát?

Pakliže vám zkratka DVB-T2 (Digital Video Broadcasting – Terrestrial2) nic neříká, pak vězte, že jde o nástupnický standard digitálního televizního vysílání v DVB-T. V současnosti tedy pokračuje rozšiřování pokrytí DVB-T2 a vstupujeme do přechodové fáze, kdy bude souběžně zajišťováno vysílání jak ve stávajícím formátu DVB-T, tak v novém DVB-T2. Přechodová fáze by měla trvat zhruba do začátku roku 2021, je však možné, že některé z kanálů vysílání v DVB-T zcela vypnou ještě dříve.

V současnosti v novém standardu vysílá celkem 14 televizních programů: Prima, Prima Cool, Prima Max, Prima Zoom, Barrandov TV, Kino Barrandov, Barrandov Plus, Óčko, Óčko Gold, Šlágr TV, TV Noe, Óčko Expres a Barrandov Family. Také tato nabídka bude postupně rozšiřována.

Přehled vysílačů, kmitočtů a výkonů pro vysílání DVB-T2 v přechodové síti – Multiplex 12:

Název vysílače Kanál Polarizace Výkon [W] Stav
Praha – Žižkov 31 V 31.622 v provozu
Praha – Cukrák 31 H 100.000 v provozu
Brno – Hády 28 H 10.000 v provozu
Brno – Barvičova 28 V 10.000 v provozu
Ostrava – Hošťálkovice 28 H 100.000 v provozu
Ostrava – Slezská Ostrava, Hladnov 28 H 3.162 v provozu
Domažlice – Vraní vrch 31 H 10.000 v plánu
Cheb – Zelená hora 31 H 19.962 v plánu
Jihlava – Javořice 28 H 100.000 květen 2017
Liberec – Ještěd 31 H 50.118 červen 2017
Pardubice – Krásné 28 H 100.000 v plánu
Plzeň – Krašov 31 H 100.000 červen 2017
Ústí nad Labem – Buková hora 31 H 39.810 v plánu
Votice – Mezivrata 28 H 31.622 v plánu

Zdroj: Omko.cz

Je třeba uvolnit místo datům

Změna není nějakým rozmařilým aktem našich zákonodárců, ale nutnou evolucí, která je dána především omezeným využitelným radiofrekvenčním prostorem. Ten by za aktuálního stavu nenabízel dostatek prostoru k dalšímu rozvoji, a to především v oblasti vysokorychlostního připojení k internetu.

Radiofrekvenční prostor totiž není výsostnou oblastí šíření digitálního televizního signálu, slouží též mobilním sítím či vysokorychlostním datovým přenosům. Právě datové přenosy a technologie typu LTE jsou velmi zásadními hybateli změny – to jim je třeba dát více prostoru a tak se pozemní digitální televizní vysílání díky efektivnějšímu DVB-T2  a novým kompresním standardům (úspornější obrazový formát H.265/HEVC nahrazuje kombinaci MPEG2/MPEG4 využívanou v kombinaci s DVB-T) „smrskne“ ze současného spektra 470-790 MHz na úspornějších 470-694 MHz a umožní umístit do jednoho multiplexu větší počet kanálů nebo vysílat stávající kanály ve vyšší kvalitě.

Hlavní důvody pro přechod na DVB-T2 jsou názorně vysvětleny v následujícím videu Českých Radiokomunikací:

Co mi DVB-T2 přinese, má nějaké nevýhody?

Z pohledu televizního diváka nabízí nový standard řadu možností: z těch nejdůležitějších zmiňme zlepšení kvality obrazu stávajících stanic (HD či Ultra HD rozlišení) nebo rozšíření počtu nabízených kanálů ve standardní kvalitě. Nakolik a v jakém časovém horizontu od plošného spuštění vysílání v DVB-T2 HEVC budou tyto výhody nabízeny, je nyní těžko předvídat. Pravděpodobné je, že začnou projevovat až postupně během několika let od přechodu.

Z nevýhod zmiňme skutečnost, že DVB-T2 je náročnější na kvalitu signálu. Proto pokud žijete v oblasti, kde je pokrytí už s DVB-T slabé, je zde určité riziko, že po přechodu nenaladíte nic. Další nevýhodou je absence zpětné kompatibility mezi DVB-T a DVB-T2. Pokud máte starší televizor, je tak vysoce pravděpodobné, že budete muset zainvestovat do nového či zakoupit set-top box s podporou kombinace standardu DVB-T2 a kodeku HEVC (H.265).

Využijete možnost sledovat kanály ve vysokém rozlišení nebo je to podle vás zbytečný luxus?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Plazma, LCD, LED, OLED…: Jakou televizi vybrat?

6 věcí, které nás pěkně štvou na moderních televizorech