Jak si vyrobit domácí pivo, náš národní zlatavý mok?

Jako Češi vynikáme v mnohém, ovšem pokud jde o konzumaci piva, jsme coby národ nepřekonatelní. A aby ne, naše piva jsou jedničkou nejen u našinců, ale své příznivce mají i v zahraničí. Pokud patříte mezi chmelové nadšence natolik, že byste se odvázali vyrobit si klidně i vlastní, tak pospíchejte k řádkům níže. Právě v nich se dočtete, jak si vyrobit domácí pivo.

domácí pivo

U spousty věcí jsme si zvykli, že si je svými silami dokážeme připravit sami – ať už jde třeba o domácí burger, pizzu nebo chleba. Dnes už není snad nic, co bychom nedokázali podomácku vyrobit. Pak jsou ale lahůdky, které je někdy pro nás snazší rovnou koupit, než se o ně pokoušet ve vlastních podmínkách. A přitom zbytečně, když to ve finále nemusí být taková morda, jak se na první pohled může zdát. Příkladem je pivko, které se dá za pomoci pár kroků (a v různých chuťových podobách) vyrobit hravě i doma. Že ne? Ale ano! A jak na to se právě teď podíváme.

Vaření piva není žádná věda

Nebudeme si nic nalhávat. Oproti lihovinám není vaření piva u nás tolik rozšířené, což je z druhé strany pochopitelné. Nevíme prostě jak, neznáme ty fígle, proto je pro nás snazší zaběhnout do sámošky a donést si už hotovou vychlazenou desítku. Věřte ale, že jakmile se jednou pustíte do výroby domácího piva, už nebudete chtít jiné. A to nejen proto, že je to vlastně docela jednoduché, ale hlavně si můžete vyrobit domácí pivo naprosto unikátní chuti. Za tu snahu to rozhodně stojí.

pivo
Vaření piva není žádná věda. (foto: depositphotos)

Co je základem úspěchu?

Tak určitě kvalitní slad, sušené nebo granulované chmelové šišky a pivovarské kvasnice, které v pohodě seženete v každém pivovaru. O kvalitě piva ale rozhoduje také voda, přičemž ta studniční je pro výrobu zlatavého moku naprosto bezkonkurenční. Pokud tu možnost nemáte, pak bohatě postačí i kohoutková voda, ovšem nesmí být příliš tvrdá. A poslední zásada, na kterou myslete dnem i nocí, je perfektní čistota, jinak rané stádium vašeho pivka můžete rázem poslat do kopru.

Bez pořádného náčiní se to neobejde

Domácí pivo hlavně musíte mít kde uvařit, slívat, míchat, a z toho důvodu je nutné všelijaké náčiní. A to zejména:

  • Velký hrnec
  • Větší nádoby pro zpracování meziproduktů
  • Potravinářská hadice
  • Přesný teploměr i pro vyšší hodnoty
  • Nekovová vařečka či míchačka
  • Zdroj tepla
  • Vhodné nádoby pro přelití piva
pivo
Domácí pivo vyrobíte snadno. Stačí postupovat podle našeho návodu. (foto: depositphotos)

Jak tedy na to?

  1. Ze sladu, který nahrubo pomeleme, získáme šrot. Ten nasypeme do hrnce s vodou. Je nutné počítat s tím, že voda se během varu vypaří, proto tedy z 20 litrů vody zůstane asi 15 litrů piva. 
  2. Směs vody a sladu (pivařsky řečeno břečku) zahřejeme na 64 °C a čtvrt hodiny udržujeme stálou teplotu. Poté břečku zahřejeme na 75 °C a teplotu udržujeme další půlhodinu. Vzápětí odfiltrujeme vyluhovaný šrot, kterému říkáme mláto.
  3. Do sladiny následně přidáme chmelové šišky nebo granule. Na 10 litrů piva přidáme asi 40 g šišek nebo 12 g granulí. Vaříme asi hodinu, chmel odfiltrujeme a mladinu necháme vychladnout. 
  4. V menším množství mladiny rozmícháme kvasnice (asi 150 ml kvasnic na 10 litrů piva) a vmícháme zbytek mladiny. Poté mladinu necháme v chladu a temnu (ideálně v 5 až 10 °C) kvasit po dobu týdne, než se vytvoří hustá pěna.
  5. Vykvašené pivo hadičkou stočíme do uzavřených nádob a necháme opět v chladu tři týdny až měsíc dozrát. 

Vyrobte si řadu různých příchutí

Jakmile si osvojíte kroky k výrobě vlastního piva, můžete směle experimentovat s úpravou chutí a vyrobit si jednak ovocné pivo, pivo z melty nebo třeba medové pivo. Konkrétních receptů pak existuje celá řada, se spoustou různých obměn, kdy se třeba místo sladu využívá cukr nebo med. A tady připojujeme recept právě na medové domácí pivo.

demižon
Demižony neupotřebíte jen na víno či slivovici. (foto: depositphotos)

Jak vyrobit medové domácí pivo?

Půl kila medu vaříme v 9 litrech vody a odpařenou vodu doplníme 10 litry vody. Do směsi přidáme 20 g chmele a vaříme asi půl hodinky. Do vychladlé tekutiny přidáme 5 g kvasinek a ponecháme několik hodin na teplém místě. Vychladlou mladinu dáme do demižonu, přidáme kvasinky a necháme na teplém místě. Po pěti dnech přemístíme demižon na chladné místo a po dalších pěti dnech stáčíme do lahví.

Domácí pivo si nejen zamilujete pro jeho chuť a něco se u výroby ještě přiučíte. Skvěle se hodí ale i jako originální dárek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Apokalypsa a nápojový lístek:  Můžete si v místě jaderného výbuchu dopřát pivo?

Klasické moravské brambůrky vs. eurochipsy? Asi jako poctivý český mok z malého pivovaru proti europivu