David Pastrňák stále vévodí střelcům NHL. Co všechno může nadaný český hráč v této sezóně dokázat?

David Pastrňák patří k největším fenoménům letošního ročníku kanadsko-americké NHL. Zatím zažívá jednoznačně životní sezónu a může zaútočit i na jeden letitý český rekord.

David Pastrňák vévodí střelcům NHL. Co může v této sezóně dokázat?

Když to tam padá

David Pastrňák zatím zažívá letos v NHL fantastickou sezónu. Po 34 odehraných zápasech v dresu bostonských Medvědů má na svém kontě 28 gólů a 20 asistencí. Se 48 body patří českému šikulovi pátá příčka v tabulce ligové produktivity, ale především jednoznačně vévodí tabulce střelců. Druhý Jack Eichel, který je mimochodem stejný ročník (1996), doposud nastřílel 23 branek a na havířovského rodáka ztrácí pět gólů.

Atypická cesta do NHL

David Pastrňák zvolil poměrně atypickou cestu do nejslavnější hokejové soutěže světa. Už ve svých 14 letech se totiž vydal do Švédska, kde se prosadil a v roce 2014 byl jako 25. v pořadí draftovaný klubem Boston Bruins. Mimochodem, v tom samém roce šel na řadu už jako třináctý Jakub Vrána, kterého si vybral Washington Capitals. Rodák z Prahy je přitom stejný ročník jako Pastrňák a navíc také zvolil „švédskou cestu“. Vzhledem k tomu, že se aktuálně jedná o druhého nejproduktivnějšího Čecha v NHL (15+14), zdá se, že oba hokejisté udělali více než dobře.

Na cestě hierarchií Medvědů

Pastrňák poprvé nakoukl do NHL v sezóně 2014-2015 a od té doby ligu v podstatě neopustil. Od roku od roku se navíc zlepšuje a už nějaký čas tvoří první útočnou trojici Bostonu společně s Bradem Marchandem a Patricem Bergeronem. Dle mnohých se přitom jedná o nejlepší útok v celé NHL. Pasta je šikula a rozený střelec, Marchand je výtečný hokejista a navíc se soupeřům dokáže dostat pod kůži a Bergeron platí za nejlépe bránícího útočníka poslední dekády. Všichni tři hráči se tak skvěle doplňují.

David Pastrňák vévodí střelcům NHL. Co může v této sezóně dokázat?

zdroj: facebook@DavidPastrnakOfficial

Nebezpečí nečíhá jen na ledě

Havířovský rodák se každým rokem zlepšuje. V minulé sezóně si také vytvořil osobní kariérní maximum, když zaznamenal 81 bodů za 38 branek a 43 asistencí. Odehrál přitom pouze 66 zápasů. Přestože mohl už v minulém ročníku pomýšlet na překonání stobodové hranice, na téměř měsíc a půl ho ze hry vyřadilo kuriózní zranění. V únoru se totiž s několika spoluhráči zúčastnil sponzorské večeře, cestou domů upadl a poranil si levý palec. Jednoho z nejfaulovanějších hráčů NHL tak zastavila vlastní nemotornost.

Bude Pastrňák nejlepším českým střelcem v historii?

David Pastrňák nakonec v sezóně 2018–2019 pomohl Bostonu 19 body v play-off až do finále Stanley Cupu, kde Medvědi prohráli 3:4 na zápasy se St. Louis. V aktuální sezóně už je úplně k nezastavení. Pokud by udržel současnou střeleckou formu a vyhýbala se mu zranění (na ledě i mimo něj), měl by v kolonce vstřelených branek zapsáno 68 gólů. To se českému štírkovi pravděpodobně nepovede, ale kdyby ano, byl by to nejlepší výkon od sezóny 1995-1996, kdy vstřelil Mario Lemieux 69 branek.

Pasta by navíc tímto výkonem vytvořil nový český rekord v NHL, který doposud drží Jaromír Jágr. Ten dokázal ve výše zmíněné sezóně 1995–1996 vedle božského Maria nastřílet „pouze“ 62 branek. Pokud by navíc třiadvacetiletý útočník udržel pozici krále střelců, stal by se teprve druhým Čechem, kterému se to v historii zámořské soutěže podařilo. Tím prvním byl Milan Hejduk, který ovládl tabulku střelců v ročníku 2002–2003, ve kterém se mu podařilo zaznamenat 50 úspěšných zásahů.

Kdo může českého snajpra zastavit?

Ještě nedávno bychom museli napsat – pozor na Edmonton! Dvojice Leon Draisaitl a Connor McDavid totiž Pastrňáka v tabulce střelců mocně stíhala. Ale nyníoba nejproduktivnější hráči aktuálního ročníku ztrácejí sedm, resp. osm branek. S oběma je ale stále nutné počítat. Pastrňáka stíhá několik dalšího hokejistů včetně nestárnoucího Alexandra Ovečkina, největším současným soupeřem českého střelce je ale už zmíněný Jack Eichel z Buffala. Ten totiž bodoval už v šestnácti zápasech v řadě a nastřílel v nich hned 15 gólů. Souboj o nejlepšího střelce ročníku tak bude ještě hodně zajímavý.

A co týmový úspěch?

Boston Bruins získali ve své 95leté historii šest Stanley Cupů – ten poslední v roce 2011. Tehdy ještě David Pastrňák brázdil česká kluziště v dresu havířovských dorostenců. Letos na jaře byli Medvědi ke Stanleyově poháru opravdu blízko, ale v rozhodujícím sedmém (domácím) zápase prohráli 1:4 se St. Louis Blues. Boston je ovšem aktuálně druhým nejlepším mužstvem v NHL (po Washingtonu), takže by dalšího klubového úspěchu mohl dosáhnout už v příštím roce. A právě Pasta může být jeho podstatnou součástí.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jágr opět válí v NHL. Věděli jste, že v dobách své největší slávy hrál 2. ligu v Německu a proč?

Z vrcholu až na dno. Pardubický hokej zažívá obrovskou krizi! Co se stalo?